nummer 947, 24 maart 2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4500 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Minder examenkandidaten wiskunde

Het aantal leerlin­gen dat eindexa­men doet in wiskun­de is de laatste jaren behoor­lijk gedaald, vooral op het vmbo. Daar­voor zijn ver­schil­len­de oorza­ken aan te wijzen. Een gevolg van deze ontwik­kelin­gen is dat de samen­stel­ling van de groep eindexa­menkan­dida­ten bij wiskun­de behoor­lijk is veran­derd.
In 2017 en 2018 ging het nog om bijna 180.000 eindexa­menkan­dida­ten met wiskun­de in het pakket, maar het afgelo­pen jaar waren er dat er nog maar 150.000. Bij deze terug­gang spelen twee ontwik­kelin­gen: het totale aantal examen­kandida­ten loopt terug en het percen­ta­ge leerlin­gen met wiskun­de als eindexa­men­vak daalt.
Minder leerlin­gen
Het aantal leerlin­gen in het voortge­zet onder­wijs daalt al een poosje, en dat zien we terug bij de eindexa­mens. In 2017 waren er nog 200.000 kandida­ten, zes jaar later nog geen 175.000. Daarbij komt dat wiskun­de minder als examen­vak wordt gekozen. In 2017 en 2018 ging het nog om ruim 90%, het afgelo­pen jaar was dat nog maar 87%. Voor een goed beeld moet hieraan worden toege­voegd dat het gaat om een golfbe­we­ging. In de periode 2011-2013 was het aandeel van wiskun­de ook lager, zo'n 88%. Het (absolu­te) aantal examen­kandida­ten met wiskun­de was toen ook wat lager dan in de hoogtij­da­gen. Hieron­der ziet u die golfbe­we­ging in beeld.
Wiskun­de minder popu­lair
Zoals eerder gemeld loopt de belang­stel­ling voor wiskun­de de laatste jaren terug, met name op het vmbo. In 2018 deed nog 82% van de kandida­ten bij kader/beroeps ook examen in wiskun­de; vijf jaar later was dat nog maar 74%. Bij de gemeng­de en theore­ti­sche leerweg (mavo) daalde het aandeel van 85% naar (ruim) 78%. Op de havo was de daling wat minder specta­cu­lair, en op het vwo is (een vorm van) wiskun­de ver­plicht. Daarbij komt nog dat de eerder genoem­de daling van het aantal leerlin­gen op de vmbo-afdelin­gen vmbo kader (kb) en basis (bb) nogal hevig was. Het resul­taat is dat het aantal kandida­ten dat opgaat voor een vmbo-diploma met wiskun­de sterk is gedaald. Bij vmbo-basis ging het zelfs om een terug­gang van 40% in zes jaar tijd.
Ver­schui­ving
Omdat de daling op het vmbo (veel) sterker is dan op havo/vwo zien we de laatste jaren een behoor­lij­ke ver­schui­ving in de samen­stel­ling van de groep leerlin­gen die wiskun­de-examen doet:
Het aandeel havo/vwo steeg in zes jaar van 49% naar ruim 55%. Het aandeel leerlin­gen van het 'prakti­sche vmbo' (bb en kb) daalde in de zelfde periode van ruim 22% naar 18%.
gk

 

Profielkeuzes weer iets exacter

Op havo en vwo hangt de keuze voor een wiskun­de­vak nauw samen met de profiel­keu­ze. In het profiel Natuur en Tech­niek is wiskun­de B immers ver­plicht. Na een periode van terug­gang lijkt de belang­stel­ling voor dit profiel de laatste paar jaar weer iets op te leven.
Zo rond 2015 had Natuur en Tech­niek (NT) een sterk positie op het vwo. In klas 4 koos 47% van de jongens en 29% van de meisjes voor dit profiel. Op de havo wordt Natuur en Tech­niek veel minder gekozen. Bij de jongens was dat op het hoogte­punt bijna 29% en bij de meisjes slechts 10%. De jaren daarna raakte het profiel uit de gratie. In 2021 koos nog geen 37% van de jongens en 22 % van de meisjes in 4 vwo voor NT. Op de havo waren de percen­ta­ges gezakt tot nog geen 19% bij de jongens en 7,5% bij de meisjes. De laatste twee jaar lijkt er sprake van een voor­zich­tig herstel. De grafiek hieron­der geeft een beeld van de golfbe­we­ging.
In 4 vwo was NT als meest gekozen profiel voorbij­ge­streefd door Econo­mie en Maat­schap­pij (EM). Zoals hieron­der te zien is zijn beide profie­len nu even groot en kiest ongveer 60% van de leerlin­gen voor een N-profiel. Een substan­tiële groep leerlin­gen heeft een vakken­pak­ket dat zowel voldoet aan het NT-profiel als aan het NG-profiel (Natuur en Gezond­heid). Deze zijn in dit over­zicht als NT-er be­schouwd.
Op de havo liggen de verhou­din­gen anders. De maat­schap­pij-profie­len hebben daar de over­hand. EM is met voor­sprong het groot­ste profiel, en NT het klein­ste. De natuur­profie­len samen hebben een aandeel van minder dan 40%. Opmerke­lijk is dat Cultuur en Maat­schap­pij (CM) sinds 2015 behoor­lijk wat terrein heeft gewon­nen. CM is het enige profiel waarin wiskun­de niet ver­plicht is.
gk

 

Abelprijs voor Michel Talagrand

 
De Abel­prijs wordt dit jaar toege­kend aan de Frans­man Michel Tala­grand. Hij wordt geëerd voor zijn baanbre­ken­de bijdra­gen op het gebied van kansre­ke­ning en functio­ne­le analyse.
Michel Tala­grand (1952) groeide op in Lyon, als zoon van een hoogle­raar wiskun­de en een leraar Frans. Als gevolg van een geneti­sche ziekte had hij als kind ernsti­ge oogpro­ble­men. De angst om blind te worden stimu­leer­de hem om als tiener extra hard te stude­ren. Na zijn studie wiskun­de aan de univer­si­teit van Lyon deed hij promo­tieon­der­zoek aan het CNRS (Centre Natio­nal de la Recher­che Scienti­fique) in Parijs. Hij bleef aan dit insti­tuut verbon­den, sinds 1985 als direc­teur onder­zoek.
Tala­grand is vooral bekend gewor­den om zijn resulta­ten over kansver­delin­gen in meerde­re dimen­sies. Daarbij kan bijvoor­beeld gedacht worden aan een pensi­oen­fonds dat op diverse manie­ren belegt en deze beleg­gin­gen perma­nent herwaar­deert op basis van de behaal­de resulta­ten. Zijn werk heeft met name veel toepas­sin­gen in de natuur­kun­de. Op deze pagina staan enkele artike­len die wat meer inzicht geven in het werk van Tala­grand.
Bijzon­de­re aanpak
De manier waarop Tala­grand onder­zoek deed is bijzon­der. Hij besteed­de rela­tief veel aan­dacht aan het echt goed begrij­pen van eenvou­di­ge proble­men. Ook de manier waarop hij omgaat met prijzen is bijzon­der. Na het winnen van de Shaw prize nodigde hij op zijn website medewis­kundi­gen uit om via het oplos­sen van puzzels geldbe­dra­gen te winnen onder het motto: 'Word rijk met mijn prijzen".
De Abel­prijs, genoemd naar de Noorse wiskun­di­ge Niels Hendrik Abel (1802-1829), wordt jaar­lijks toege­kend en kan worden be­schouwd als de Nobel­prijs voor de wiskun­de. Er is een bedrag aan verbon­den van 7,5 miljoen Noorse Kronen, wat overeen­komt met bijna 650.000 euro. In tegen­stel­ling tot de Fields­medail­le wordt de prijs vaak toege­kend aan wat oudere weten­schap­pers.

 

Lezing 400 jaar mechanische rekenmachines

 
Naar aanlei­ding van het 400-jarig jubile­um van de eerste rekenma­chi­ne van de Duitser Wilhelm Schic­kard organi­seert de Vlaamse Vereni­ging Wiskun­dele­raars een lezing over “400 jaar mechani­sche rekenma­chi­nes”. Deze eerste mechani­sche rekenma­chi­ne was een ware revolu­tie. Na het bijwo­nen van de lezing zijn de wiskun­di­ge achter­grond van de werking van de reken­klok van Schic­kard en Leibniz, de staaf­jes van Napier, reken­lat­ten schij­ven, cilin­ders en de addia­tor geen onbeken­den meer. De lezing wordt gevolgd door een bezoek aan een tentoon­stel­ling.
Met de combina­tie van tandwie­len, assen, veren, hendels en knoppen konden opeens moeilij­ke verme­nigvul­digin­gen en bereke­nin­gen worden uitge­voerd. Collega’s Paul Levrie, Erwin Smet en Cris Van de Velde van de facul­teit toege­pas­te ingeni­eurswe­ten­schap­pen van de Univer­si­teit Antwer­pen gebrui­ken deze eerste rekenma­chi­ne als aankno­pings­punt voor een aantal boeien­de verha­len, waarbij sommige veel meer dan 400 jaar terug gaan in de tijd, tot en met de opkomst van de aller­eer­ste zakcal­cula­tors. Erwin Smet en Cris Van de Velde zijn ferven­te verzame­laars van histori­sche, mechani­sche rekenma­chi­nes: Erwin heeft zo’n 380 exempla­ren in huis en Cris heeft er zo'n 350. Paul Levrie beperkt zijn verza­melwoe­de tot vier stuks, al is de fascina­tie er niet minder om.
De tentoon­stel­ling na afloop toont onder andere replica’s van de rekenma­chi­nes van Schic­kard en Leibniz en tal van andere hoogte­pun­ten uit de geschie­de­nis van het mecha­nisch rekenen. De tentoon­stel­ling is groten­deels opge­bouwd met exempla­ren uit de verzame­lin­gen van degenen die de lezing geven.
Datum: zater­dag 20 april 2024
Locatie: Gebouw T van Campus Groenen­bor­ger, Groenen­borger­laan 171, Antwer­pen.
Program­ma:
  • 09.30 - 10.00 uur: onthaal met koffie
  • 10.00 - 12.00 uur: lezing “400 jaar mechani­sche rekenma­chi­nes”
  • 12.00 - 13.00 uur: brood­maal­tijd
  • Aanslui­tend jaarver­gade­ring VVWL vzw
Meer info en in­schrij­ven via de website www.vvwl.be.

 

De aprilveiling gaat weer van start

 
Op 1 april start onze jaar­lijk­se april­vei­ling. Geduren­de de hele maand april kan weer worden geboden op onge­veer 800 mooie wiskun­deboe­ken. De veiling sluit op 30 april.
Naast oude school- en studie­boe­ken uit Neder­land en uit het buiten­land bieden we mooie boeken aan over didac­tiek en geschie­de­nis van de wiskun­de. Ook weer veel popu­lair weten­schappe­lij­ke boeken en recrea­tie­ve boeken (onder andere over Rubik en wiskun­di­ge puzzels) en veel boeken uit de Epsilon-reeks, zowel studie­boe­ken als zebra­boek­jes. Ook hebben we weer een exem­plaar van de tiende­li­ge Encyclo­paedi­a of Mathema­tics! En we hebben een nieuwe rubriek: Vrouwen en wiskun­de. De totale op­brengst van de veiling gaat weer naar projec­ten rondom wiskun­deonder­wijs in ontwik­kelings­lan­den. Kijk rustig rond en bied mee! De veiling sluit op dinsdag 30 april 2024. Het tijd­stip van slui­ting ver­schilt per aangebo­den boek. Houd dit in de gaten als u op het laatste moment nog wilt meebie­den. Veel plezier met deze veiling!
Kom langs bij de boeken­kraam van het WwF op de NWD
Het Wereld­wiskun­de Fonds is natuur­lijk weer aanwe­zig op de NWD in Noord­wijker­hout op 5 en 6 april. In onze boeken­kraam kunt u mooie wiskun­de school- en studie­boe­ken vinden, en ditmaal ook heel recrea­tie­ve wiskun­deboe­ken en popu­lair weten­schappe­lij­ke boeken. U kunt ons vinden op de E-pier. Er kan bij ons ook met PIN worden betaald.
De winter­ver­koop van het Wereld­wiskun­de Fonds loopt nog tot 29 maart. Deze verkoop van boeken voor vaste lage prijzen heeft inmid­dels al onge­veer € 500 opge­bracht. U kunt nog snel even kijken of er voor weinig geld nog iets leuks voor u te vinden is op de veiling­site.
Jos Remijn (wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl),
veiling­mees­ter WwF

 

Wereldwiskunde Fonds zoekt nieuwe veilingmeester

 
De veilin­gen van het Wereld­wiskun­de Fonds (WwF) geven wiskun­deboe­ken een tweede leven en leveren geld op voor wiskun­depro­jec­ten in ontwik­kelings­lan­den. Aange­zien de huidige veiling­mees­ter gaat stoppen, is het WwF op zoek naar een nieuwe veiling­mees­ter.
Het Wereld­wiskun­de Fonds (WwF) geeft financiële steun aan projec­ten voor wiskun­deonder­wijs in ontwik­kelings­lan­den. Het WwF komt aan geld door bijdra­gen van de leden van de NVvW en door de verkoop van gebruik­te wiskun­deboe­ken. De afgelo­pen jaren is met hulp van de NVvW een mooie, profes­sione­le veiling­site opgezet. Hierop worden in de maanden april en oktober veilin­gen gehou­den.
Nieuwe veiling­mees­ter
De huidige veiling­mees­ter gaat stoppen en we zijn op zoek naar een opvol­ger. De huidige taken van de veiling­mees­ter zijn:
  • het verwer­ven en beheren van het boeken­be­stand
  • het organi­se­ren van de inter­netvei­lin­gen
  • het verstu­ren en afhande­len van de veiling­transac­ties
  • beman­nen van een boeken­kraam op de NVvW-studie­dag en de NWD
Lijkt u dit een leuke en voldoe­ning gevende uitda­ging of wilt u meer informa­tie, mail dan de secreta­ris van het WwF, Heleen van der Ree: wwf@nvvw.nl.

 

Bernoulli lezing over bliksem

 
Op dinsdag 2 april zal voor de 33e keer de Johann Bernoul­li lezing worden gehou­den. Het thema is "The unseen struc­tures of light­ning". De lezing wordt ver­zorgd door Ute Ebert, verbon­den aam het CWI in Amster­dam en de TU Eindho­ven.
Wij kennen bliksem vooral van de schich­ten naar de grond, maar 90% van alle ontla­din­gen gebeurt in en rond de donder­wol­ken. Recent onder­zoek laat zien dat we nog maar weinig echt begrij­pen van wat er gebeurt. Met behulp van waarne­min­gen (in Drenthe), experi­men­ten (in Eindho­ven) en model­len (gemaakt in Amster­dam) wordt gepro­beerd de puzzel­stuk­jes op hun plaats te krijgen.
De lezing wordt gehou­den op dinsdag 2 april vanaf 19:30 in de aula van het Acade­miege­bouw van de Univer­si­teit Gronin­gen en is ook online te volgen.

 

Vaknetwerk Wiskunde over vakvernieuwingen

 
Met genoe­gen kondig ik aan dat de volgend online bijeen­komst over Vakver­nieuwin­gen gaat. Jos Tolboom neemt u nog­maals mee in de laatste ontwik­kelin­gen hierom­trent.
De vorige bijeen­komst was met 15 deelne­mers klein maar fijn! Veel dank aan Sevinc Göksen voor haar gast­vrij­heid en haar presen­ta­tie over haar promo­tieon­der­zoek naar wiskun­dig modelle­ren! Ook veel dank aan Ruud Stol­wijk voor zijn presen­ta­ties over de Witjes.
De bijeen­komst is op dinsdag 16 april, van 19:00 tot 20:30 uur. Stuur een mail als u de online bijeen­komst wilt bijwo­nen. Dan ont­vangt u kort van tevoren een link. U bent van harte welkom!
Sharon Calor,
www.vaknet­werkwis­kun­de.nl, calor@xs4all.nl

 

Nederlandse internationale teams EGMO en BxMO geselecteerd

 
De Neder­land­se teams voor EGMO­2024 en BxMO­2024 zijn geselec­teerd.
EGMO
Uit de 10 kansheb­bers hebben de volgen­de vier meiden zich op grond van twee selec­tietoet­sen ge­plaatst voor de Europe­an Girls' Mathema­ti­cal Olympi­ad (EGMO):
  • Wendy Huang, 5 vwo, Huygens Lyceum, Eindho­ven
  • Mirte Nauta, 6 vwo, Cals College Nieuwe­gein
  • Katya Niki­tchen­ko, 6 vwo, Huygens Lyceum, Eindho­ven
  • Dagmar Tanck, 6 vwo, Praedi­nius Gymnasi­um, Gronin­gen
De 13e editie van EGMO is van 11 tot en met 17 april in Tskaltu­bo, Georgië. Johan Konter (Univer­si­teit Leiden, Optiply) en Gabriël­le Zwane­veld (PhD-student UvA) begelei­den het team.
Katya Niki­tchen­ko nam de afgelo­pen twee jaar ook al deel aan de EGMO. Ze behaal­de twee jaar geleden een eervol­le vermel­ding en vorig jaar een bronzen medail­le.
BxMO
 
Het team voor de Benelux Mathema­ti­cal Olympi­ad (BxMO) bestaat uit:
  • Felix Hamoen, 6 vwo, Leid­sche Rijn College, Utrecht
  • Josiah 't Hart, 4 vwo, Willem Lode­wijk Gymnasi­um, Gronin­gen
  • Casper Heimel, 5 vwo, U­trechts Stede­lijk Gymnasi­um
  • Tobias Kristi­an­sen, 5 vwo, Stede­lijk Gymnasi­um Leiden
  • Tijmen de Lange, 6 vwo, Gymnasi­um Celea­num, Zwolle
  • Fenne Meijer, 4 vwo, Bataafs Lyceum, Hengelo
  • Yorick Nap, 4 vwo, Thuison­der­wijs
  • Tobias Piet, 4 vwo, Cygnus Gymnasi­um, Amster­dam
  • Lucas van de Sande, 5 vwo, Drie­star College, Gouda
  • Ryan Staal, 6 vwo, Erasmi­aans Gymnasi­um, Rotter­dam
De 16e editie van BxMO vindt plaats van 26 t/m 28 april in Valkens­waard. Nils van de Berg (PhD-student TU Eindho­ven), Wietze Koops (master-student Radboud Univer­si­teit Nijme­gen) en Lars Pos (student Univer­si­teit Leiden) begelei­den dit team.
Van boven­staand team namen Tobias Kristi­an­sen, Felix Hamoen en Ryan Staal al eerder deel aan de wed­strijd. Tobias behaal­de twee jaar geleden een bronzen medail­le, Ryan behaal­de vorig jaar een eervol­le vermel­ding en Felix behaal­de twee jaar geleden een zilve­ren medail­le en vorig jaar een bronzen.
De opgaven van de selec­tie­toets zijn hier te vinden.

 

Expertisepunt zoekt experts

 
Het Experti­se­punt Rekenen-Wiskun­de streeft ernaar om op de website www.exprw.nl een over­zicht te bieden van aanbie­ders van onder­steu­ning en advies op het gebied van reken-wiskun­deonder­wijs. Daarbij wordt nadruk­ke­lijk ook gedacht aan het voortge­zet onder­wijs.
Heeft u interes­se om in dit over­zicht te worden opgeno­men? U kunt uzelf of uw instel­ling eenvou­dig aanmel­den door dit formu­lier in te vullen.
Bij eventue­le vragen kunt u contact opnemen met het Experti­se­punt via exprw@uu.nl.

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
27 maart 2024 Confe­ren­tie basis­vaardig­he­den rekenen/wiskun­de. NVvW
28 maart 2024 Online bijeen­komst toege­pas­te wiskun­de. werk­groep mbo/hbo NVvW
2 april 2024 Johann Bernoul­li lezing. Univer­si­teit Gronin­gen
2 en 3 april 2024 Neder­lands Mathema­tisch Congres 2024. Plat­form Wiskun­de Neder­land
5 en 6 april 2024 Nationa­le Wiskun­de Dagen (NWD). Freuden­thal Insti­tuut
12 april 2024 Confe­ren­tie duur­zaam­heidsdi­dac­tiek. Hoge­school Utrecht en Univer­si­teit Utrecht
16 april 2024 Buil­ding Thin­king Class­rooms. Radboud Univer­si­teit Nijme­gen
16 april 2024 Jos Tolboom over vakver­nieuwin­gen. Vaknet­werk Wiskun­de (Amster­dam)
19 april 2024 Leve de wiskun­de ! Univer­si­teit van Amster­dam
20 april 2024 400 jaar mechani­sche rekenma­chi­nes. VVWL
16 mei 2024 Klank­bordbij­een­komst hbo. Christi­aan Boudri

Vacatu­res in het onder­wijs

In deze rubriek staan vacatu­res die we rele­vant achten voor wiskun­delera­ren. Voor de voor­waar­den: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Vacatures in Noord-Holland

Bij Vonk werken bete­kent verbin­ding, autono­mie en vertrou­wen. U krijgt goede onder­steu­ning en een omgving waar u zich­zelf verder kunt ontwik­ke­len, geïnspi­reerd raakt en anderen moti­veert.
Wij zoeken wiskun­dedocen­ten voor ver­schil­len­de vesti­gin­gen:
  • Groote­broek: Docent Wiskun­de en Rekenen (1 fte)
  • Schagen: Docent Wiskun­de (0,8 fte)
  • Schagen: Docent Wiskun­de/Rekenen (0,6 fte)
  • Den Helder: Docen­ten Entree - Rekenen en Neder­lands (1,2 fte)
Bent u die docent waar leerlin­gen later nog met veel plezier aan terug­den­ken? Dan ontvan­gen wij graag uw sollici­ta­tie. U vindt de vacatu­res op onze website.

 

Vacature Windesheim

 
Windes­heim zoekt een docent reken­wiskun­despeci­a­list voor de Master Educati­o­nal Needs
Wilt u het reken­wiskun­deonder­wijs naar een hoger niveau/plan tillen? Sluit u dan als reken­wiskun­despeci­a­list aan bij het dynami­sche team van de educa­tie­ve master­oplei­din­gen op Windes­heim!
Interes­se of sollici­te­ren ?

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

BES Examenhulp

Na het laatste school­exa­men nadert het eindexa­men. Voorbe­rei­ding op het wiskun­de A eindexa­men (havo/vwo) tref je met BES Examen­hulp.
Ontvang gratis inkijk­exempla­ren: info@besexa­men­hulp.nl.

 

Rekenmachine extra voordelig via Eduwinkel

Laat uw leerlin­gen extra voorde­lig hun rekenma­chi­ne bestel­len bij Eduwin­kel!
Gebruik maken van centra­le aankoop van weten­schappe­lij­ke en grafi­sche rekenma­chi­nes en leve­ring op school of thuis? Bij Eduwin­kel bieden we uw leerlin­gen de scherp­ste prijzen en voor­waar­den voor alle merken.
Neem snel vrij­blij­vend contact op voor een offerte via info@eduwin­kel.nl.

 

Winnen bij de Nationale Wiskunde Dagen!

Gaat u op 5 of 6 april naar de Nationa­le Wiskun­de Dagen? Kom dan zeker langs bij de stand van Texas Instru­ments!
Daar laten onze medewer­kers u graag leuke moge­lijkhe­den zien van de Texas Instru­ments-techno­lo­gie.
Ook kunt u daar meedoen met onze loterij en leuke prijs­pakket­ten winnen voor in de klas!
Bekijk voor de NWD alvast onze website om alle produc­ten te bekij­ken.
 

 

Voorproefje van onze 2e editie vmbo op de NWD

Volgend school­jaar introdu­ceert better­marks een nieuw plat­form voor onze vmbo wiskun­demetho­de, met een geheel nieuwe opzet en innove­ren­de functio­nalitei­ten! Kom naar onze stand op de NWD en krijg een voor­proef­je te zien van de 2e editie.
Bent u geïnte­res­seerd in het nieuwe plat­form en de moge­lijkhe­den? Vul uw contact­gege­vens hier in en word als eerste op de hoogte ge­bracht van alle ontwik­kelin­gen.

 

KERN Wiskunde op de NWD

Zien we u bij de Nationa­le Wiskun­de Dagen (NWD) op vrijdag 5 en zater­dag 6 april?
Kom naar onze stand en blader door de nieuw­ste boven­bouw titels van KERN Wiskun­de. Bestel een gratis exem­plaar van 4 havo wiskun­de A deel 1 en krijg een sleutel­han­ger cadeau! Op=op.
Wilt u nu al meer weten over KERN Wiskun­de? Neem contact op via kernwis­kun­de@boom.nl.
 

 

NumDeksel scoren op de NWD?

Dit jaar zullen we weer aanwe­zig zijn op de Nationa­le Wiskun­de Dagen. We kijken er naar uit om velen van jullie weer te spreken en verwel­ko­men jullie graag op onze stand!
Ook geven we weer specia­le NumDek­sels weg. Kom vrijdag 5 en zater­dag 6 april dus zeker langs onze stand om een van deze NumDek­sels te bemach­ti­gen.
Niet aanwe­zig maar wel een vraag? Stuur Martijn gerust een mailtje.
 

 

WisAdapt: De nieuwe wiskundemethode voor VWO

WisA­dapt is de nieuwe blended wiskun­de methode voor de onder­bouw van het VWO. De digita­le omge­ving is adap­tief en geeft leerlin­gen directe feed­back, zodat zij zich de stof snel eigen maken. In het boek kunnen de leerlin­gen alle theorie nog eens rustig nalezen en zijn ook de gemeng­de opgaven te vinden. De digita­le omge­ving geeft de docent daar­naast zeer veel inzicht in de kwalita­tie­ve en kwanti­tatie­ve voort­gang van de leerlin­gen.
Meer­waar­de WisA­dapt:
  • Adap­tief
  • Directe feed­back
  • Als leer­ling eenvou­dig inzicht in eigen voort­gang en niveau
  • Als docent eenvou­dig inzicht in de voort­gang van de leerlin­gen
  • Theorie in een boek
  • Digi­taal toetsen afnemen
  • Belo­nings­sys­teem voor de leerlin­gen
Geïnte­res­seerd? Kijk op www.wisa­dapt.nl of vraag een demoac­count aan door te mailen naar info@WisA­dapt.nl.

 

Webinar: Wiskunde in de echte wereld

Ontdek tijdens dit webinar op donder­dag 18 april de inspire­ren­de toepas­sin­gen van wiskun­de buiten het klaslo­kaal!
Wiskun­dekop­pel Fréderi­que Kool en Jason Zijl­stra van Math­ness.nl nemen u mee. En laten zien waarom u dit moet delen met uw leerlin­gen.
 

 

Nieuwe 13e editie voor vmbo bovenbouw

Werkt u in de vmbo boven­bouw met Getal & Ruimte of Moderne Wiskun­de? Dan kunt u vanaf komend school­jaar met de nieuwe 13e editie werken.
Vraag nu vast een gratis beoorde­lings­pak­ket aan en u bent opti­maal voorbe­reid.
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok, Gerard Koolstra en Marja van der Wind
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl