nummer 948, 7 april 2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

N-termen voortaan anders berekend

 
Tijdens en vlak na de corona-epide­mie moesten de N-termen noodge­dwon­gen op een andere manier bepaald worden dan daar­voor. De ervarin­gen in deze periode hebben meege­speeld in een gewij­zig­de opzet voor de bepa­ling van de techni­sche N-term, waarin vijf soorten gege­vens een rol spelen.
In de loop van de jaren hebben we gepro­beerd de lezer zo goed moge­lijk op de hoogte te stellen van de wijze waarop de N-termen voor de diverse (wiskun­de) eindexa­mens tot stand komen. Daarbij speel­den het referen­tie-examen en de resulta­ten van de 'pre-test' een belang­rij­ke rol (zie WiskundE-brief 775 voor meer informa­tie). In de jaren 2021 tot en met 2023 kon vanwege corona de gebrui­kelij­ke procedu­re niet gevolgd worden en moest men terug­val­len op een ander scena­rio. Uit­gangs­punt was dat de kandida­ten gemid­deld onge­veer hetzelf­de cijfer moesten krijgen als in voor­gaan­de jaren. Daar­naast werd het docen­tenoor­deel over de moei­lijk­heids­graad van de examens meegewo­gen en werd er gekeken naar N-termen van de voor­gaan­de jaren (zie voor details WiskundE-brief 889 en WiskundE-brief 897).
Nieuw systeem
Met ingang van dit examen­jaar (2024) heeft het CvTE gekozen voor een nieuw systeem, dat diverse elemen­ten van de vorige combi­neert. Voor het eerste tijdvak wordt gebruik gemaakt van vijf 'bronnen':
  • Equiva­le­ring
  • Histori­sche N-termen
  • Docen­tenoor­deel
  • Oordeel vast­stel­lings­commis­sie
  • Cito-stan­daardbe­pa­ling
Equiva­le­ring
Met een pretest, een post­test of een anchor-in-package (aip) wordt gepro­beerd het ver­schil in moei­lijk­heid tussen examens te bepalen. Een groep leerlin­gen maakt behalve opgaven uit een nieuw examen ook opgaven uit een ouder examen waarvan de moei­lijk­heids­graad al bekend is (een anker). Op deze manier kan bepaald worden of de moei­lijk­heids­graad ver­schilt. Pre- en post­tests worden toege­past bij schrif­telij­ke examens en aip bij de digita­le examens (op vmbo bb en kb).
Oorde­len
Direct na de correc­tie van het cen­traal examen wordt alle examen­docen­ten ge­vraagd om de moei­lijk­heids­graad van het gecorri­geer­de examen te verge­lij­ken met een examen waarvan de moei­lijk­heids­graad bekend is, een zoge­noemd referen­tie-examen. De kwalifi­ca­ties waaruit gekozen kan worden zijn: veel moeilij­ker, moeilij­ker, onge­veer even moei­lijk, makke­lij­ker en veel makke­lij­ker. Ook de leden van de vast­stel­lings­commis­sie maken per examen een inschat­ting of het examen makke­lij­ker, even moei­lijk of moeilij­ker is dan het referen­tie-examen. Bij een stan­daardbe­pa­ling uitge­voerd door Cito schat een groep experts, meestal docen­ten, de moei­lijk­heids­graad van het nieuwe examen. Hier­voor wordt gebruik gemaakt van een vooraf bepaal­de methode, zoals de Angoff-methode. Bij deze methode wordt per opgave geschat hoeveel procent van de maxima­le score de 'grens­leerlin­gen' zullen scoren. Met 'grens­leerlin­gen' wordt door­gaans bedoeld de groep leerlin­gen die vooor het examen net een voldoen­de zou moeten kunnen halen. Op basis hiervan wordt weer het ver­schil in moei­lijk­heid geschat tussen het nieuwe examen en het referen­tie-examen.
Weging
Elk van de genoem­de bronnen heeft volgens het CvTE zijn eigen betrouw­baar­heid. Zo is bijvoor­beeld een aip in princi­pe betrouw­baar­der dan een pretest en is een pretest in princi­pe weer betrouw­baar­der dan een stan­daardbe­pa­ling. Voor het docen­tenoor­deel geldt dan weer dat het een betrouw­baarde­re schat­ting ople­vert als meer docen­ten hun oordeel hebben gegeven. In de prak­tijk wordt als volgt te werk gegaan:
  1. De gege­vens van elke bron, bijvoor­beeld de docen­tenoor­de­len, worden herleid tot een verde­ling van N-termen1).
  2. De ver­schil­len­de verde­lin­gen krijgen een weging. Per bron wordt gekeken naar de sprei­ding. Hoe kleiner de sprei­ding, des te smaller en hoger is de piek in de verde­ling, en des te zwaar­der is de weging van deze bron.
Ter illu­stra­tie heeft het CvTE een grafiek opgeno­men in de toelich­ting op de norme­ring. Hieron­der staat het centra­le deel daarvan:
De groene kromme hoort bij het, blijk­baar wat verdeel­de, oordeel van de leden van de vast­stel­lings­commis­sie. De hoge paarse stippel­lijn heeft betrek­king op de N-termen in het verle­den voor dat vak. De erva­ring leert dat die vaak dicht bij elkaar liggen, wat resul­teert in een zware weging. De doorge­trok­ken zwarte kromme is te zien als het gewogen gemid­del­de van de vijf verde­lin­gen, en piekt bij N=0,6.
Defini­tie­ve N-term
De techni­sche N-term is niet altijd de defini­tie­ve N-term. In het laatste stadium wordt er door het CvTE nog eens kri­tisch naar de hele procedu­re gekeken en worden ook klach­ten van docen­ten en leerlin­gen meegewo­gen. Wanneer er bij een vraag een onvolko­men­heid wordt gesigna­leerd kan de N-term daar­voor worden gecorri­geerd (zie ook WiskundE-brief 941 en WiskundE-brief 942). Daar­naast wordt er met name gelet op signa­len die wijzen op tijd­nood bij de kandida­ten.
Tweede tijdvak
Voor het tweede tijdvak geldt een iets andere rege­ling. Ik hoop daar in de komende tijd nog op terug te komen.
gk
----------------------
1) Helaas is het me niet gelukt om duide­lijk­heid te krijgen over de vraag hoe deze 'verta­ling' precies gaat. Dat is met name van belang vanwege het effect op de sprei­ding, die weer van belang is voor de weging.

 

Vraagtekens rond de doorstroomtoets po-vo

 
De uitsla­gen van de nieuwe door­stroom­toet­sen, opvol­gers van de eind­toet­sen primair onder­wijs, hebben hier en daar geleid tot verba­zing en onbe­grip. De advie­zen voor de vervolg­oplei­ding die deze toetsen geven, wijken soms behoor­lijk af van het beeld dat de leraren van de school zelf hadden, mede op basis van jaren­lang afgeno­men voort­gangs­toet­sen. Ook lijkt het nogal uit te maken welke variant van de toets is gemaakt, terwijl de opzet juist was aan die ver­schil­len een eind te maken.
Vanaf het school­jaar 2014-15 werden de scholen in het basison­der­wijs ver­plicht om een eind­toets af te nemen. Voor die tijd lieten bijna alle scholen hun leerlin­gen de Cito-toets maken, maar ver­plicht was dat niet. De afname van een intelli­gentie­test behoor­de bijvoor­beeld ook tot de moge­lijkhe­den. Op aan­drang van de Tweede Kamer kon niet alleen het Cito eind­toet­sen maken, maar ook andere partij­en. De nieuwko­mers, zoals bureau ICE met IEP, verover­den in de loop der tijd een behoor­lijk deel van de markt. In 2015 had Cito, in samen­wer­king met het CvTE, nog een markt­aan­deel van 96%, in 2019 was dat gedaald tot nog maar 50%.
Verge­lijk­baar?
Intus­sen kwamen er steeds meer twij­fels over de gelijk­waardig­heid van de diverse toetsen. Bij sommige toetsen leek het veel makke­lij­ker om bijvoor­beeld het rekenni­veau 1S te halen dan bij andere (zie onder andere WiskundE-brief 860). Na een paar jaar kwam men bij het ministe­rie tot de conclu­sie dat de zaak moei­lijk te repare­ren was, en dat er een andere opzet moest komen. Dat werd de door­stroom­toets. Belang­rijk ver­schil was dat het CvTE niet langer toets­aanbie­der was, maar belast werd met het toe­zicht op de ver­schil­len­de aanbie­ders. Het ging om veel meer dan toe­zicht achter­af, het CvTE werd verant­woorde­lijk voor de hele opzet, en met name de norme­ring van de toetsen. Op basis van die norme­ring worden toets­sco­res op de diverse toetsen ver­taald in advie­zen. Dit jaar konden de scholen kiezen uit zes ver­schil­len­de door­stroom­toet­sen, waaron­der een van Cito (BV), en een van "de over­heid", ontwik­keld door stich­ting Cito. Deze stich­ting heeft trou­wens ook een belang­rij­ke rol bij de onder­steu­ning van het CvTE als kwali­teitsbe­wa­ker.
Opwaart­se druk
Intus­sen kregen de toetsen steeds meer gewicht. Uit onder­zoek bleek dat sommige groepen leerlin­gen vaker dan andere op de eind­toets hoger scoor­den dan het voorlo­pig advies van de school aangaf (zie ook WiskundE-brief 877). Globaal gezien gaf de eind­toets in een derde van de geval­len een 'hoger' niveau aan, een derde een lager en een derde hetzelf­de. Daarbij moet wel bedacht worden, dat het vaak om vrij kleine ver­schil­len gaat, zoals havo/vwo in plaats van havo. Om zoveel moge­lijk leerlin­gen een kans te geven om een 'hogere' oplei­ding te volgen, kwam zowel vanuit de poli­tiek als van de inspec­tie meer nadruk op "kans­rijk advise­ren". Was een aantal jaren geleden nog de gedach­te dat het advies van de school leidend was, en de toets­uit­slag slechts een hulpmid­del, in de loop der tijd werd de druk om het advies aan te passen als op de eind­toets beter werd ge­scoord steeds groter. Dat had resul­taat. In 2015 werd het advies in minder dan 1 van de 6 geval­len aange­past, in 2018 was dat al 1 op 4, en de laatste jaren onge­veer 1 op 3. Dat is echter nog veel te weinig volgens het ministe­rie, en bij de nieuwe door­stroom­toets is bijstel­ling, alleen naar boven, ook min of meer ver­plicht. Alleen als dat duide­lijk niet in het belang van de leer­ling is, kan daar gedocu­men­teerd van worden afgewe­ken.
Proefop­zet?
De vervan­ging van de eind­toets door de nieuwe door­stroom­toets is een paar jaar geleden aange­kon­digd als een goed voorbe­rei­de opera­tie. Bij de lance­ring dit school­jaar was opval­lend dat uitdruk­ke­lijk werd gemeld dat de resulta­ten van de nieuwe toets niet goed verge­lijk­baar zijn met die van de eind­toet­sen uit de jaren daar­voor. Er werd zelfs gespro­ken van een 'nulme­ting', en ter gerust­stel­ling verze­kerd dat de inspec­tie de scholen niet zou afreke­nen op de toetsre­sulta­ten. Dat roept de vraag op of het niet verstan­di­ger was geweest om het nieuwe systeem eerst met een beperkt aantal scholen uit te probe­ren.
Onmoge­lij­ke op­dracht?
De ver­schil­len tussen de diverse door­stroom­toet­sen zijn groot. Zo richten sommige zich op digita­le afname, terwijl andere schrif­te­lijk zijn. Sommige varian­ten zijn adap­tief, de moei­lijk­heids­graad van nieuwe opgaven wordt aange­past op basis van eerder gemaak­te opgaven. Ook zaken als vormge­ving zijn punten waarop aanbie­ders zich probe­ren te onder­schei­den. Je kan je afvagen of de ambitie van gelijk­waardig­heid van al deze toetsen bereik­baar is. Op dit moment wordt gepro­beerd, onder andere met ver­plich­te 'ankerop­ga­ven', de scores op de ver­schil­len­de toetsen verge­lijk­baar te maken. Echter, dat lijkt dit jaar nog niet echt gelukt. Of dat echt moge­lijk is bij zo'n grote diversi­teit aan toetsen is nog de vraag.
gk

 

Wiskunde D-middag

 
Op donder­dag 6 juni organi­seert TU Delft een middag voor leerlin­gen uit 4 vwo en 5 vwo met wiskun­de D in hun pakket. Dit doet de TU Delft in samen­wer­king met Onder­wijsnet­werk Zuid-Holland. In het bijzon­der zijn ook de leerlin­gen die via de Bèta­steun­pun­ten wiskun­de D online volgen van harte welkom.
Op de Wiskun­de D-middag worden de leerlin­gen in drie ver­schil­len­de work­shops meegeno­men in de wiskun­dewe­reld op de TU Delft. Daarbij worden onder­wer­pen als uit­gangs­punt genomen die bij het vak aan bod zijn gekomen of mis­schien nog gaan komen.
Met als thema "Alles is wiskun­de" spreken verte­genwoor­di­gers uit de wereld van weten­schap en be­drijfs­le­ven over het belang en de schoon­heid van wiskun­de. Hanne Kekko­nen (TU Delft) be­spreekt (in het Engels) hoe je com­plexe meetkun­de kunt begrij­pen met behulp van uitsla­gen, Rutger Ock­horst (TU Delft) neemt je mee in de wiskun­de achter de quantum­we­reld en Geert Lende­rink (KNMI) laat je zien hoe statis­tiek in klimaat­model­len voor extreme neer­slag wordt ge­bruikt.
Wie?
  • Leerlin­gen uit 4 en 5 vwo met wiskun­de D in hun pakket
  • Wiskun­de D docen­ten
Datum: donder­dag 6 juni van 13u tot 16u
Locatie: In het gebouw ECHO (Hall B22), Van Mourik Broek­man­weg 5, 2628 XE Delft
Deelna­me is gratis.
Meer informa­tie via deze link.
Aanmel­den kan tot vrijdag 24 mei 2024 en vol is vol.

 

Wiskundezomerkampen

 
Lossen uw leerlin­gen graag puzzels en wiskun­di­ge proble­men op? Dan is een wiskun­de­kamp van Vier­kant voor Wiskun­de iets voor hen.
Leerlin­gen hoeven niet uitzon­der­lijk intelli­gent te zijn om mee te gaan. Als ze puzze­len, naden­ken over wiskun­di­ge proble­men en zelf creatie­ve oplos­sin­gen verzin­nen leuk vinden, zijn ze van harte welkom. De kampen zijn voor jonge­ren van groep 6 basis­school tot en met klas 6 van het voortge­zet onder­wijs. Ze werken in groep­jes van circa zes deelne­mers, onder begelei­ding van twee enthou­sias­te vrijwil­li­gers. Iedere dag bestude­ren ze een ander wiskun­dig onder­werp.
Er zijn drie kampen, ieder voor een andere groep:
  1. 5 tot en met 9 augus­tus 2024, voor groep 6 en hoger van het primair onder­wijs
  2. 29 juli tot en met 2 augus­tus 2024, voor klas 1 tot en met 3 uit het voortge­zet onder­wijs
  3. 22 tot en met 26 juli 2024, vanaf klas 4 voortge­zet onder­wijs
Ze worden alle­drie in Heino gehou­den, van maandag tot en met vrijdag. De kosten bedra­gen € 355,= inclu­sief accommo­da­tie, maaltij­den en materia­len. Aanmel­den kan via de website.
Stich­ting Vier­kant voor Wiskun­de organi­seert al 30 jaar wiskun­dezomer­kam­pen en geeft ook boeken uit voor jonge­ren die op zoek zijn naar extra uitda­ging.

 

Hoe kijk je een examen na?

 
Ook dit jaar ver­zorgt de Neder­land­se Vereni­ging van Wiskun­delera­ren een aantal (online) bijeen­kom­sten waarin gespro­ken wordt over de vraag hoe de eindexa­mens kunnen en moeten worden nageke­ken.
Aan de hand van examen­opga­ven, gecombi­neerd met leerlin­gen­werk, wordt bespro­ken hoe deze nageke­ken zouden kunnen worden. Op deze wijze kunnen onerva­ren collega's wat steun krijgen bij de ingewik­kel­de op­dracht om het examen na te kijken. Voor meer ervaren collega’s gaat het meer om onder­ling te verge­lij­ken binnen de moge­lijkhe­den van het correc­tievoor­schrift. Deze bijeen­kom­sten voor eindexa­mendo­cen­ten vmbo-gt, havo en vwo zijn dus bedoeld voor zowel begin­nen­de als ervaren docen­ten.
Data
De bijeen­komst over de examens vmbo-gt is donder­dag aan­staan­de, 11 april, vanaf 19:00 uur. Voor havo/vwo, wiskun­de A, B (en C) zijn er bijeen­kom­sten op dinsdag 23 en donder­dag 25 april. Die bijeen­kom­sten begin­nen om 19:30 uur. Alle bijeen­kom­sten zijn online.
U kunt zich aanmel­den via deze link. Bijwo­nen van de bijeen­komst is gratis voor leden van de NVvW, anderen betalen € 10,=.

 

Maartaanvulling toegestane grafische rekenmachines

 
De Maart­aanvul­ling bij de Medede­lin­gen over de eindexa­mens 2024 voor vmbo, havo en vwo is onder­tus­sen gepubli­ceerd. Voor het vak wiskun­de zijn de toege­sta­ne grafi­sche rekenma­chi­nes en vooral de juiste OS-versie van belang.
De meest volledi­ge informa­tie staat niet in de het over­zicht toege­sta­ne hulpmid­de­len, maar in de vakspe­cifie­ke informa­tie voor wiskun­de A, B of C. Ten opzich­te van 2023 is er alleen een alleen een kleine wijzi­ging voor HP. Overi­gens wordt geadvi­seerd om altijd om voor het examen het meest recente opera­ting system of de meest recente examen­stand te (laten) instal­le­ren.
Hieron­der het volledi­ge over­zicht van de toege­sta­ne types en toege­sta­ne versies van het Opera­ting System of Examen­stand.
Merk Type Versie OS of examen­stand
Casio fx-9860GII(SD) Versie OS2.11 of hoger
Casio fx-CG50 Versie OS 3.50 of hoger
HP HP Prime Examen­stand voor CSE Neder­land, versie 2024
Num­works Num­works Versie 19 of hoger
Texas Instru­ments TI 84 PLUS CE-T Versie OS 5.6 of hoger
Texas Instru­ments TI Nspire CX Versie OS 4.5.4 of hoger
Texas Instru­ments TI Nspire CX II-T Versie OS 5.4 of hoger

bron: Vakspe­cifie­ke informa­tie 2024 (wiskun­de A vwo)
Meer informa­tie over de toege­sta­ne hulpmid­de­len vindt u op www.examen­blad.nl. Informa­tie over de softwa­re en hoe u deze kunt updaten, vindt u op de site van de betref­fen­de fabri­kant.

 

Examenbesprekingen

 
De examen­perio­de nadert en de NVvW zorgt er wederom voor dat docen­ten hun nakijk­werk met elkaar kunnen bespre­ken. Daartoe zijn er de formele examen­bespre­kin­gen, de wat informe­le­re online meetups en het forum op de NVvW-site. Hieron­der wordt dit toege­licht.
Examen­bespre­king
Kort na ieder wiskun­de-examen volgt een formele bespre­king van onge­veer 2 uur per wiskun­de­vak in Utrecht. De groep deelne­mers bestaat uit docen­ten met op z'n minst 5 jaar erva­ring. Vanwege de continu­ï­teit wordt ervoor gezorgd dat onge­veer de helft eerder deelnam aan zo'n bespre­king en om te zorgen voor een frisse blik bestaat de andere helft uit mensen die dat nog niet gedaan hebben. Alle (onge­veer) 14 deelne­mers aan het overleg hebben tevoren het werk van tenmin­ste vijf, en in de prak­tijk nage­noeg alle, examen­kandida­ten nageke­ken. Alleen NVvW-leden kunnen deelne­men; belang­stellen­den kunnen zich via de NVvW-site opgeven.
Het CvTE is toehoor­der bij deze bespre­king. De bespre­king kan voor het CvTE wel aanlei­ding zijn om te komen tot een aanvul­ling op het correc­tievoor­schrift.
Het correc­tievoor­schrift is de basis voor de bespre­kin­gen. De discus­sies gaan over het werk van leerlin­gen en hoe het correc­tievoor­schrift gehan­teerd moet worden als leerlin­gen bijvoor­beeld een andere, correc­te aanpak gebrui­ken. Het resul­taat kan dan een voor­stel voor een punten­verde­ling zijn. Andere docen­ten kunnen hiermee hun voor­deel doen en hiermee wordt gelijke behande­ling bevor­derd. Soms geeft een examen­vraag in deze bespre­king aanlei­ding tot een lange discus­sie, met als conclu­sie dat de beoorde­ling wordt overge­la­ten aan de profes­sione­le docent. Hoewel dit geen recht doet aan de gevoer­de discus­sie, staat dan in het verslag zoiets als 'geen opmer­kin­gen'. Ook kan het voorko­men dat een opmer­king in het verslag ver­schijnt als steun voor minder ervaren docen­ten, terwijl die voor meer ervaren docen­ten een open deur is. Het verslag van deze bespre­king is open­baar en wordt wel het 'examen­ver­slag' genoemd.
Meetups
Voor de ver­schil­len­de examens zijn er ook zoge­naam­de meetups voor alle docen­ten. Deze bieden vooral docen­ten uit kleine wiskun­desec­ties en nog minder ervaren docen­ten de gelegen­heid met collega's van gedach­ten te wisse­len. Er is gelegen­heid om vragen te stellen en de opgaven en de antwoor­den worden doorge­no­men. Het examen­ver­slag is dan al af. Deze meetups vinden alleeen digi­taal plaats. Bij deze bespre­kin­gen zijn ook niet-NVvW-leden welkom, dus ieder­een kan zich aanmel­den. De data hier­voor ver­schij­nen in één van de volgen­de WiskundE-brieven.
Discus­siefo­rum
Tot slot is er het forum waar NVvW-leden vragen aan andere leden kunnen stellen. Vragen die hier vóór de formele examen­bespre­king zijn gesteld, worden ook in deze bespre­king betrok­ken. Daarom is het de moeite waard zo snel moge­lijk uw vragen in dit forum te stellen.

 

Vakantiecursus 2024

 
De vakan­tiecur­sus voor wiskun­delera­ren heeft dit jaar als thema groepen­theo­rie, en met name de paradox van Banach-Tarski: hoe groepen­theo­rie van één meloen er twee maakt.
De Vakan­tiecur­sus voor Wiskun­delera­ren wordt vanaf 1946 jaar­lijks georga­ni­seerd. Sinds 2010 ligt de organi­sa­tie in handen van Plat­form Wiskun­de Neder­land en sinds vorig jaar wordt ook samenge­werkt met Plat­form Wiskun­de Vlaande­ren. De cursus richt zich in Neder­land vooral op docen­ten in de boven­bouw vwo. Dit jaar is het onder­werp groepen­theo­rie.
Banach-Tarski
Groepen­theo­rie, dat wil zeggen de wiskun­di­ge studie van symme­trie­ën, is een toegan­ke­lijk domein van de wiskun­de, dat zowel theore­tisch als prak­tisch geïnte­resseer­den veel te bieden heeft. In deze cursus staat een wiskun­dig-theore­ti­sche toepas­sing cen­traal: de stel­ling van Banach-Tarski. Deze verbluf­fen­de stel­ling zegt dat een massie­ve driedi­mensio­na­le bol van straal 1 opge­deeld kan worden in 5 niet-overlap­pen­de delen die vervol­gens opnieuw kunnen worden samenge­voegd tot twee bollen van straal 1. Bij het samen­voe­gen worden de 5 delen alleen maar gero­teerd en getrans­leerd, maar niet ver­vormd. Deze stel­ling wordt vanwege haar contra-intuï­tie­ve karak­ter meestal de Banach-Tarski­para­dox genoemd.
Opbouw
In de vakan­tiecur­sus van 2024 geeft Jeroen Spandaw eerst een laag­drempe­li­ge intro­duc­tie in de groepen­theo­rie, met een focus op eenvou­di­ge voor­beel­den en op de concep­ten die nodig zijn voor het bewijs van de stel­ling van Banach en Tarski. Hierbij krijgen de deelne­mers de gelegen­heid om ver­trouwd te raken met die concep­ten door enkele goed gekozen voor­beel­den con­creet door te rekenen. De volgen­de dag zal Stefaan Vaes laten zien hoe deze groepen­theo­rie ge­bruikt kan worden om de stel­ling van Banach en Tarski te bewij­zen, hoe onmoge­lijk die stel­ling ook mag lijken…
De cursus sluit aan op de wens van met name de Vlaamse over­heid om meer abstrac­te onder­wer­pen aan bod te laten komen in het curricu­lum. De nieuwe eindter­men in Vlaande­ren ver­plich­ten de behande­ling van een algebra­ï­sche struc­tuur, zoals groepen, in richtin­gen met 6 uur wiskun­de.
Prakti­sche informa­tie
Op 23 en 24 augus­tus kunt u terecht in Amster­dam. Twee weken later, op 6 en 7 septem­ber in Antwer­pen. De cursus begint op vrijdag­mid­dag om 15:00 uur en eindigt op zater­dagmid­dag om 14:30 uur. Het cursus­geld be­draagt € 99,= (gepensi­oneer­den € 55,=, studen­ten € 39,=). Dit is inclu­sief sylla­bus en maaltij­den. U kunt zich tot 1 augus­tus hier aanmel­den.

 

Oproep

Met het oog op een artikel in NRC over het het YouTube-kanaal ‘Math with Menno’ ben ik op zoek naar wiskun­dedocen­ten.
Ik ben bezig met een artikel over 'Math with Menno', het YouTube­ka­naal van Menno Lager­wey, die inmid­dels ook examen­trainin­gen geeft. Hij is zo popu­lair onder scholie­ren dat het mij als onder­wijsre­dac­teur interes­sant leek om een artikel aan hem te wijden. Graag wil ik ook de mening van wiskun­delera­ren horen over dit feno­meen. Is zijn uitleg in film­pjes goed? Ver­wijst u leer­ling wel eens naar hem? Kan de uitleg de fysieke lessen op school vervan­gen? Zijn er nadelen, gevaren?
Het artikel zal in de week van 15 april in de krant ver­schij­nen. Graag ontvang ik zo spoedig moge­lijk mail­tjes van docen­ten die ik kan bellen. Schrif­telij­ke bijdra­gen zijn ook welkom.
Claudia Kammer, c.kammer@nrc.nl
Redac­teur onder­wijs NRC

 

Uitslag tweede ronde van de Wiskunde Olympiade

 
Op vrijdag 15 maart werd de tweede ronde van de Wiskun­de Olympia­de op twaalf univer­sitei­ten gehou­den. Er waren 999 leerlin­gen uitgeno­digd op grond van hun score in de eerste ronde. Ook hadden 16 leerlin­gen een wild­card ontvan­gen. Uitein­de­lijk deden er 904 leerlin­gen daadwer­ke­lijk mee aan de tweede ronde. Twee deelne­mers wisten alle opgaven fout­loos op te lossen en hebben de maxima­le score van 40 punten behaald.
De volgen­de leerlin­gen gaan door naar de finale: de 38 onder­bouw­leerlin­gen met 21 punten of meer, de 44 vierde­klas­sers met 24 punten of meer en de 41 vijfde­klas­sers met 27 punten of meer. De finale vindt plaats op vrijdag 13 septem­ber in Eindho­ven.
Scores bekij­ken
Als u leerlin­gen heeft die meege­daan hebben aan de tweede ronde, kunt u via de wed­strijd­site wed­strijd.wiskun­deolym­pia­de.nl de scores van uw leerlin­gen zien en tevens wie er door is naar de finale. Alle deelne­mers ontvan­gen rond 11 april een brief met hun persoon­lij­ke uitslag. De finalis­ten ontvan­gen boven­dien een uitnodi­ging om deel te nemen aan een aantal trai­nings­midda­gen op de univer­si­teit, zodat ze zich opti­maal kunnen voorbe­rei­den op de finale.
2025
Inmid­dels is ook de datum van de eerste ronde volgend jaar bekend, om alvast in uw agenda te noteren: 20 tot en met 31 januari 2025. U kunt met uw school zelf binnen deze periode de meest geschik­te dag uitkie­zen waarop de eerste ronde wordt afgeno­men.
Namens de Stich­ting Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de,
Melanie Steen­tjes (melanie@wiskun­deolym­pia­de.nl)

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
11 april 2024 Hoe kijk je een vmbo-gt examen na? NVvW
12 april 2024 Confe­ren­tie duur­zaam­heidsdi­dac­tiek. Hoge­school Utrecht en Univer­si­teit Utrecht
16 april 2024 Buil­ding Thin­king Class­rooms. Radboud Univer­si­teit Nijme­gen
16 april 2024 Jos Tolboom over vakver­nieuwin­gen. Vaknet­werk Wiskun­de (Amster­dam)
19 april 2024 Leve de wiskun­de ! Univer­si­teit van Amster­dam
20 april 2024 400 jaar mechani­sche rekenma­chi­nes. VVWL
23 april 2024 Hoe kijk je een havo/vwo examen na? NVvW
25 april 2024 Hoe kijk je een havo/vwo examen na? NVvW
16 mei 2024 Klank­bordbij­een­komst hbo. Christi­aan Boudri
6 juni 2024 Wiskun­de D-dag. TU Delft
22 t/m 26 juli 2024 Wiskun­dezomer­kamp C. Vier­kant voor wiskun­de
29 juli t/m 2 aug. 2024 Wiskun­dezomer­kamp B. Vier­kant voor wiskun­de
5 t/m 9 augus­tus 2024 Wiskun­dezomer­kamp A. Vier­kant voor wiskun­de
23 en 24 augus­tus 2024 Vakan­tiecur­sus (Amster­dam). Plat­form Wiskun­de Neder­land
6 en 7 septem­ber 2024 Vakan­tiecur­sus (Antwer­pen). Plat­form Wiskun­de Neder­land

Vacatu­res in het onder­wijs

In deze rubriek staan vacatu­res die we rele­vant achten voor wiskun­delera­ren. Voor de voor­waar­den: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Vacature Vrije School Zutphen

Vrije­school Zutphen is per 1 augus­tus 2024 op zoek naar een 1e en een 2e graads­docent wiskun­de voor circa 0,8 - 1,0 fte, die samen met onze enthou­sias­te sectie inspire­ren­de en uitda­gen­de lessen ver­zorgt waarbij de relatie met de leer­ling cen­traal staat.
De functie betreft het verzor­gen van vakles­sen en ochtend­periode­les­sen (zie voor meer informa­tie www.vszut­phen.nl).
Bent u die gedre­ven enthou­sias­te docent? Maak ons dan nieuws­gie­rig naar wie u bent en wat uw moge­lijkhe­den zijn. Stuur ons zo spoedig moge­lijk, maar uiter­lijk 22 april aan­staan­de uw cv en motiva­tie­brief toe via kharm­sen@vszut­phen.nl.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Webinar Prowiskunde


 

Win een plek in KERN Wiskunde

Weet u een leuk onder­werp voor een hoofd­stukope­ning voor de boven­bouw havo of vwo?
Stuur uw idee vóór 1 juni 2024 naar kernwis­kun­de@boom.nl en ontvang een gratis boek van KERN Wiskun­de naar keuze.
Het beste idee komt in KERN Wiskun­de en wordt beloond met taart voor de hele sectie.
 

 

Ontdek de NumWorks grafische rekenmachine!

Heeft u al een test­exem­plaar van de Num­Works grafi­sche rekenma­chi­ne, maar bent u er nog niet aan toegeko­men om alle functio­nalitei­ten hiervan te ontdek­ken?
Plan dan een demon­stra­tie in, waarin we samen de functio­nalitei­ten doorlo­pen!
Wilt u de Num­Works eerst uitpro­be­ren? Vraag uw gratis test­exem­plaar dan gemakke­lijk aan via onze website!
Mocht u vragen hebben, stuur dan gerust een bericht naar contact@num­works.nl.
 
.

 

Rekenmachine extra voordelig via Eduwinkel

Laat uw leerlin­gen extra voorde­lig hun rekenma­chi­ne bestel­len bij Eduwin­kel!
Gebruik maken van centra­le aankoop van weten­schappe­lij­ke en grafi­sche rekenma­chi­nes en leve­ring op school of thuis? Bij Eduwin­kel bieden we uw leerlin­gen de scherp­ste prijzen en voor­waar­den voor alle merken.
Neem snel vrij­blij­vend contact op voor een offerte via info@eduwin­kel.nl.

 

Instructiefilmpjes TI

Instruc­tie­filmp­jes Texas Instru­ments om de puntjes op de i te zetten!
Weten uw leerlin­gen hoe zij op het examen alle bereke­nin­gen op hun grafi­sche rekenma­chi­ne kunnen doen? Stuur ze deze lijst met instruc­tie­filmp­jes door zodat zij zelf kunnen checken of ze alles begrij­pen. Dat geeft rust op het examen en helpt voor een goed cijfer!
Bekijk deze film­pjes.
 

 

Loop de CASIO fx-82NL checklist na!

De fx-82MS en fx-82EX zijn vervan­gen door de fx-82NL. Hieron­der een check­list als geheu­gen­steun­tje om de fx-82NL beter te integre­ren op school.
  • De school­beno­digdhe­den­lijst bijge­werkt
  • Een emula­tor aange­vraagd
  • Alle sectie­leden aange­meld op fx-Sensei (docen­tenplat­form)
Zo maakt u een goede start voor het nieuwe school­jaar. Verder nog vragen? Neem dan contact met ons op via de mail!
www.casio-educa­tie.nl
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok, Gerard Koolstra en Marja van der Wind
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl