nummer 949, 21 april 2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Grote verschillen bij CE wiskunde

Bij de presen­ta­tie van De Staat van het Onder­wijs 2024 legde de onder­wijsin­spec­tie de nadruk op ver­schil­len tussen scholen en instel­lin­gen. In de bijbeho­ren­de rappor­ten is ook veel materi­aal te vinden over ver­schil­len tussen groepen leerlin­gen. Hieron­der kijken we naar de centra­le examens wiskun­de.
In het Tech­nisch rapport Voortge­zet onder­wijs dat de onder­wijsin­spec­tie vorige week publi­ceer­de staan gede­tail­leer­de gege­vens over de resulta­ten bij de centra­le examens wiskun­de. Helaas ont­breekt het onder­scheid tussen A, B en C, maar deson­danks is er veel informa­tie uit te halen. Ondanks aller­lei maatre­ge­len en de grote inzet van docen­ten zien we dat sinds corona er veel meer onvol­doen­des zijn behaald. Vooral 2022 was in dit opzicht een slecht jaar. Maar ook bij de laatste wiskun­de-examens werden meer onvol­doen­des ge­scoord dan vóór corona.
VMBO meisjes
De cijfers van de inspec­tie laten zien dat de klappen vooral vallen in het vmbo, en meer in het bijzon­der bij de meisjes. De grafiek hieron­der geeft wat meer informa­tie:
Hierbij moet worden aangete­kend dat in 2021 en 2022 leerlin­gen op het vmbo het cijfer voor een niet kernvak mochten laten wegstre­pen en vaak de keuze maakten voor wiskun­de (zie ook WiskundE-brief 922).
Ter verge­lij­king hieron­der de ontwik­ke­ling bij de andere groepen, met de zelfde vertica­le schaal­verde­ling.
Arme ouders
In het genoem­de techni­sche rapport worden aller­lei groepen leerlin­gen vergele­ken, met vaak confron­teren­de uitkom­sten. Aller­lei omstan­dighe­den waar leerlin­gen niets aan kunnen doen lijken ook aan het eind van het voortge­zet onder­wijs een belang­rij­ke rol te spelen. Ik pik er hieron­der eentje uit: het inkomen van de ouders. Leerlin­gen van armere ouders halen veel vaker een onvol­doen­de bij het CE wiskun­de dan leerlin­gen met rijkere ouders. Wanneer u de laagste inko­mens­groep (laagste 20%) verge­lijkt met de rijkste 20% scheelt dat al gauw 10 procent­punt. Hieron­der ter illu­stra­tie de ontwik­ke­ling op de havo. Daar lijken de ver­schil­len alleen maar groter te worden.
gk

 

Contexten bij wiskunde

De afgelo­pen maanden zijn er een paar interes­san­te publica­ties versche­nen die te maken hebben met het gebruik van contex­ten in het wiskun­deonder­wijs. Hieron­der vertel ik daar iets over, vooral bedoeld om de belang­stel­ling te prikke­len.
Helpen contex­ten om wiskun­de beter te begrij­pen, of veroor­za­ken ze vooral onnodi­ge ruis? De menin­gen zijn, ook onder wiskun­delera­ren, ver­deeld. Het is niet mijn bedoe­ling om uitge­breid op die discus­sie in te gaan. Ik wil slechts een paar publica­ties onder de aan­dacht brengen.
Helpen contex­ten?
In Eucli­des (99-4) stond een artikel over een vorig jaar gepubli­ceerd onder­zoek1) van T. Mostert en M. Hicken­dorff over de vraag of rekenop­ga­ven met breuken beter worden gemaakt wanneer ze als 'prak­tisch' pro­bleem worden gepre­sen­teerd. Zeer korte samen­vat­ting: soms, met name als het gaat om delen door een breuk. Een opgave als 4/5 : 2/5 werd kaal slecht gemaakt (30% score). Maar de bijbeho­ren­de context­opga­ve "Hoeveel stukken touw van 2/5 meter gaan er uit een stuk van 4/5 meter?" had meer dan 80 % van de leerlin­gen goed. Bij het verme­nigvul­di­gen van twee breuken werden 'kale' opgaven juist beter gemaakt. Opgaven als "Van de kinde­ren in de klas zit de helft op een sport. Van de kinde­ren die sporten zit 5/9 op tennis. Welk deel van de klas zit op tennis?" werden zeer slecht gemaakt, met een score van circa 10%. Bij de kale tegen­han­gers was de score matig, zo rond de 50%, maar wel veel hoger. In andere geval­len was er door­gaans weinig ver­schil. Het onder­zoek was onder leerlin­gen uit groep 8 van het primair onder­wijs en de twee laagste klassen van het voortge­zet onder­wijs.
Te veel van het goede
James Tanton is een gepromo­veerd wiskun­di­ge, was wiskun­dele­raar en is in de VS een veelge­vraagd spreker over wiskun­deonder­wijs. Hij is ook de drijven­de kracht achter het 'explo­ding dots'-project (zie WiskundE-brief 856 en de nieuwe webpagi­na van het project). Hij heeft verder tal van publica­ties, waaron­der veel video's, op zijn naam. Hij betoogt2) dat leerlin­gen bij breuken­onder­wijs vaak in de war ge­bracht worden door de over­vloed aan model­len, die vaak maar beperkt bruik­baar zijn. Zo is het beroem­de pizzamo­del wel goed bruik­baar bij het optel­len van breuken, maar niet erg zinvol bij het verme­nigvul­di­gen. Onder­staan­de teke­ning illu­streert dat:
 
Voor verme­nigvul­di­gen moet een nieuw model worden ge­bruikt, waarbij 2/3 × 4/5 wordt ver­taald naar 2/3 van 4/5 (zie de teke­ning hier­naast). Dit model is weer minder goed bruik­baar voor delen door een breuk, daar moet weer een ander model voor uit de kast gehaald worden. Stanton heeft het over 'Too Many Models for Intuiti­on' en elders over een 'muddle' (warboel).
Aanslui­ten bij leefwe­reld
Niet alleen bij breuken, maar meer in het alge­meen wordt 'aanslui­ten bij de leefwe­reld' van leerlin­gen vaak als iets nastre­vens­waar­dig gezien. Een recente publica­tie van een Neder­land­se onder­zoeks­groep3) in Nature laat zien dat er soms onver­wach­te effec­ten zijn. De onder­zoe­kers vroegen zich af of wiskun­de/reken-opgaven over onder­wer­pen waarmee leerlin­gen met een lage 'sociaal-economi­sche status' (SES) veel te maken hebben door hen beter gemaakt zouden worden dan andere. Om daarach­ter te komen bekeken ze materi­aal dat verza­meld was in het kader van de TIMSS-onder­zoe­ken (zie onder andere WiskundE-brief 879). Er werd niet alleen gekeken naar de 9-jarigen (groep 6 primair onder­wijs), maar ook naar de 13-jarigen (leer­jaar 2 voortge­zet onder­wijs). In tegen­stel­ling tot wat de onder­zoe­kers vooraf dachten werden de opgaven over geld, voeding en sociale rela­ties, door leerlin­gen met een lage SES niet beter maar juist aanzien­lijk slech­ter gemaakt dan andere opgaven. Aanslui­ten bij de leefwe­reld klinkt mooi, maar kan heel anders uitpak­ken dan bedoeld.
gk
-------------
1) T. Mostert, M. Hicken­dorff : Pizzas or no pizzas: An advan­tage of word pro­blems in frac­tion arithme­tic?
2) Fracti­ons are Hard!
3) M. Muskens, W.E. Franken­huis & L. Brog­hans : Math items about real-world content lower test-scores of stu­dents from fami­lies with low socioe­cono­mic status

 

Rekentoets vaak niet gehaald

Leerlin­gen die geen eindexa­men wiskun­de doen moeten een reken­exa­men afleg­gen. Voor de vmbo-leerlin­gen gaat het om referen­tieni­veau 2F, voor de havo-leerlin­gen om 3F. De resulta­ten van deze reken­toets hebben geen direct gevolg voor de betref­fen­de leerlin­gen, maar worden wel geregis­treerd.
Vwo-ers hoeven geen reken­exa­men te doen, omdat wiskun­de voor hen een ver­plicht examen­vak is. Op het vmbo doet onge­veer een kwart van de kandida­ten eindexa­men zonder wiskun­de en op de havo gaat het om een kleine 9%. Deze leerlin­gen moeten sinds het school­jaar 2020-21 in hun laatste of voor­laat­ste school­jaar een school­exa­men rekenen/wiskun­de afleg­gen. De sla­gings­percen­ta­ges voor het reken­exa­men liggen zo rond de 50, maar er zijn aanzien­lij­ke ver­schil­len tussen de oplei­din­gen. Op de mavo (vmbo gt) slaagt 63%, bij vmbo basis is dat maar 43%. Als we letten op het percen­ta­ge van alle eindexa­menkan­dida­ten per oplei­ding dat niet voor het reken­exa­men is ge­slaagd én geen wiskun­de-examen doet, zien we dat dit vari­eert van 4% op de havo tot bijna 15% bij vmbo basis. Hieron­der is een en ander gra­fisch ver­werkt:
In het totaal waren er bij de laatste examen­lich­ting bijna 11 000 kandida­ten die geen voldoen­de haalden voor het reken­exa­men. Dat is zo'n 6% van alle eindexa­menkan­dida­ten, inclu­sief de vwo-ers.
gk
-----------------
bron: Eigen bereke­nin­gen op basis van Tech­nisch rapport Voortge­zet onder­wijs tabel 5.22

 

Nieuwe examenprogramma's havo-vwo

 
De vakver­nieu­wings­commis­sie wiskun­de boven­bouw havo-vwo heeft begin april een nieuw tussen­pro­duct gedeeld met de advies­kring. De NVvW is verte­genwoor­digd in deze advies­kring en hecht belang aan feed­back van wiskun­dedocen­ten.
De Neder­land­se Vereni­ging van Wiskun­delera­ren organi­seert opnieuw online twee ontmoe­tin­gen over de plannen voor de nieuwe examen­program­ma's havo en vwo. De eerste is komende dinsdag, 23 april en de tweede na de meiva­kan­tie, op maandag 13 mei. De bijeen­kom­sten begin­nen om 19:30 uur en duren onge­veer twee uur.
De stukken
Daar­naast kunnen leden van NVvW hun bijdra­ge leveren via het invul­len van een vragen­lijst. Zij kunnen de stukken van de vakver­nieu­wings­commis­sie na inlog­gen op de NVvW-site downloa­den. Als u zich aan­meldt voor een van de online­bijeen­kom­sten krijgt u de stukken toege­stuurd. Het is uitdruk­ke­lijk niet de bedoe­ling dat de stukken na ont­vangst verder ver­spreid worden.
U kunt zich aanmel­den via deze link.

 

Drie keer brons voor Nederland bij Europese wiskundewedstrijd

 
Dagmar Tanck (17), Mirte Nauta (18) en Katya Niki­tchen­ko (18) hebben deze week alle drie een bronzen medail­le gewon­nen bij de Europe­an Girls’ Mathema­ti­cal Olympi­ad. Samen met teamge­no­te Wendy Huang (15) zijn zij daarmee op de 20ste plaats van de 37 Europe­se landen­teams geëin­digd.
De Europe­an Girls’ Mathema­ti­cal Olympi­ad vond plaats van 11 tot en met 17 april in Tskaltu­bo, Georgië. Zij kregen op beide wed­strijd­da­gen vier en een half uur de tijd om drie zeer lastige opgaven op te lossen. Opgave 3, de op een na lastig­ste opgave van de wed­strijd, was bedacht door de Neder­land­se record-opgaven­beden­ker Merlijn Staps. Het was zijn dertien­de opgave in even­veel edities van de EGMO. De deel­neem­sters konden voor elke opgave zeven punten halen, waarbij ook met goede deelop­lossin­gen punten konden worden ver­diend.
De Neder­land­se deel­neem­sters hebben de volgen­de resulta­ten behaald:
  • 16 punten – Brons: Dagmar Tanck (17 jaar, Hooge­zand, 6 vwo, Praedi­nius Gymnasi­um Gronin­gen)
  • 15 punten – Brons: Katya Niki­tchen­ko (18 jaar, Eindho­ven, 6 vwo, Huygens Lyceum Eindho­ven)
  • 15 punten – Brons: Mirte Nauta (18 jaar, Houten, 6 vwo, Cals College Nieuwe­gein)
  • 7 punten: Wendy Huang (15 jaar, Eindho­ven, 5 vwo, Huygens Lyceum Eindho­ven)
Het Neder­land­se team met van links naar rechts: Mirte, Katya, Wendy en Dagmar
.
Naast Wendy, Mirte, Katya en Dagmar waren nog 208 deel­neem­sters uit 53 ver­schil­len­de landen afge­vaar­digd voor een van de meest presti­gieu­ze wiskun­dewed­strij­den van Europa. In totaal ontvin­gen 52 van de 212 deel­neem­sters een bronzen medail­le, 38 zilver en 25 een gouden medail­le. In het offici­eu­ze landen­klasse­ment eindig­de Neder­land op de 31e plaats van de 54 deelne­men­de teams, en binnen de 37 officië­le Europe­se teams op de 20e plaats. De ervaren Katya won vorig jaar al brons en het jaar daar­voor een eervol­le vermel­ding. De andere Neder­land­se afge­vaardig­den hadden nog niet eerder meege­daan aan interna­tiona­le wiskun­de-wed­strij­den. Hoewel het team na vijf maanden inten­sie­ve trai­ning goed voorbe­reid aan de wed­strijd begon, was dat aller­minst een garan­tie voor succes. Me­daille­winna­res Dagmar: “Ik ben super­blij met mijn bronzen medail­le. Hoewel we van tevoren goed hadden geoe­fend, moet je uitein­de­lijk ook een beetje geluk hebben dat je net het juiste idee krijgt."
Behalve voor wiskun­de was er geluk­kig ook nog genoeg tijd voor ontspan­ning, met onder andere excur­sies en een schat­ten­jacht. Ook was er veel vrije tijd om de andere teams, waaron­der ook 17 teams uit niet-Europe­se landen zoals Saudi-Arabië, Austra­lië en China, te leren kennen. Me­daille­winna­res Mirte: “Het is super­leuk om alle­maal meiden te ontmoe­ten die hetzelf­de leuk vinden als jij. Het was fantas­tisch om elkaars cultu­ren te leren kennen, samen spelle­tjes te spelen en te dansen!" Het Neder­land­se team werd bege­leid door Johan Konter (Univer­si­teit Leiden, Optiply) en Gabriël­le Zwane­veld (PhD-student Univer­si­teit van Amster­dam en zilve­ren me­daille­winna­res bij de EGMO in 2018).

 

Aanmelden fase van beproeven wiskunde vmbo

 
Wilt u samen met uw collega's de concept­examen­program­ma's en -syllabi wiskun­de vmbo beproe­ven op uw school? Meldt u dan vóór 15 mei aan voor de fase van beproe­ven en doe in het school­jaar van 2024/2025 mee.
Waarom de concept examen­program­ma's wiskun­de vmbo actuali­se­ren?
Vmbo-leerlin­gen die nu het examen­program­ma wiskun­de volgen en door willen gaan naar de havo, sommige mbo-oplei­din­gen of de arbeids­markt zijn onvol­doen­de toege­rust om die stap te maken. Leerlin­gen krijgen ook steeds meer te maken met veel data die ze moeten begrij­pen, inter­prete­ren en gebrui­ken in hun dage­lijk­se leven en mogelij­ke vervolg­oplei­din­gen.
De huidige examen­program­ma’s voor wiskun­de vmbo zijn verou­derd: ze zijn voor het laatst in de jaren '90 geactua­li­seerd. Omgaan met data zit er nu niet in. Ook is er in de huidige vmbo-examen­program­ma's nu geen wiskun­de die echt past bij de kaderbe­roepsge­rich­te leerweg.
Om te zorgen voor een betere aanslui­ting en even­wichti­ge­re verde­ling in de examen­program­ma's wiskun­de vmbo actuali­seer­de een vakver­nieu­wings­commis­sie de examen­program­ma's wiskun­de. Dit deed de commis­sie samen met het onder­wijs­veld en in op­dracht van het ministe­rie van OCW. Zij lever­den drie concept­examen­program­ma's op voor wiskun­de 1,2, ter vervan­ging van de huidige wiskun­depro­gram­ma’s (zie WiskundE-brief 946). Daarna zijn door een sylla­buscom­mis­sie de concept­sylla­bi ontwik­keld.
Nu is het tijd om leerlin­gen, leraren en school­lei­ders te raadple­gen en te kijken naar de bruik­baar­heid en uitvoer­baar­heid van de nieuwe onderde­len in de concept­examen­program­ma's en -syllabi wiskun­de 1,2.
Werving scholen
SLO zoekt voor het school­jaar 2024/2025 negen scholen die mee willen doen aan de fase van beproe­ven. Per school zoeken ze twee leraren wiskun­de die lesge­ven in de boven­bouw en een school­lei­der die partici­peert in het traject. Scholen kunnen zich aanmel­den tot 15 mei. Meer informa­tie over de fase van beproe­ven en het aanmel­den vindt u op de aanmeld­pagi­na.
Gerdine­ke van Silf­hout, Program­mamana­ger

 

De aprilveiling van het WwF loopt tot 30 april

 
Op dinsdag 30 april, in de meiva­kan­tie dus, eindigt de april­vei­ling van het Wereld­wiskun­de Fonds (WwF). U heeft dan dus even mooi de tijd om de veiling­site te bezoe­ken en mee te bieden op het fraaie aanbod.
Veel popu­lair weten­schappe­lij­ke boeken, binnen- en buiten­­land­se studie­­boe­ken, boeken over de geschie­­de­nis van de wiskun­­de en over didac­tiek zijn nog voor scherpe prijzen op de veiling te vinden.
Handig bieden
Wacht niet tot het laatste moment met bieden. U kunt ook nu al voor uw favorie­te boeken een maximum­bod uitbren­gen. Uw bod wordt dan, als iemand een hoger bod doet dan u heeft gedaan, automa­tisch in kleine stapjes ver­hoogd tot aan het maximum dat u heeft opgege­ven. Volg deze link voor nadere uitleg.
De veiling eindigt op dinsdag 30 april 2024. Op deze dag loopt de veiling voor ver­schil­len­de boeken op ver­schil­len­de tijd­stip­pen ten einde. Als u erg gebrand bent op een bepaald boek, houd dan de eind­tijd scherp in de gaten. Als binnen vijf minuten voor het einde van de veiling nog een bod ge­plaatst wordt, zal de veiling automa­tisch met vijf minuten ver­lengd worden. Hier­door hebben alle bieders de moge­lijk­heid om nog te reage­ren op dit late bod.
We rekenen weer op een mooie op­brengst. Deze op­brengst wordt, u weet dat onder­tus­sen, geheel besteed aan projec­ten ten bate van het wiskun­deonder­wijs in ontwik­kelings­lan­den. Veel plezier met het bieden op onze april­vei­ling.
Nieuwe veiling­mees­ter gezocht
We zoeken nog steeds naar een nieuwe veiling­mees­ter. De oktober­vei­ling 2024 zal de laatste veiling zijn die onderge­teken­de organi­seert. Lees de oproep op de NVvW-website en denk er over na of u een bijdra­ge aan het WwF kunt leveren.
Jos Remijn (wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl),
veiling­mees­ter WwF

 

Adviestabel examencorrectie 2024

Zoals de laatste jaren gebrui­ke­lijk, is er na overleg tussen de VO-raad en onder­wijsbon­den weer een advies­ta­bel gemaakt voor het opstu­ren van examen­werk naar en door de tweede correc­tor. Scholen wordt drin­gend geadvi­seerd deze tabel te gebrui­ken bij de eigen plan­ning. Hieron­der de data voor de wiskun­devak­ken.
vak examen WOLF bij 2e corr. terug bij 1e corr. dagen 1e corr. dagen 2e corr.
havo (A en B) 14 mei 24 mei 28 mei 10 juni 13 13
vmbo GL/TL 23 mei 30 mei 4 juni 10 juni 11 6
vwo (A, B en C) 23 mei 30 mei 4 juni 10 juni 11 6
Met WOLF wordt bedoeld de uiter­ste datum voor het invoe­ren van de scores van tenmin­ste de eerste vijf leerlin­gen via WOLF. De genoem­de data in de kolom­men 'bij 2e corr.' en 'terug bij 1e corr.' zijn echt de uiter­ste data.
Zoals u ziet is de de plan­ning voor vmbo en vwo dit keer vrij krap.

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
23 april 2024 Hoe kijk je een havo/vwo examen na? NVvW
23 april 2024 Online bijeen­komst vakver­nieu­wing havo/vwo. NVvW
25 april 2024 Hoe kijk je een havo/vwo examen na? NVvW
30 april 2024 Laatste dag april­vei­ling. WwF
13 mei 2024 Online bijeen­komst vakver­nieu­wing havo/vwo. NVvW
15 mei 2024 Einde aanmel­ding beproe­ven concept vmbo-exprog. SLO
16 mei 2024 Klank­bordbij­een­komst hbo. Christi­aan Boudri
6 juni 2024 Wiskun­de D-dag. TU Delft
22 t/m 26 juli 2024 Wiskun­dezomer­kamp C. Vier­kant voor wiskun­de
29 juli t/m 2 aug. 2024 Wiskun­dezomer­kamp B. Vier­kant voor wiskun­de
5 t/m 9 augus­tus 2024 Wiskun­dezomer­kamp A. Vier­kant voor wiskun­de
23 en 24 augus­tus 2024 Vakan­tiecur­sus (Amster­dam). Plat­form Wiskun­de Neder­land
6 en 7 septem­ber 2024 Vakan­tiecur­sus (Antwer­pen). Plat­form Wiskun­de Neder­land

Vacatu­res in het onder­wijs

In deze rubriek staan vacatu­res die we rele­vant achten voor wiskun­delera­ren. Voor de voor­waar­den: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Vacature Rijnlands Lyceum Oegstgeest

Wij zoeken
Wij zoeken een docent wiskun­de (0,8 fte / 1e graad) voor de onder- en boven­bouw­leerlin­gen van onze havo/vwo/tto afde­ling. Erva­ring of in ieder geval affini­teit met forma­tief werken, onder andere met Buil­ding Thin­king Class­rooms en Barton's diagnos­ti­sche vragen, is een pré.
Wij bieden
Wij bieden een jaarcon­tract aan met uit­zicht op een vaste aanstel­ling en een salaris conform de CAO VO. Kijk voor meer informa­tie over onze school RLO.
Meer informa­tie en sollici­te­ren?
Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met Christi­aan Blijlev­en (071-5193500 of via c.blijlev­en@rijn­landsly­ce­um-rlo.nl). Klik hier om te sollici­te­ren.

 

Vacature Montessori Lyceum Gooise Meeren

Docent wiskun­de: onder­wijsont­wikke­laar gezocht!
Voor een enthou­sias­te docent wiskun­de met ambi­ties op het gebied van onder­wijsont­wikke­ling heeft het Montes­so­ri Lyceum Gooise Meren een heel leuke baan! U kunt in een deskun­dig en betrok­ken team uw vak gaan vormge­ven.
Kijk op volant.nl/werken-bij/ voor de vacatu­re en op mlgm.nl voor onze school.
 

 

Vacatures Vituscollege

Eerste- en tweede­graads­do­cent wiskun­de: team­spelers ge­vraagd.
De sectie wiskun­de van het Vitus­colle­ge in Bussum zoekt nieuwe collega’s. Bent u een echte teamspe­ler die graag inves­teert in goede rela­ties, met uw collega’s en met uw leerlin­gen? Dan leren we u graag kennen om samen verder te bouwen aan ons onder­wijs!
Kijk op volant.nl/werken-bij/ voor de vacatu­res en op vitus­colle­ge.nl voor onze school.
 

 

Wiskundetutor gezocht aan Radboud Universiteit

Radboud Univer­si­teit zoekt per direct een wiskun­de tutor (0,2 fte via detache­ring)
Voor onze bache­lorop­lei­ding wiskun­de aan de Bètafa­cul­teit zijn we op zoek naar een wiskun­de tutor voor 0,2 fte (1 dag per week).
Tutoren zijn docen­ten die ook werken op een middel­ba­re school als docent. Zij zijn in deel­tijd gedeta­cheerd om eerste­jaars studen­ten bij te staan. Als tutor wiskun­de voert u studie­ad­vies- en portfo­lioge­sprek­ken met eerste­jaars wiskun­destu­den­ten.
Hebt u interes­se, neem dan contact op met: Ina de Vries (ina.devries@ru.nl, +31 (0)6 21825592)

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Wiskunde D zonder zorgen

Heeft uw school iemand nodig om de wiskun­­de D-lessen te verzor­­gen? Op drie scholen geef ik de wiskun­­de D-leerlin­­gen van havo en vwo online les volgens het 'flip the class­­room' princi­­pe. Per school school zijn de leerlin­gen ver­deeld over twee cluster­klas­sen. Volgend jaar heb ik ruimte voor een vierde school.
Als regulie­re docent ben ik verant­woorde­lijk voor de lessen, feed­back, PTA, plan­ning, huis­werkcon­tro­le, SO’s, toetsen, nakij­ken, contact met mentor en ouders, etcete­ra. Inmid­dels heb ik acht jaar wiskun­­de D-erva­­ring met derge­­lij­­ke cluster­­klas­­sen, waarvan drie jaar digi­­taal, met succes.
Bij interes­se kunt u contact opnemen via nynke­koop­mans@gmail.com of 06 10 13 23 98.
Nynke Koop­­mans

 

De weg naar de werkelijkheid

De weg naar de werke­lijk­heid is [...] het enige werk dat de comple­te moderne moderne natuur­kun­de [...] in zijn geheel uitlegt aan een ieder die er interes­se in heeft, inclu­sief de wiskun­di­ge basis beno­digd om de theorie­ën te begrij­pen.
Sir Roger Penrose is een van de meest vooraan­staan­de natuur­kundi­gen van deze tijd en op de achter­grond schijnt ook zijn kunst­zinni­ge kant door: een eloquen­te en grappi­ge manier van schrij­ven en honder­den handge­teken­de illu­stra­ties vrolij­ken het boek op. Dit is een epos waarvan het lezen van een enkel hoofd­stuk al een verrij­king is voor uw leven. Voor ieder­een die echt nieuws­gie­rig is naar de werke­lijk­heid - en wie is dat nou niet?
Dr. Renee Hoekze­ma
Afde­ling Wiskun­de
Vrije Univer­si­teit Amster­dam
 

 

Maak kennis met KERN Wiskunde

Wilt u meer weten over KERN Wiskun­de of eens een hoofd­stuk of mis­schien een heel boek uitpro­be­ren?
Neem contact met ons op via info@boomvo.nl en maak vrij­blij­vend een af­spraak voor een sectie­presen­ta­tie bij u op school.
Wij advise­ren u ook graag over de moge­lijkhe­den voor een pilot met KERN Wiskun­de op maat.
 

 

Nieuwe 13e editie voor vmbo bovenbouw

Werkt u in de vmbo boven­bouw met Getal & Ruimte of Moderne Wiskun­de? Dan kunt u vanaf komend school­jaar met de nieuwe 13e editie werken.
Vraag nu vast een gratis beoorde­lings­pak­ket aan en u bent opti­maal voorbe­reid.
Vraag een gratis beoorde­lings­pak­ket aan.
 

 

Ontdek de NumWorks grafische rekenmachine!

Heeft u al een test­exem­plaar van de Num­Works grafi­sche rekenma­chi­ne, maar bent u er nog niet aan toegeko­men om alle functio­nalitei­ten hiervan te ontdek­ken?
Plan dan een demon­stra­tie in, waarin we samen de functio­nalitei­ten doorlo­pen!
Wilt u de Num­Works eerst uitpro­be­ren? Vraag uw gratis test­exem­plaar dan gemakke­lijk aan via onze website!
Mocht u vragen hebben, stuur dan gerust een bericht naar contact@num­works.nl.
 
.

 

Rekenmachine extra voordelig via Eduwinkel

Laat uw leerlin­gen extra voorde­lig hun rekenma­chi­ne bestel­len bij Eduwin­kel!
Gebruik maken van centra­le aankoop van weten­schappe­lij­ke en grafi­sche rekenma­chi­nes en leve­ring op school of thuis? Bij Eduwin­kel bieden we uw leerlin­gen de scherp­ste prijzen en voor­waar­den voor alle merken.
Neem snel vrij­blij­vend contact op voor een offerte via info@eduwin­kel.nl.

 

Examentraining met Meester Mo

Wiskun­dedo­cent en Youtu­ber Meester Mo geeft in dit webinar prakti­sche tips hoe u uw leerlin­gen helpt met de voorbe­rei­ding van hun eindexa­men.
Kijk het webinar hier terug.
 

 

Kortingsactie TI-84 Plus CE-T Python Edition

Zet u de TI-84 Plus CE-T Python Edition op de lijst voor de boven­bouw voor het komende jaar? Dat is extra gunstig want leerlin­gen kunnen deze grafi­sche rekenma­chi­ne met € 10 korting kopen!
De actie loopt van 1 maart tot en met 30 septem­ber. Zo kan ieder­een rekenen op goede techno­lo­gie voor in de klas en bij het examen.
Naast deze actie kunt u ook een groeps­aan­koop doen wat nog meer korting ople­vert. Dat is snel gedaan. Bekijk hier­voor onze webpagi­na!
 

 

Loop de CASIO fx-82NL checklist na!

De fx-82MS en fx-82EX zijn vervan­gen door de fx-82NL. Hieron­der een check­list als geheu­gen­steun­tje om de fx-82NL beter te integre­ren op school.
  • De school­beno­digdhe­den­lijst bijge­werkt
  • Een emula­tor aange­vraagd
  • Alle sectie­leden aange­meld op fx-Sensei (docen­tenplat­form)
Zo maakt u een goede start voor het nieuwe school­jaar. Verder nog vragen? Neem dan contact met ons op via de mail!
www.casio-educa­tie.nl
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok, Gerard Koolstra en Marja van der Wind
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl