nummer 945, 25 februa­ri 2024

Dit nummer wordt ge­stuurd naar onge­veer 4600 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Wat is er aan de hand met de staatsexamens wiskunde?

Voor veel van ons toch een blinde vlek, het staats­exa­men. Ook in de Wiskun­dE-brief is er maar af en toe aan­dacht voor (zie bijvoor­beeld WiskundE-brief 923). De laatste jaren wordt er naast de ‘gewone’ examen­moni­tor ook een staats­examen­moni­tor gepubli­ceerd. Daar­door kunnen de resulta­ten van de staats­exa­mens en ‘regulie­re’ examens goed vergele­ken worden. Het beeld stemt helaas niet bepaald vrolijk.
De groep die staats­exa­men doet is nogal divers. Een belang­rijk deel komt uit het voortge­zet speci­aal onder­wijs. Daar­naast gaat het om leerlin­gen van particu­lie­re scholen zonder examen­licen­tie, en om kandida­ten die zich zelf­stan­dig voorbe­rei­den. Leerlin­gen die staats­exa­men doen leggen hetzelf­de cen­traal examen af als leerlin­gen die examen doen via het regulie­re onder­wijs. Als vervan­ging voor het school­exa­men leggen ze in juli, dus na het cen­traal examen, meestal monde­ling, een ‘college-examen’ af. Zie voor een impres­sie dit filmpje.
Cen­traal Examen
Bij wiskun­de liggen de behaal­de cijfers van de staats­examen­kandida­ten gemid­deld een stuk lager dan van de regulie­re kandida­ten, maar er zijn grote ver­schil­len tussen de oplei­din­gen. Hieron­der is dat in beeld ge­bracht.
Vooral op het vwo zijn de ver­schil­len erg groot, meer dan ander­hal­ve punt. Daarbij bete­kent een gemid­del­de van 5,08 door­gaans dat de meeste leerlin­gen een onvol­doen­de scoren. Als we kijken naar het totaal­beeld (alle vakken samen) zien we ook vaak lagere cijfers voor staats­examen­kandida­ten, maar niet zo extreem. Op het vwo was het ver­schil minder dan een punt, op de havo minder dan een half punt, en bij de mavo (vmbo-gt) deden de staats­examen­kandida­ten zelfs niet onder voor de regulie­re kandida­ten.
College-examen
Het college-examen is een heel ander examen dan het school­exa­men. Dat we deze cijfers verge­lij­ken, is omdat het in alle geval­len gaat om een tweede cijfer dat voor de helft het eindcij­fer bepaald.
Zoals hierbo­ven te zien is, zijn de ver­schil­len hier nog groter dan bij de centra­le examens. Op het vwo gaat het zelfs om bijna 2 punten, en zowel op havo als vwo ligt het gemid­del­de onder de 5. Het woord ‘slach­ting’ lijkt me in zo’n geval niet overdre­ven. Op zich is het ook wel begrij­pe­lijk dat de ver­schil­len hier nog groter zijn. Een cijfer voor een examen onder druk afgeno­men door ‘vreem­den’ is wat anders dan het gemid­del­de van meerde­re school­exa­mens, met herkan­sin­gen, afgeno­men in een min of meer ver­trouw­de omge­ving. Dat neemt niet weg dat de ver­schil­len bij wiskun­de groter zijn dan bij veel andere vakken. Op het vwo gaat het bij het gemid­del­de over alle vakken om ruim een punt, op de havo om bijna een punt, en bij de mavo (vmbo-gt)-examens zijn de resulta­ten ook bij de college-examens zelfs iets beter dan bij de school­exa­mens.
Vragen
Boven­staan­de roept veel vragen op. Waarom zijn de ver­schil­len bij wiskun­de groter dan bij veel andere vakken? Waarom doen staats­examen­kandida­ten het bij de mavo-examens (vmbo-gt) min­stens zo goed als de regulie­re kandida­ten en bij de vwo-examens veel slech­ter? Het is niet zo moei­lijk om wat mogelij­ke verkla­rin­gen te opperen, maar ik weet niet of dat verstan­dig is. Hope­lijk zijn er onder onze lezers mensen die de staats­exa­mens van nabij kennen, en iets meer over achter­gron­den en mogelij­ke oorza­ken kunnen en willen vertel­len. Uw bijdra­ge is welkom!
gk

 

Lager niveau instroom?

Zo nu en dan duiken ze op, berich­ten over gedaald niveau van de nieuwe brug­klas­sers. Vaak wordt de link gelegd met de advise­ring en de teneur is niet zelden dat steeds meer leerlin­gen tot het vwo of anders de havo worden toegela­ten. Het lijkt goed om weer eens in de cijfers te duiken.
Vooraf een 'disclai­mer': in dit stukje probeer ik een lande­lijk beeld te schet­sen. Dat kan soms afwij­ken van wat er op regio­naal niveau speelt. Bij de advise­ring vanuit het basison­der­wijs is er sprake van een golfbe­we­ging (zie onder andere WiskundE-brief 901).
Advie­zen
In de periode 2015-2017 nam het (relatie­ve) aantal havo- en vwo-advie­zen toe, daarna daalde het weer. Het eerste coro­najaar (2020) zorgde voor duide­lijk lagere advie­zen dan anders, omdat in dat jaar geen eind­toets werd afgeno­men. De laatste paar jaar lijkt er van een stabili­sa­tie sprake. Hieron­der ziet u de advie­zen voor de oneven jaren 2017 tot en met 2023.
Te zien is dat het aandeel havo/vwo de afgelo­pen jaren eerder wat af- dan toe genomen is. Het aantal advie­zen voor basisbe­roepsge­rich­te leerweg van het vmbo (VMBO B) daalt nog steeds wat en de combina­tie havo/mavo1) is de afgelo­pen jaren flink geste­gen. Verder zijn er weinig ontwik­kelin­gen.
In­stroom
Hoe zit het met de feite­lijk in­stroom? Als we kijken naar de samen­stel­ling van de eerste klassen zien we iets meer ontwik­ke­ling. Het aandeel havo- en vwo loopt wat terug. Mengvor­men zoals brede brug­klas­sen zijn in opmars. Het beroeps­gerich­te vmbo krimpt en daar lijkt vooral de mavo van te profite­ren.
Overi­gens is pas in het derde leer­jaar een beetje duide­lijk waar de leerlin­gen terecht zijn gekomen. Advie­zen en in­stroom in het eerste leer­jaar zijn niet altijd bepa­lend.
Niveau
Boven­staan­de zegt nog niet zoveel over het niveau van de nieuwe in­stroom, en een eventue­le daling daarvan. Zoals eerder gemeld zijn de ver­schil­len tussen de toetsen die in groep 8 worden afgeno­men te groot om op basis daarvan een goed beeld te krijgen van het niveau van de leerlin­gen, bijvoor­beeld bij rekenen/wiskun­de. Het lijkt er wel op dat de groep leerlin­gen die het streef­ni­veau voor rekenen/wiskun­de (1S) haalden, de laatste paar jaar zo'n 5 procent­punt lager ligt dan zes jaar geleden (zie WiskundE-brief 940). Daar­naast zijn er gege­vens van scholen in het voortge­zet onder­wijs die werken met het leer­ling­volgsys­teem van het Cito. Bij de toetsen rekenen/wiskun­de die kort na de start in leer­jaar 1 worden afgeno­men zien we voor de periode 2019-2022 een lichte daling. Hierbij moet aangete­kend worden dat de scores op het vwo de laatste drie jaren min of meer con­stant waren.2)
Kort samenge­vat geen grote ver­schui­vin­gen in advise­ring en samen­stel­ling van het eerste leer­jaar. Het rekenni­veau aan het begin van het voortge­zet onder­wijs lijkt wel wat gedaald te zijn.
gk
------------------------
1) 'mavo' wordt hier ge­bruikt als syno­niem voor vmbo theore­ti­sche en gemeng­de leerweg, kort aange­duid met vmbo gt
2) bron: Ontwik­ke­ling basis­vaardig­he­den in het onder­wijs. Voor eerdere jaren zijn mij geen gege­vens bekend.

 

Vier π-dag bij TU Delft op 14 maart

 
Na een korte inlei­ding over het grote raadsel dat het getal π al sinds de oudheid is, neemt onze bevlo­gen π-specia­list Jeroen Spandaw ons mee in een interac­tie­ve presen­ta­tie waarin π de hoofd­rol heeft.
We nemen ruim de tijd om proefon­dervin­de­lijk onver­wach­te ver­schij­nin­gen van π te ervaren en insπiratie op te doen voor de lesprak­tijk.
Vanaf 16:00 uur heten we u graag welkom met een drankje en we sluiten de feeste­lij­ke viering van π-dag af met een netwerk­bor­rel die tot onge­veer 18:00 zal duren. We kijken uit naar uw komst! Meer informa­tie vindt u hier.
Wim Caspers, TU Delft

 

Geschiedenis van de Wiskunde deel II

 
Op π-dag, donder­dag 14 maart 2024, organi­seert de werk­groep mbo-hbo van de NVvW weer een online thema­bijeen­komst. We zijn blij dat Roel van Asselt bereid is de histori­sche excur­sie te vervol­gen naar voor­beel­den van het toepas­sen van wiskun­de in contex­ten die interes­sant en motive­rend zijn voor de wiskun­deles­sen in het beroeps­onder­wijs.
Deze keer ligt het zwaarte­punt op de periode vanaf de 17e eeuw. De inten­tie is te laten zien hoe wiskun­de een crucia­le rol heeft ge­speeld in aller­lei prakti­sche toepas­sin­gen. Denk aan de ontdek­king en ontwik­ke­ling van de cycloï­de in de dynami­ca, grafen­theo­rie bij routing-vraag­stuk­ken of de princi­pes en toepas­sing van de Fourier analyse. Net als in deel I wordt ook nu de rode draad getrok­ken langs grote wiskun­di­gen wiens ideeën de toepas­sin­gen hebben moge­lijk gemaakt.
Om recht te doen aan dit onder­werp en aan onze gast­spre­ker trekken we deze keer 90 minuten uit voor de thema­bijeen­komst, van 20:00 uur tot 21:30 uur.
U kunt zich aanmel­den door te mailen naar christi­aan.boudri@han.nl. Uiter­lijk 14 maart ont­vangt u per mail de link naar de online bijeen­komst.
Christi­aan Boudri

 

Inspiratiemiddag wiskunde

 
Op 15 maart aan­staan­de is er een Inspira­tiemid­dag op de TU Eindho­ven.
Samen gaan we het gesprek aan over innova­tief wiskun­deonder­wijs, het oplei­den van een nieuwe genera­tie wiskun­dedocen­ten en voor­beel­den uit de prak­tijk. De Inspira­tiemid­dag wiskun­de is voor wiskun­delera­ren, werk­plekbe­gelei­ders wiskun­de en school­oplei­ders.
De middag is op 15 maart van 12.30 tot 16.00 uur. Hij begint met een lunch en eindigt met een borrel op de campus van de TU Eindho­ven.
U kunt zich aanmel­den voor 7 maart via dit formu­lier. Voor meer informa­tie kunt u een een mail sturen aan Natha­lie van der Wal (n.j.v.d.wal@tue.nl).

 

FLOS wiskundesymposium 2024

 
Zin in een dag vol inspira­tie, kennis­de­ling en boeien­de ontmoe­tin­gen? Op vrijdag 15 maart 2024 vindt van 12:00 uur tot 17:00 uur het zevende FLOS wiskun­desympo­si­um plaats.
Doel van dit symposi­um is om wiskun­dedocen­ten inhoude­lij­ke en vakdi­dac­tische verrij­king en bijscho­ling te bieden. Fontys leraren­oplei­ding Sittard (FLOS) nodigt zowel docen­ten in oplei­ding als starten­de en ervaren docen­ten van harte uit deel te nemen aan het gevari­eer­de program­ma.
Laat u verras­sen door de ope­nings­speech van de heer H. Hiet­brink, bekend van de website www.frans­van­schoo­ten.nl. Hij spreekt over de fascine­ren­de wereld van vesting­bouw en de wiskun­di­ge technie­ken die hierbij komen kijken. Ontdek hoe deze histori­sche context ons inzicht kan verbre­den in de sinus-, cosinus- en tangens­re­gels, en laat u meesle­pen door de verha­len over onder andere Simon Stevin.
In de afslui­ten­de keynote neemt L. Frans u mee op een reis door haar onder­zoek naar verwon­de­ring in de wiskun­de­les. Leer hoe u uw leerlin­gen kunt betove­ren met de schoon­heid van wiskun­de en ontdek prakti­sche tips om dit in de prak­tijk toe te passen.
Naast deze inspire­ren­de lezin­gen kunt u deelne­men aan ver­schil­len­de paral­lelses­sies, waaron­der:
  • "Omslach­ti­ge bewij­zen voor eenvou­di­ge stellin­gen": Ontdek hoe Tristan Romijn het moei­lijk doet, terwijl het eigen­lijk makke­lijk kan.
  • "Wiskun­de & Formule 1": Leer hoe wiskun­de een rol speelde in het bijna onopge­merk­te valsspe­len van een team in 2019, gepre­sen­teerd door Bart Gootzen.
  • "Het wiskun­de YouTube-kanaal Mathas­tic": Laat u inspire­ren door Joeri Moulen, de auteur van educa­tie­ve video's voor wiskun­de, en ontdek hoe zijn kanaal uw leerlin­gen kan verrij­ken.
  • "Controversiële discus­sies in (vak)didac­tisch wiskun­de­land": Ga met elkaar in discus­sie over onder­wer­pen waar­voor in de dage­lijk­se gang van zaken vaak te weinig tijd is.
U kunt zich tot en met dinsdag 12 maart 2024 in­schrij­ven voor dit gratis symposi­um via deze link.

 

Conferentie over basisvaardigheden rekenen-wiskunde in alle vakken

 
Een van de moei­lijk­ste dingen voor leerlin­gen is om te herken­nen dat wat ze bij het ene vak leren eigen­lijk hetzelf­de is als iets dat ze bij een ander vak leren. Docen­ten stellen dan ook regelma­tig de vraag: hoe gaan andere scholen hiermee om? Hoe krijgen we de leerlin­gen zo ver om bij econo­mie of natuur­kun­de toe te passen wat ze bij wiskun­de geleerd hebben? NVvW en Plat­form Rekenbe­wust vakon­der­wijs organi­se­ren op 27 maart, samen met KNAG, Vecon en NVON, wederom de confe­ren­tie voor docen­ten van onder­bouw vmbo en havo/vwo over de basis­vaardig­he­den rekenen-wiskun­de in alle vakken.
Wiskun­de is geen op zich­zelf staand vak: de dingen die leerlin­gen bij wiskun­de leren worden toege­past in heel veel andere vakken. Tijdens deze confe­ren­tie worden u handvat­ten geboden om hiermee om te gaan op een manier die bij u en uw collega's past. Voor deze confe­ren­tie is het noodza­ke­lijk dat u met mini­maal 2 docen­ten van uw school komt. Een wiskun­dedo­cent en een docent van een ander vak, zoals bijvoor­beeld econo­mie, natuur­kun­de, schei­kun­de, biolo­gie of aard­rijks­kun­de. Samen gaat u, onder begelei­ding, aan de slag met het leren van elkaars aanpak, u gaat kijken of u tot een gezamen­lij­ke aanpak kunt komen die bij uw school en collega s past.
Doel is het onder­wijs op uw school voor alle leerlin­gen herken­baar­der te maken. Het resul­taat van deze middag is een poster, speci­aal voor uw school, die u in uw school, in uw klassen kunt ophan­gen.
De confe­ren­tie wordt wegens succes van de eerste edities in juni 2023 en januari 2024 opnieuw gehou­den op 27 maart 2024. Dus alle kans voor u en uw collega's om deel te nemen.
Program­ma
15.00 15.10 uur Opening
15.10 15.40 uur Basis­vaardig­he­den, wat zijn het eigen­lijk?
15.50 16.45 uur Onder­wijsca­fé om van elkaar te leren
16.45 18.00 uur Werken aan de posters
18.00 18.30 uur Diner
18.30 19.30 uur Afwer­king en conclu­sies
De confe­ren­tie is in t Veer­huis te Nieuwe­gein. Leden van de NVvW, VECON, KNAG en NVON betalen € 70,- en niet-leden betalen € 130,-. De vierde collega van dezelf­de school komt gratis. Meld u via deze link aan, met tenmin­ste een collega van een ander vak dan wiskun­de.

 

Duurzaamheid: ook in de wiskundeles!

 
Duur­zaam­heids­the­ma’s - zoals klimaat, energie of afval - worden op school vaak gekop­peld aan de bètavak­ken biolo­gie en natuur­kun­de of aan maat­schap­pijvak­ken. Zelden komen ze aan bod in de wiskun­deles­sen. Dat lijkt een gemiste kans, want bij al deze thema’s spelen wiskun­di­ge model­len, data(bestan­den), bereke­nin­gen en grafi­sche repre­senta­tie een belang­rij­ke rol en daarbij is een kriti­sche en onder­zoeken­de houding van belang.
Onder het motto Lessen voor een hoopvol­le toe­komst vindt er op 12 april in Utrecht een confe­ren­tie over duur­zaam­heidsdi­dac­tiek plaats. Onder­deel daarvan zijn een tweetal inspira­tieron­des.
In de wiskun­de­les
In de eerste ronde is er ook een work­shop over duur­zaam­heid in de wiskun­de­les. In deze work­shop laten Marloes van Hoeve (Hoge­school Utrecht), Michiel Doorman en Monica Wijers (beiden Univer­si­teit Utrecht) zien welke moge­lijkhe­den er zijn om ook bij wiskun­de aan­dacht aan duur­zaam­heid te beste­den. Ze bespre­ken voor­beel­den van lesacti­vitei­ten, doelen die hiermee kunnen worden bereikt en een aanpak om met dit soort maat­schappe­lijk-weten­schappe­lij­ke vraag­stuk­ken in de klas om te gaan. U kunt daarna meteen aan de slag met uw leerlin­gen.
Prakti­sche informa­tie
De confe­ren­tie vindt plaats op vrijdag 12 april 2024 (hele dag) op de Hoge­school Utrecht. U kunt hier het volledi­ge program­ma bekij­ken. De kosten voor deelna­me (inclu­sief lunch en borrel) bedra­gen € 99,- . Als uw school een U-Talent partner­school is hoeft er niets betaald te worden.

 

Geslaagde eerste ronde van de Wiskunde Olympiade

 
De uitslag van de eerste ronde van de Wiskun­de Olympia­de is bekend. Er hebben 310 scholen meege­daan met in totaal 6623 leerlin­gen.
De volgen­de leerlin­gen gaan door naar de tweede ronde: 323 leerlin­gen uit 5 vwo en 5 havo met 21 punten of meer, 367 leerlin­gen uit 4 vwo en 4 havo met 18 punten of meer en 308 leerlin­gen uit de onder­bouw met 15 punten of meer. De tweede ronde wordt op 15 maart gehou­den op twaalf univer­sitei­ten. De beste leerlin­gen bij de tweede ronde uit elke catego­rie, zo’n 130 in totaal, worden vervol­gens uitgeno­digd voor de finale aan de TU Eindho­ven op 13 septem­ber.
De scholen­prijs voor de beste school overall gaat naar het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindho­ven. De school met de beste onder­bouw­deelne­mers was het Drie­star uit Gouda. De scholen­prijs meisjes is gewon­nen door het Praedi­nius Gymnasi­um uit Gronin­gen. Tenslot­te is er ook een scholen­prijs voor de beste school die in de afgelo­pen drie jaar voor het eerst (weer) mee is gaan doen aan de Wiskun­de Olympia­de. Deze scholen­prijs gaat naar the British School uit Voor­scho­ten.
U vindt de opgaven, de uitwer­kin­gen en het verslag van de eerste ronde op www.wiskun­deolym­pia­de.nl.
Namens de Stich­ting Neder­land­se Wiskun­de Olympia­de,
Melanie Steen­tjes (melanie@wiskun­deolym­pia­de.nl).

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
29 februa­ri 2024 Slui­ting in­schrij­ving Kangoe­roewed­strijd. W4Kan­goeroe­wed­strijd
1 maart 2024 Slui­ting inzen­ding Pythago­ras Profiel­werk­stuk­prijs. Pythago­ras
4 maart 2024 Bijeen­komst docen­tennet­werk wiskun­de. UU en HU
8 maart 2024 Slui­ting inzen­ding KNAW Onder­wijs­prijs. KNAW
12 maart 2024 Avond van de Abel­prijs. KNAW
13 maart 2024 Confe­ren­tie rekenen po-vo. NVvW, NVORWO en SLO
14 maart 2024 π-dag op TU Delft. onder­wijsnet­werk Zuid-Holland.
14 maart 2024 Geschie­de­nis van de wiskun­de deel II. werk­groep mbo-hbo van de NVvW
15 maart 2024 Inspira­tiemid­dag wiskun­de. Eindho­ven School of Educati­on (TU/e)
15 maart 2024 FLOS wiskun­desympo­si­um 2024. Fontys
21 maart 2024 Beta­part­nerscon­feren­tie. Beta­part­ners
21 maart 2024 Kangoe­roewed­strijd. W4Kan­goeroe­wed­strijd
5 en 6 april 2024 Nationa­le Wiskun­de Dagen (NWD). Freuden­thal Insti­tuut
12 april 2024 Confe­ren­tie duur­zaam­heidsdi­dac­tiek. Hoge­school Utrecht en Univer­si­teit Utrecht
16 mei 2024 Klank­bordbij­een­komst hbo. Christi­aan Boudri

Vacatu­res in het onder­wijs

In deze rubriek staan vacatu­res die we rele­vant achten voor wiskun­delera­ren. Voor de voor­waar­den: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Vacatures bij het Expertisepunt Rekenen-Wiskunde

 
Het Experti­se­punt Rekenen-Wiskun­de is op zoek naar drie betrok­ken en enthou­sias­te onder­zoe­kers met een hart voor onder­wijs (2 PhD’ers en 1 postdoc).
We hebben momen­teel vacatu­res voor onder­zoek naar vernieu­win­gen binnen het reken-wiskun­deonder­wijs in het basison­der­wijs, het vmbo of het mbo.
Voor meer informa­­tie kunt u terecht op de vacatu­­repagi­­na’s:

 

Helpt u ons mee examens maken?

 
Centra­le examens ontwik­ke­len we samen met docen­ten. Zo zorgen we ervoor dat examen­opga­ven goed aanslui­ten bij de onder­wijs­prak­tijk.
Voor het school­jaar 2024/25 zoeken wij docen­ten uit de boven­bouw van het voortge­zet onder­wijs voor
  • wiskun­de bb
  • wiskun­de A havo/vwo
  • wiskun­de B havo/vwo
We zoeken docen­ten met recente onder­wijser­va­ring aan eindexa­menkan­dida­ten in het betref­fen­de vak en school­ty­pe, met een flinke dosis creati­vi­teit en talent voor analyse­ren en structu­re­ren. Kennis van digi­taal (samen)werken in bijvoor­beeld Teams en kennis van vakge­rich­te softwa­re is een pre.
Informa­tie en reage­ren
Meer weten? Ga naar onze webpagi­na of neem vrij­blij­vend contact met ons op via werving­con­struc­teurs@cito.nl.
Heeft u interes­se? Vul dan uiter­lijk 29 februa­ri 2024 het aanmel­dings­formu­lier op de webpagi­na in.

 

Vacature vakdidactiek wiskunde, KU Leuven

 
Het Departe­ment Wiskun­de aan KU Leuven (België) heeft een vacatu­re voor een hoogle­raar of univer­si­tair docent in de wiskun­dedidac­tiek.
U ontwik­kelt een onder­zoeks­program­ma met interna­tiona­le uitstra­ling op het gebied van de wiskun­dedidac­tiek, publi­ceert hier­over in weten­schappe­lij­ke tijd­schrif­ten en neemt deel aan interna­tiona­le confe­ren­ties. U ver­werft onder­zoeks­gel­den en bege­leidt PhD-onder­zoe­kers. Binnen KU Leuven werkt u samen met onder­zoe­kers in de vakdi­dac­tiek van andere vakken. U bouwt even­eens contac­ten uit met wiskun­dedidac­ti­ci in het buiten­land.
U ver­zorgt onder­wijs van hoge kwali­teit in de wiskun­dedidac­tiek binnen de educa­tie­ve master in de weten­schap­pen en techno­lo­gie, die op meerde­re campus­sen georga­ni­seerd wordt. U bent ook mede verant­woorde­lijk voor deze oplei­ding als geheel.
Voor meer informa­tie kunt u terecht op deze vacatu­repagi­na.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

1e graads bevoegdheid halen?


 

Webinar: Examentraining met Meester Mo

 
Ontdek tijdens dit webinar op donder­dag 7 maart hoe u een krachti­ge examen­trai­ning kunt verzor­gen voor uw examen­leerlin­gen.
Mohamed Laznas­ni, beter bekend als Meester Mo op Youtube en NOS Stories, geeft Wiskun­de-examen­trai­ning. Hij laat u zien hoe het opbou­wen van vertrou­wen cen­traal staat in het voorbe­rei­dings­pro­ces. Ook geeft hij prakti­sche tips en inzich­ten om uw aanpak te optima­lise­ren en er is ruimte om vragen te stellen.

 

Pilot examenvoorbereiding vmbo-gt

Deze week ver­schijnt de pilotka­tern ‘Examen­voorbe­rei­ding’ uit KERN Wiskun­de vmbo-gt 4.
De examen­voorbe­rei­ding bestaat uit vijf onderde­len, waarmee leerlin­gen zich op afwisse­len­de manie­ren voorbe­rei­den op het cen­traal eindexa­men.
Bent u be­nieuwd naar dit unieke lesmate­ri­aal of wilt u met uw leerlin­gen vmbo-gt de examen­voorbe­rei­ding van KERN Wiskun­de uitpro­be­ren? Neem contact op met Inge Lever.
 

 

Aan de slag met Math4all

Via de Math4­all website kunt u bij alle leerja­ren havo/vwo, de eerste leerja­ren vmbo en het tech­nisch mbo zelf readers samen­stel­len en toetsen genere­ren. Vraag een gratis inlog aan om daar eens mee te experi­mente­ren.
Wilt u meer maat­werk voor uw school, dan betaalt u een kleine vergoe­ding. U kunt dan eigen materi­aal toevoe­gen en verre­gaan­de keuzes maken zoals werken naar een meer pro­bleemge­stuur­de lesaan­pak, etcete­ra. Of waar­deert u de filoso­fie van Math4­all en wilt u inhoude­lijk bijdra­gen? Vrijwil­li­gers zijn altijd welkom.
Interes­se?
Neem contact op met f.spij­kers@math4­all.nl of a.f.otten@math4­all.nl, of bezoek onze stand op de NWD2024.
 

 

Ontdek de NumWorks grafische rekenmachine in 2024!

Heeft u al een test­exem­plaar van de Num­Works grafi­sche rekenma­chi­ne, maar bent u er nog niet aan toegeko­men om alle functio­nalitei­ten hiervan te ontdek­ken? Plan dan een demon­stra­tie in, waarin we samen door de functio­nalitei­ten lopen!
Wilt u de Num­Works eerst uitpro­be­ren? Vraag uw gratis test­exem­plaar dan gemakke­lijk aan via onze website!
Mochten er vragen zijn, stuur dan een mailtje naar Martijn.
 

 

Rekenen bij alle vakken met Texas Instruments!

Een krachti­ge rekenma­chi­ne voor bij alle vakken: dat is de TI-30XB Multi­View™.
Met deze weten­schappe­lij­ke rekenma­chi­ne doen leerlin­gen eenvou­di­ge bereke­nin­gen én kunnen ze weten­schappe­lij­ke en statis­ti­sche func­ties bereke­nen. Ook ideaal om te gebrui­ken naast laptops in de klas bijvoor­beeld.
Docen­ten krijgen er gratis TI-Smart­View™ Emula­torsoft­ware bij. Handig om de rekenma­chi­ne op het digi­bord in de klas te tonen.
Bekijk ook zeker de nieuwe instruc­tievi­deo’s die we nog verder aanvul­len!
Bekijk hier meer informa­tie.
 

 

Eindexamens voorbereiden met BES Examenhulp

Met het theorie- en oefen­boek van BES Examen­hulp kunnen vwo-leerlin­gen zich uiterma­te goed voorbe­rei­den op het wiskun­de A eindexa­men.
De meer­waar­de van BES Examen­hulp is:
  • Over­zichte­lijk
  • Gelijke inde­ling theorie- en oefen­boek
  • Per onder­werp gesor­teerd
  • Verhel­deren­de voor­beeldop­ga­ven in theorie­boek
  • CvTE-uitwer­kin­gen aange­vuld met toelich­ten­de denk- en reken­stap­pen in oefen­boek
Stuur een mailtje naar info@besexa­men­hulp.nl met een verzend­adres en ontvang uw gratis inkijk­exempla­ren.
David Soet en Jelmer Dekker - BES Examen­hulp
 

 

Nieuwe 13e editie voor vmbo bovenbouw

 
Werkt u in de vmbo boven­bouw met Getal & Ruimte of Moderne Wiskun­de? Dan kunt u vanaf komend school­jaar met de nieuwe 13e editie werken.
Vraag nu vast een gratis beoorde­lings­pak­ket aan en u bent opti­maal voorbe­reid.

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok, Gerard Koolstra en Marja van der Wind
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl