nummer 934, 2 juli 2023

Dit nummer wordt ge­stuurd naar onge­veer 4850 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Wat is er aan de hand met 4 Havo WB?

 
"Meneer, de toets was veel te moei­lijk. U had gezegd dat het op de Diagnos­ti­sche toets zou lijken, maar het leek er totaal niet op." De scores waren bedroe­vend. Een inci­dent of is er meer aan de hand?
Van de 26 leerlin­gen waren er slechts 6 met een voldoen­de. Het ging om hoofd­stuk 4 uit Getal en Ruimte, ‘Werken met formu­les’. En de toets was bijna een kopie van de diagnos­ti­sche toets… Ik heb de toets met de leerlin­gen naast de toets van het boek gelegd. Ze gaven me gelijk. Onlangs rondde ik hoofd­stuk 6 af, over diffe­rentië­ren. Opnieuw was de score drama­tisch. Opnieuw maar zes voldoen­des. Het gemid­del­de was 4,3. Er waren welis­waar twee negens, maar de modus lag bij twee. Twee hoofd­stuk­ken met dit patroon, terwijl andere hoofd­stuk­ken toch meer waren als vanouds.
De moed zonk me in de schoe­nen. Waarom sta ik nog uit te leggen? Inmid­dels sta ik 28 jaar voor de klas, maar dit heb ik nog niet eerder meege­maakt. Oprecht heb ik me afge­vraagd of ik mijn goede tijd in het onder­wijs mis­schien gehad heb en of ik op zoek moet gaan naar ander werk. Het is niet echt motive­rend wanneer ik me aan alle kanten inspan voor de leerlin­gen en de scores zijn zoals hierbo­ven beschre­ven. De 7,9 die ik ooit in het verle­den gemid­deld scoorde met het examen in 5 Havo, lijkt nu een fata morgana.
Wat is er aan de hand?
Zou het zo kunnen zijn dat deze leerlin­gen meer van corona hebben geleden dan anderen? Deze groep heeft geen goede basis gekre­gen in klas 1. In dat jaar kwamen ze immers in maart voor de eerste keer thuis te zitten. Het huidige school­jaar is het eerste ‘normale’ jaar voor hen. Hoeveel echte(!) lessen hebben de leerlin­gen gehad in de tijd dat ze thuis zaten? We kennen alle­maal de verha­len van leerlin­gen die in een boot op het water zaten, terwijl ze de wiskun­de­les probeer­den te volgen. Of die leer­ling die vanuit bed haar lessen volgde, om daarna weer weg te kunnen domme­len. En wat te denken van die collega’s die de leerlin­gen alleen maar wat huis­werk opgaven, wat ze natuur­lijk niet maakten. Leerlin­gen weten het zelf ook heel goed: ‘Meneer, we hebben ander­half jaar niets gedaan voor school.’ Zou het zo kunnen zijn dat de herse­nen ander­half jaar ‘stil’ gestaan hebben? Zou het zo kunnen zijn dat het abstrac­tieni­veau ander­half jaar achter ligt bij normaal? Het is een hypothe­se.
Abstra­he­ren
In het verle­den merkte ik vanuit de leer­lingen­zorg, waar­voor ik in het zorgad­vies­team zat, dat er vrij veel leerlin­gen bij bepaal­de hoofd­stuk­ken van wiskun­de B vastlie­pen in 5 Vwo. Onder andere bij primiti­ve­ren. Deze leerlin­gen bleken vaak een klas overge­sla­gen te hebben en dus een jaar jonger te zijn dan hun klasge­no­ten. Ik heb het idee dat leerlin­gen een bepaal­de biologi­sche leef­tijd, mis­schien een emotio­ne­le leef­tijd, moeten hebben om een bepaald abstrac­tieni­veau aan te kunnen. Iets verge­lijk­baars zie ik nu in 4 Havo. Het valt me op dat leerlin­gen met name moeite hebben met het rekenen met variabe­len. Toen ik laatst de maxima­le opper­vlak­te van een drie­hoek onder een functie aan het uitleg­gen was, keek ik meerma­len in vragen­de ogen toen ik een letter p invoer­de voor de basis van de drie­hoek en vervol­gens de p invulde in de formule om de hoogte uit te rekenen. Wanneer ik het verdui­de­lijk met getal­lenvoor­beel­den snappen ze het alle­maal, maar zo gauw ik de over­stap maak naar een variabe­le is het begrip ver te zoeken. En dit was vroeger volgens mij toch echt anders.
Mijn hypothe­se kreeg bijval van een natuur­kunde­colle­ga, met wie ik over dit pro­bleem sprak. Hij herken­de het. Ook zijn 4 Havo leerlin­gen hebben moeite met abstra­he­ren. Ook zijn collega en hij liepen hier tegen­aan. "Maar wij hebben het geluk dat we bij natuur- en schei­kun­de nog een concre­te compo­nent hebben waarop we kunnen terug­val­len. Bij wiskun­de is dat veel lasti­ger", zo zei hij.
Hopen op betere tijden
Een oplos­sing heb ik niet. Maar soms is het al een opluch­ting om het te delen met anderen. Gedeel­de smart is immers halve smart. Hope­lijk keert het tij en varen we straks weer meer op onze automa­ti­sche piloot stroom­af­waarts, in plaats van door te moeten roeien tegen de stroom in.
Arjan van den Noort, ajvd­noort@pieter­zandt.nl,
Docent Scholen­gemeen­schap Pieter Zandt, Kampen
Reac­ties op dit artikel zijn welkom.

 

Licht herstel scores CSE

De scores voor de wiskun­devak­ken tijdens de schrif­telij­ke examens zijn niet verder gedaald. Ze liggen zelfs vaak wat hoger dan vorig jaar. We kunnen spreken van een licht herstel. Wel liggen de scores nog vaak duide­lijk lager dan in de periode vóór corona.
De publica­tie door Cito van de behaal­de scores bij het eerste tijdvak van de cen­traal schrif­telij­ke examens liet wat op zich wachten. De hogere N-termen (zie WiskundE-brief 933) leken te wijzen op (nog) lagere scores dan vorig jaar, maar dat valt geluk­kig mee.
Herstel
De afgelo­pen twee jaar waren vooral de scores bij wiskun­de B op de havo bedroe­vend: minder dan 50%. Dit jaar liggen ze weer iets boven de 50%. Op het vwo zien we bij wiskun­de B nog geen herstel. Daar is de gemid­del­de score gelijk aan die van vorig jaar: 53 %. Dit steekt heel mager af bij de scores die zo'n vijf jaar geleden werden behaald. Op wiskun­de A (vwo), met al die lappen tekst, wordt van oudsher het beste ge­scoord. Vorig jaar was dat wat minder, maar dit jaar steekt het vak met een gemid­del­de score van 62% er weer boven­uit. Op de havo zijn bij wiskun­de A de scores de laatste jaren vrij stabiel, net onder de 60%. Opmerke­lijk en hoopge­vend is dat de scores bij wiskun­de op vmbo gt (gemeng­de en theore­ti­sche leerweg), die jaren­lang daalden, einde­lijk weer een omhoog gingen. Hieron­der is een en ander in beeld ge­bracht. Wiskun­de C is vanwege het kleine aantal kandida­ten buiten beschou­wing gelaten.
Cijfers
Mede door de ontwik­ke­ling van de N-termen liggen de gemid­del­de cijfers dit jaar weer onge­veer op het niveau van 2019. Opmerke­lijk is dit jaar de volgor­de: boven­aan de vwo-vakken, dan de havo en onder­aan vmbo gt. Door de hoge N-termen bij de wiskun­de-B vakken (havo 1,7 en vwo 1,9) is het beeld er bij die vakken ineens een stuk roos­kleuri­ger. Zie onder­staan­de grafiek1).
In het verle­den had het CvTE de preten­tie om met de N-termen het niveau van de examens con­stant te houden. Een makke­lij­ke toets wordt dan gecom­pen­seerd met een strenge­re norme­ring. Deze preten­tie heeft men de laatste 3 jaren noodge­dwon­gen laten varen. Door de corona-maatre­ge­len kon de gebrui­kelij­ke aanpak om examens te ijken niet worden toege­past. Nu wordt er in eerste instan­tie voor gezorgd dat onge­veer dezelf­de cijfers behaald worden als in vorige jaren, de zoge­naam­de relatie­ve norme­ring. Daar­naast wordt reke­ning gehou­den met de gangba­re N-termen per vak en de mening van docen­ten. Zie ook dit inter­view met de program­mamana­ger norme­ring van het CvTE en deze pagina op examen­blad.
Dit alles bete­kent dat voor­zichtig­heid geboden is bij het inter­prete­ren van de gemid­del­de examen­cij­fers, vooral als bekend is dat die deels het gevolg zijn van hogere N-termen. De conclu­sie dat de examen­cij­fers weer op het niveau van voor corona liggen, is op zich correct, maar mis­schien ook mislei­dend.
gk
----------------------
1) De gemid­del­de cijfers zijn bere­kend op basis van de gepubli­ceer­de gemid­del­de procen­tue­le scores en de N-term, en daar­door alleen een indica­tie.

 

Eerlijk corrigeren van examens

In WiskundE-brief 933 wordt gepleit voor een ‘objec­tie­ve’ en minder tijdro­ven­de wijze van examen­correc­tie. Gelijke behande­ling van alle kandida­ten staat daarbij hoog in het vaandel. Daar wil ik graag enkele opmer­kin­gen over maken.
Vanuit de nadruk op objecti­vi­teit en gelijke behande­ling wordt vaak gekozen voor meerkeu­zevra­gen. Het gangba­re idee is dat derge­lij­ke vragen objec­tief zijn, omdat een machine ze kan nakij­ken. Dat mag dan zo zijn, maar dat feilba­re oordeel zit bij deze vragen in de ontwerp­fa­se, waar de ontwer­per 'goede' en 'foute' alterna­tie­ven formu­leert. Het subjec­tie­ve oordeel van de ontwer­per zit bevro­ren in de aangebo­den alterna­tie­ven en de bijbeho­ren­de score­sleu­tel. In de VS spreekt men bij meerkeu­zevra­gen vragen dan ook wel over 'bevro­ren objecti­vi­teit' (frozen subjec­tivi­ty).
Eerlijk corrige­ren
Ik heb het liever over ‘eerlijk corrige­ren’. Wat houdt dat in? 'Eerlijk corrige­ren' bestaat onder andere uit bescher­ming tegen subjec­tivi­teit, zo denkt het CvTE. Immers, het CvTE perkt de ruimte voor een eigen oordeel met correc­tievoor­schrif­ten (CV's) maxi­maal in. Als leraar mag u daarvan eigen­lijk niet afwij­ken. Nu biedt de wetge­ving wel een uitweg bij evident juiste antwoor­den die niet sporen met het CV, maar leraren zijn vaak te beducht om daarvan gebruik te maken. Ook mondige leraren kunnen geïnti­mi­deerd zijn door dwingen­de CV's en goede antwoor­den dan met onge­looflij­ke tegen­zin fout rekenen.
Expert-beoorde­laar
De vakleer­kracht die examens corri­geert is expert-beoorde­laar. Het CvTE vergeet dat wel eens. Dan gaat het om het oordeel of een gegeven ant­woord correct is of niet. De vakleer­kracht kan en moet dat ook beoorde­len. Hij mag daarbij niet gehin­derd zijn door een te dwin­gend CV. Vanwege de eerlijk­heid en om fraude tegen te gaan, is er bij ieder CE een tweede beoorde­laar. Ideali­ter zou de tweede beoorde­laar onafhan­ke­lijk van de eerste beoorde­laar moeten werken, maar dit terzij­de. Wat is nu eerlijk, in het geval dat de beide oorde­len ver­schil­len en ook na overleg blijven ver­schil­len? Midde­len is een veel toege­pas­te methode, maar hoe eerlijk is dat?
Rechten leer­ling
Ik verwijs naar het doel­tref­fend­heidsbe­gin­sel van A.D. de Groot (1970). De belang­rijk­ste kwali­teits­eis voor toetsen en examens is dat zij door leerlin­gen doel­tref­fend zijn voor te berei­den. Het is een begin­sel met krachti­ge conse­quen­ties. Leerlin­gen kunnen zich onmoge­lijk doel­tref­fend voorbe­rei­den op ver­schil­len van inzicht tussen hun beoorde­laars. Daarom hebben zij recht op het meest gunsti­ge expert-oordeel. De leer­ling het voor­deel van het ver­schil geven, dat is toch is toch niet zo gek? Aan het einde van de basis­school wordt dit begin­sel wel enigs­zins toege­past. Bij een hogere eind­toets­sco­re dan overeen­komt met het advies van de school, moet een herbe­oorde­ling plaats­vin­den.
Job Cohen heeft in zijn proef­schrift 'Studie­rech­ten' (1981) uitge­breid behan­deld wat beginse­len van behoor­lijk bestuur beteke­nen voor algeme­ne beginse­len van behoor­lijk onder­wijs, waaron­der ook eerlijk nakij­ken valt. Cohen besprak situa­ties in het weten­schappe­lijk onder­wijs, waar studen­ten zich met hun bezwa­ren konden en kunnen wenden tot een Commis­sie van Beroep voor de Examens (CBE). Voor examens in het voortge­zet onder­wijs is de situa­tie een iets andere. Daar is geen behoor­lij­ke beroeps­rege­ling van kracht, ondanks een petitie naar aanlei­ding van de examens wiskun­de A/C in 2012 (zie WiskundE-brief 730). Ook de gang naar de rechter is bezaaid met juridi­sche voetan­gels en klemmen. Dit gemis aan een goede beroeps­moge­lijk­heid is een belang­rij­ke vorm van oneer­lijk­heid. Een sterke rege­ling voor beroep, zoals in het hoger onder­wijs wel bestaat, is als vorm van tegen­macht ook van belang voor de kwali­teit van de examens zoals Cito en CvTE die verzor­gen.
Het is moge­lijk om steeds meer tijd en midde­len in de 'eerlijk­heid' van een examen te steken. Door het examen te verlen­gen en dan ook meer vragen te kunnen stellen of door een tweede of derde correc­tor het werk nog eens te laten beoorde­len of door kunstma­ti­ge intelli­gen­tie te gebrui­ken. Uitein­de­lijk moet dan de afwe­ging zijn of die extra midde­len niet beter aan onder­wijs zelf kunnen worden besteed. Want onder­wijs is het directe belang, ook van de leerlin­gen zelf. Steel geen onder­wijs­tijd van leerlin­gen. Deze overwe­ging is ook voor de voorbe­rei­ding van het examen zelf van belang. Wanneer dat examen een groot deel van de onder­wijs­tijd in de laatste school­ja­ren opslokt, zijn we niet goed bezig.
De beoorde­ling van examen­werk kan moge­lijk doel­treffen­der en doelma­ti­ger door minder op aller­lei details te letten. Bij een globale blik consta­te­ren dat een gegeven ant­woord oké is, of evident niet oké, dat kan aan­vaard­baar zijn. Zeker in combina­tie met een fatsoen­lij­ke rege­ling voor inzage in het beoor­deel­de examen­werk en een eenvou­di­ge rege­ling voor bezwaar voordat het bevoegd gezag de uitslag van het examen vast­stelt. Beoor­deel altijd in het voor­deel van de leer­ling, ook al omdat de leer­ling er zelf niet bij is om toelich­ting te kunnen geven.
Eerlijk corrige­ren is onder­deel van eerlijk toetsen, en dat is onder­deel van eerlijk onder­wijs. Er is nog veel te doen om onder­wijs eerlij­ker te maken. 'Eerlijk' is meer dan 'gelijke kansen'. Een uitda­ging dus ook.
Ben Wil­brink*
-------------------------
* Boven­staan­de is een door de redac­tie ingekor­te en enigs­zins bewerk­te versie. De oor­spronke­lijk tekst is hier te lezen.

 

Landelijk congres actualisatie kerndoelen

 
Na bijna 20 jaar komen er nieuwe kerndoe­len voor Neder­lands en rekenen en wiskun­de. Het afgelo­pen jaar is hard gewerkt aan de actuali­sa­tie van deze kerndoe­len. Binnen­kort worden de concept­kerndoe­len opgele­verd. Dinsdag 10 oktober organi­seert SLO in Nieuwe­gein een lande­lij­ke congres ‘Actuali­sa­tie Kerndoe­len’.
Tijdens dit lande­lijk congres kunt u meer te weten komen over de achter­grond van de actuali­sa­tie van de kerndoe­len Neder­lands, rekenen en wiskun­de, digita­le gelet­terd­heid en burger­schap. Deze kerndoe­len zijn ontwik­keld voor einde primair onder­wijs, onder­bouw voortge­zet onder­wijs en (voortge­zet) speci­aal onder­wijs.
Prakti­sche informa­tie
  • Wanneer: dinsdag 10 oktober 2023, van 10:00 (inloop vanaf 9:00) tot 16:15 uur, met aanslui­tend een borrel
  • Waar: De Woonin­dus­trie in Nieuwe­gein
  • Voor: leraren, school­lei­ders, bestuur­ders, stafme­dewer­kers , onder­wijsor­ganisa­ties, leraren­oplei­ders, toetsma­kers, onder­wijsad­vi­seurs en geïnte­resseer­den
  • Kosten: geen
U kunt zich aanmel­den via deze link.

 

Wiskunde en de jeugd van tegenwoordig

 
Het thema van de studie­dag van de NVvW begin novem­ber is Wiskun­de en de jeugd van tegen­woor­dig. Ideeën voor een work­shop zijn welkom.
De jeugd van tegen­woor­dig beweegt zich makke­lijk in de digita­le wereld en wil snel resul­taat zien. Dat vlugge en vluchti­ge vere­nigt zich niet makke­lijk met het leren van wiskun­de. Boven­dien heeft een aantal leerlin­gen, mede als gevolg van de pande­mie, moeite met concen­tra­tie, zorgvul­dig lezen en metacog­nitie­ve vaardig­he­den zoals plannen en het leren van fouten. Met welke werkvor­men krijgen we de leerlin­gen AAN? Welke active­ren­de start van de wiskun­de­les krijgt de neuzen de goede kant op? Hoe zorgen we ervoor dat ze plezier krijgen in wat er op het program­ma staat? Vragen die we tijdens deze studie­dag aan­dacht zullen geven.
Curricu­la van de toe­komst
De jeugd van tegen­woor­dig beweegt zich makke­lijk in de digita­le wereld en de wiskun­de beweegt ook mee. De huidige samenle­ving vraagt om vaardig­he­den rond big data, algorit­misch denken en digita­le gelet­terd­heid. Deze begrip­pen zijn groten­deels nieuw en nauw verbon­den met wiskun­de. Hoe geven wij dat in ons onder­wijs handen en voeten? In de wiskun­de­les zijn we vaak bezig met het verta­len van proble­men naar formu­les in x en y. Is dat de wiskun­de die nog nodig en urgent is? Er staan enkele curricu­lumver­nieuwin­gen voor de deur. Wat gaan die inhou­den? Tijdens de studie­dag zullen we ook aan­dacht hebben voor de wiskun­de van tegen­woor­dig en de curricu­la van de nabije toe­komst.
De organi­sato­ren nodigen wiskun­dedocen­ten en andere betrok­ke­nen uit om kennis en ervarin­gen te delen rond wiskun­de en de jeugd van tegen­woor­dig. Ze hopen dat deze studie­dag weer een unieke gelegen­heid biedt om elkaar te ontmoe­ten en te inspire­ren.
Heeft u een idee voor een work­shop? Stuur nog voor de vakan­tie een bericht­je naar studie­dag@nvvw.nl.

 

Notitie over wiskundig denken online

 
Sinds kort staat de vijfde notitie van de reeks Interna­tio­naal Perspec­tief online. Deze is geti­teld Schoen­feld en wiskun­dig denken (1992, 2013, 2020).
Schoen­felds bood­schap is dat het gaat om het wiskun­dig denken dat leerlin­gen zich eigen moeten maken. Dat is belang­rij­ker dan het oefenen van vaardig­he­den die ook aan techni­sche hulpmid­de­len overge­la­ten kunnen worden.
De interna­tiona­le vakdi­dac­tische litera­tuur over het reken- en wiskun­deonder­wijs laat zien dat dit vak heel speci­fie­ke eisen stelt aan het onder­wijs. In een serie noti­ties worden toonaan­geven­de interna­tiona­le artike­len op het gebied van reken- en wiskun­dedidac­tiek bespro­ken. Deze noti­ties worden gepubli­ceerd op de website van de werk­groep 'Wiskun­de voor Morgen', een gezamen­lij­ke werk­groep van de Neder­land­se Vereni­ging van Wiskun­delera­ren (NVvW) en de Neder­land­se Vereni­ging voor de Ontwik­ke­ling van Reken-Wiskun­deOnder­wijs (NVORWO).

 

KNAW-onderwijsprijs voor profielwerkstuk wiskunde

 
Ruim een week geleden werden voor de vijf­tien­de keer de KNAW Onder­wijs­prij­zen uitge­reikt. De Konink­lij­ke Neder­land­se Akade­mie van Weten­schap­pen heeft de prijs inge­steld om excel­len­te profiel­werk­stuk­ken van vwo-leerlin­gen te belonen. Per profiel worden drie werk­stuk­ken be­kroond.
Bij het profiel Natuur en Tech­niek was de winnaar Stan de Haas met zijn wiskun­di­ge model van de file­druk­te op snelwe­gen. Dit voor­jaar viel hij ook al in de prijzen bij de Pythago­ras profiel­werk­stuk­prijs­vraag 2023 (zie WiskundE-brief 931).
Voor wie nieuws­gie­rig is gewor­den: het profiel­werk­stuk van Stan is hier te bekij­ken.

 

Prijsuitreiking Onderbouw Wiskunde Dag 2023

 
Op maandag 19 juni 2023 vond de prijs­­uitrei­­king plaats van de Onder­­bouw Wiskun­­de Dag, één van de activi­tei­ten van Wiskun­de in Teams. Dit jaar ging de wed­­strijd voor teams uit leer­­laag 3 vmbo/havo/vwo over het ontwer­pen van een formu­lier waarmee ver­schil­len­de reken­spel­len beoor­deeld kunnen worden.
Aan de teams van leerlin­­gen werd ge­­vraagd om advies te geven aan de docent over in de les te gebrui­ken reken­spel­len. De docent heeft drie ver­schil­len­de spellen om reken­vaardig­he­den op een leuke manier te oefenen, maar twij­felt welk spel het meest ge­schikt is. Er is een spel over negatie­ve getal­len, één over tafels en één over reken­volgor­des. Voor het ene spel heb je veel materia­len nodig, voor het andere minder. Het ene spel is leuker dan het andere, maar bete­kent een leuk spel ook dat leerlin­gen genoeg leren? En is iets leren niet belang­rij­ker dan plezier? Is er een spel dat leuk én leer­zaam is en goed past binnen een lesuur? Aan de teams wordt ge­vraagd de spellen te testen en te beoorde­len en zo de docent te helpen om het beste spel uit te kiezen. Het in te zenden product was een verslag met eventu­eel een filmpje.
Nog wat onbe­kend op het vmbo
Voor havo/vwo werd de Onder­­bouw Wiskun­­de Dag al twaalf keer georga­­ni­­seerd. De VMBO Wiskun­­de Dag werd echter pas drie keer georga­­ni­­seerd en geniet duide­­lijk nog wat minder bekend­­heid. De leerlin­gen uit 3 vmbo kregen dezelf­de op­dracht. Van de 20 deelne­­men­­de scholen waren er dit jaar maar twee met een deelne­men­de vmbo-afde­­ling. Deze scholen hebben geen werk­stuk­ken inge­stuurd om mee te dingen naar een prijs.
De me­dail­les, bekers en juryrap­­por­­ten waren al eerder onder geheim­­hou­­ding naar de scholen ge­­stuurd. De officië­­le uitrei­­king vond pas plaats nadat in de online bijeen­­komst door het voorle­­zen van het juryrap­­port duide­­lijk werd wie er welke prijs had gewon­­nen. Er werden twee eerste prijzen uitge­reikt en twee tweede prijzen. De eerste prijzen waren voor het St. Michaël­colle­ge te Zaandam en het Lorentz Casimir College te Eindho­ven. De tweede prijzen werden in de wacht ge­sleept door het RGO College te Middel­har­nis en de CSG Dingste­de te Meppel.
Volgend jaar
In 2024 vinden de Onder­­bouw Wiskun­­de Dag en de VMBO Wiskun­­de Dag plaats op of rond woens­­dag 7 februa­­ri. We bieden dus volgend school­jaar de moge­lijk­heid om de wed­strijd op een andere dag te organi­se­ren als dat voor de school beter uitkomt. We hopen op deze manier meer inzen­din­gen te krijgen.
Dédé de Haan

 

Zomervakantie

Juli is begon­nen, de zomerva­kan­tie is in zicht.
De redac­tie van de Wiskun­dE-brief stopt er even mee, in septem­ber zijn we er weer. We wensen ieder­een veel sterkte bij de laatste loodjes en straks een verkwik­ken­de vakan­tieperi­o­de.
De nieuwe ver­schij­ningsda­ta staan op onze site. Ook staan de nieuwe tarie­ven voor adver­ten­ties en vacatu­res op deze site.

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
4 juli 2023 Bijeen­komst over spelle­tjes in de wiskun­de­les. Vaknet­werk Wiskun­de (Amster­dam)
8 juli 2023 Dead­line aanvra­gen certifi­caat voor 10. Plat­­form Wiskun­­de Neder­­land
31 juli t/m 4 aug. Wiskun­de­kamp C. Vier­kant voor Wiskun­de
7 t/m 11 augus­tus Wiskun­de­kamp B. Vier­kant voor Wiskun­de
14 t/m 18 augus­tus Wiskun­de­kamp A. Vier­kant voor Wiskun­de
25 en 26 aug. Vakan­tiecur­sus Antwer­pen. Plat­form Wiskun­de Neder­land
1 en 2 sep. Vakan­tiecur­sus Amster­dam. Plat­form Wiskun­de Neder­land
23 septem­ber Een Bonte Verzame­ling. Werk­groep Geschie­de­nis NVvW
29 septem­ber Onder­wijs meets Onder­zoek. NVvW en anderen
10 oktober De wiskun­­dedia­­loog. Radboud Univer­­si­­teit Nijme­­gen.
10 oktober Lande­lijk congres actuali­sa­tie kerndoe­len. SLO
15 oktober Dead­line inzen­ding Lustrum­prijs­vraag. Ars et Mathe­sis

Vacatu­res in het onder­wijs

Het plaat­sen van vacatu­remel­din­gen voor docen­ten wiskun­de en rekenen is gratis voor niet-particu­lie­re instel­lin­gen voor voortge­zet en hoger onder­wijs. Voor de voor­waar­den: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Tweedegraads vacature te Bussum

Het Vitus­colle­ge in Bussum is met ingang van het school­jaar 2023-2024 op zoek naar een gedre­ven en enthou­sias­te tweede­graads docent wiskun­de met passie voor het vak.
U gaat lesge­ven aan onze leerlin­gen in de havo/vwo onder­bouw. Daarom is een tweede­graads bevoegd­heid een vereis­te. Bent u in oplei­ding tot tweede­graads docent, dan komen wij ook graag met u in contact.
Meer informa­tie over de vacatu­re vindt u op Meester­baan. Onze website www.vitus­colle­ge.nl geeft een goed beeld van onze leuke school.
 

 

Vacatures te Woerden

Per 1 augus­tus 2023 is het Minkema College op zoek naar 1e/2e graads docen­ten wiskun­de voor in totaal ca. 1,5 fte.
Het gaat om twee vacatu­res:
  1. (tijde­lijk) op onze havo/vwo vesti­ging: 0,6-1,0 fte, 1e of 2e graads
  2. (tijde­lijk met uit­zicht op vast) op onze vmbo-vesti­ging: 0,55 fte, 2e graads
Voor meer informa­tie over onze vacatu­res kunt u hier terecht.

 

Eerstegraads vacature te Hilversum

 
Per 1 augus­tus zoeken wij een docent wiskun­de eerste­graads (0,8 - 1,0 fte).
Als docent wiskun­de levert u een belang­rij­ke bijdra­ge aan de ontwik­ke­ling van onze leerlin­gen. U heeft een passie voor cijfers en u kunt lesstof op ver­schil­len­de manie­ren uitleg­gen.
Krijgt u energie van het verzor­gen van leuke, inspire­ren­de en leerza­me lessen? Vergeet dan niet om te reage­ren.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Abonnement Pythagoras in de Klas

Voor komend school­jaar geldt er een eenma­lig aanbod om Pythago­ras goedko­per in de klas te krijgen. Voor slechts € 60 ont­vangt u in het school­jaar 2023/2024 zes keer Pythago­ras, 30 exempla­ren van elk nummer. Dat is een voor­deel van € 210! Het abonne­ment stopt vanzelf in augus­tus 2024.
Spelre­gels:
  • Alleen beschik­baar voor scholen in Neder­land met een havo- en/of vwo-afde­ling.
  • Bezor­ging vindt plaats op het (post)adres van de school.
  • De aan­vraag wordt gedaan vanaf een emaila­dres van de school.
  • Slechts 1 abonne­ment per school of vesti­ging.
Aanvra­gen?
Mail de adresge­ge­vens van uw school naar pythago­ras@ten­brink­uitge­vers.nl en vermeld dat u gebruik wilt maken van het 'Pythago­ras in de klas abonne­ment'. Uw aan­vraag moet vóór 1 septem­ber 2023 bij ons binnen zijn.
 

 

Boom geeft je de ruimte

Op woens­dagmid­dag 4 oktober 2023 organi­seert Boom Voortge­zet Onder­wijs in Space Expo in Noord­wijk het evene­ment ‘Boom geeft je de ruimte’.
Veel docen­ten in het Voortge­zet Onder­wijs ervaren sinds de corona­lock­downs het gebrek aan motiva­tie van leerlin­gen als een serieus pro­bleem. Tijdens deze middag is daar met inspire­ren­de spre­kers uitge­breid aan­dacht voor.
Natuur­lijk is er ook ruimte om met collega’s ervarin­gen uit te wisse­len over het werken met KERN Wiskun­de.
En een rondlei­ding door Space Expo kan natuur­lijk niet ontbre­ken!
Wilt u meer weten? Bekijk het program­ma en meld u aan!
Bij aanmel­ding vóór 15 juli ont­vangt u 30% vroeg­boekkor­ting.
 

 

Jan Beuving zingt zijn allerbeste werk!

In novem­ber en decem­ber 2023 speelt Jan Beuving Resumé 1 - een voor­stel­ling met de aller­bes­te liedjes uit de afgelo­pen tien jaar. Slechts 23 keer te zien: mis het niet!
Nog één keer zijn Tangens en Fermat te horen, maar ook zijn mooiste verha­len­de liede­ren. En mis­schien dat hij ook nog voorre­kent op hoeveel manie­ren u 17 liedjes uit 70 stuks kunt kiezen. Een avond met alleen maar hoogte­pun­ten! Of zoals wiskun­di­gen dat noemen: een horizon­ta­le lijn.
Klik hier voor de speel­lijst.
 

 

Texas Instruments technologie maakt werking van wiskunde zichtbaar

“Een van de onderde­len van de wiskun­de­les is het behande­len van de stan­daard sinus­func­tie. In het boek beslaat dat onge­veer drie lessen. Maar met de grafi­sche rekenma­chi­nes en softwa­re van Texas Instru­ments leer ik het ze in 20 minuten!”
Volgens wiskun­dedo­cent Frank van den Berg is dat de kracht van deze techno­lo­gie, waar wiskun­dedocen­ten meedach­ten bij de ontwik­ke­ling. Het resul­taat: met TI’s grafi­sche rekenma­chi­nes krijgen leerlin­gen het juiste ant­woord én krijgen ze inzicht in de werking van wiskun­de zodat ze ontwik­ke­len in hun leerpro­ces.
Meer weten? Stuur een e-mail aan Ludovic Wal­laart (l-wal­laart@ti.com).
 

 

Vergeet niet de NumWorks groepskorting te regelen

Inmid­dels zijn er al vele betaal­pot­ten aange­maakt waarmee leerlin­gen profite­ren van onze korting. Ze betalen dan € 79,99 voor hun grafi­sche rekenma­chi­ne in plaats van € 89,99.
Maak direct een betaal­pot aan zodat de vierde­klas­sers van volgend jaar onze korting niet mislo­pen!
Heeft u vragen of twij­fels over onze korting en betaal­pot? Stuur Martijn dan gerust een mailtje!
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok, Gerard Koolstra en Marja van der Wind
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl