nummer 933, 18 juni 2023

Dit nummer wordt ge­stuurd naar onge­veer 4850 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­lin­ge uitwis­se­ling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waar­den en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Resultaten eerste tijdvak CE

De scores op de de wiskun­de-examens van het eerste tijdvak zijn bij het uitko­men van deze Wiskun­dE-brief nog niet gepubli­ceerd. De ontwik­ke­ling van de N-termen doet echter vermoe­den dat de dalende lijn van de laatste jaren (zie WiskundE-brief 913) niet doorbro­ken wordt.
Afgelo­pen woens­dag werden om 8:00 uur de N-termen voor het eerste tijdvak van de Centra­le Schrif­telij­ke Examens bekend. Een belang­rijk moment, nu kon op de scholen worden bepaald wie er ge­slaagd is en wie niet. Ook voor docen­ten is de bekend­ma­king van norme­rings­ter­men een span­nend gebeu­ren. Zij krijgen dan pas een goed beeld welke cijfers er behaald zijn door hun leerlin­gen.
Lande­lijk perspec­tief
Lande­lijk gezien is de uit­komst, met name de laatste jaren, eigen­lijk een stuk minder span­nend. Immers, zoals ook wette­lijk vastge­legd, is de relatie­ve norme­ring momen­teel het uit­gangs­punt. Dat wil zeggen dat gemikt wordt op gelijke cijfers als in voor­gaan­de jaren. Aanvul­lend wordt gebruik gemaakt van het oordeel van docen­ten over het betref­fen­de examen en de N-termen uit het verle­den. Het staat dus bij voor­baat vast dat de examens cijfer­ma­tig onge­veer net zo goed gemaakt worden als de jaren daar (direct) voor. Op lande­lijk niveau is het vooral van belang of en hoe de hoogte van N-termen ver­schuift en hoe de ontwik­ke­ling is van de gemid­del­de scores op de centra­le schrif­telij­ke examens.
N-termen
Volgens een medede­ling van het CvTE lagen de N-termen dit jaar nauwe­lijk (0 tot 0,1 punt) hoger dan in de jaren 2015-19. Voor de wiskun­devak­ken1) geldt dit in ieder geval niet, daar liggen de N-termen zo'n 0,2 tot 0,6 punt hoger. De N-termen zijn - per defini­tie - in één deci­maal nauwkeu­rig, maar dat geldt uiter­aard niet voor het gemid­del­de over 5 jaar. Daarom leek het verstan­dig om de ver­schil­len in twee decima­len te presen­te­ren.
Dit is niet speci­fiek voor dit jaar. Ook de vorige twee examen­ja­ren lagen de N-termen al duide­lijk hoger dan voor corona, zoals hieron­der is te zien.
Hoge N-termen kunnen prettig zijn voor de indivi­due­le leer­ling of docent, maar op lande­lijk niveau is het vaak een aanwij­zing dat er iets niet goed gaat.
Scores
Hoe is er op de recente wiskun­de-examen ge­scoord? Helaas worden de groeps­rappor­ta­ges, waarin onder andere de lande­lij­ke scores voor een vak staan, pas komende week gepubli­ceerd. Het is dus even wachten op ons komende nummer - tevens het laatste van dit school­jaar.
gk
--------------------
1) Alle wiskun­devak­ken met een cen­traal examen op havo, vwo, en vmbo g/t. De N-termen voor de leerwe­gen basisbe­roeps en kaderbe­roeps van het vmbo zijn niet meegere­kend. Daar doen de leerlin­gen in overgro­te meerder­heid digi­taal examen en wordt gewerkt met een reeks N-termen per vak.

 

Examens nakijken: kan dat beter?

 
Na de eindexa­mens in mei keken wiskun­decolle­ga's in heel het land het werk van hun leerlin­gen na, om vervol­gens te begin­nen aan het werk van leerlin­gen van een vakcol­le­ga elders in het land. Gaat dat eigen­lijk wel eerlijk? Is het wel nodig? Levert het op deze manier niet oneven­re­dig veel werk­druk op?
De vragen die ik in de inlei­ding stel, zijn zeker niet nieuw. De afgelo­pen jaren lijkt de onvrede van tweede correc­to­ren over eerste correc­to­ren te zijn toegeno­men. Ze zouden tot in het onrede­lij­ke punten probe­ren toe te kennen. Is het tijd voor een nieuwe aanpak? Toen Sander Dekker, staats­secreta­ris van OCW, voor­stel­de om de volgor­de van de correc­tie om te draaien, kwam het veld massaal in verzet (WiskundE-brief 704). Dat is dan ook niet doorge­gaan (WiskundE-brief 709).
Onder­zoek Cito
De aanpak van een Cen­traal Eindexa­men met eerste en tweede correc­tie is al decen­nia oud. In juli 2012 deed Cito onder­zoek1) naar het functio­ne­ren van de eerste en tweede correc­tie bij het CSE. Hierbij zetten ze ook derde correc­to­ren in om de objecti­vi­teit te waarbor­gen. Voor alle onder­zoch­te vakken waren de gemid­del­de examen­sco­res van de onafhan­kelij­ke derde correc­tor anders dan die van de eigen docent die de eerste correc­tie deed. Ook correc­tie door een eerste én tweede correc­tor leidde voor bijna alle vakken tot een lagere score dan de eerste correc­tor in eerste instan­tie had toege­kend. Diverse analy­ses wijzen uit dat kandida­ten op de ene school sterker profite­ren van deze soepel­heid van de eigen docent dan op de andere school. De scherpe conclu­sie is dat dit op gespan­nen voet staat met het uit­gangs­punt dat kandida­ten met dezelf­de vaardig­he­den, onafhan­ke­lijk van de school, dezelf­de sla­gings­kans zouden moeten hebben (pagina 8).
Uit het onder­zoek van Cito bleek ook al dat veel docen­ten als tweede correc­tor kri­tisch zijn over de eerste correc­tor (p.24):
"Volgens de tweede correc­to­ren past 5% het correc­tievoor­schrift volle­dig correct toe, 53% doet dat correct, 31% min of meer correct, 9% niet correct en 3% hele­maal niet correct."
Dit gaat over alle vakken. Bij wiskun­de lijkt de verde­ling onge­veer hetzelf­de. Het overleg tussen eerste en tweede correc­to­ren duurt gemid­deld 50 minuten en is meestal telefo­nisch. Slechts 6% van de docen­ten vindt de sfeer onple­zie­rig.
Digita­le oplos­sing
De laatste tijd is Artifi­cië­le Intelli­gen­tie (AI) behoor­lijk in opmars. Het lijkt een logi­sche gedach­te om na te gaan of AI kan helpen. Een mogelij­ke toepas­sing zou zijn dat alle docen­ten de uitwer­kin­gen digi­taal uploa­den en dat het AI-systeem contro­leert of de onderde­len uit het cv voorko­men in het ant­woord. Als de leer­ling een andere aanpak ge­bruikt, kan die door meer dan één docent gecon­tro­leerd worden. Dat hoeft niet de eigen docent te zijn. Wanneer een afwij­ken­de aanpak vaker voor­komt, zou die zelfs als extra aanpak aan het systeem kunnen worden toege­voegd. Doel van deze aanpak is dat alle leerlin­gen met een verge­lijkba­re aanpak even­veel punten krijgen. Het blijft natuur­lijk zo dat er tussen docen­ten menings­ver­schil­len bestaan. Zo had ik afgelo­pen week nog een discus­sie met een collega of de streep­nota­tie van vecto­ren hoogst noodza­ke­lijk is om alle punten te krijgen. Ener­zijds laat de leer­ling daarmee zien dat hij lijn­stuk­ken (plaats) en vecto­ren (rich­ting) kan onder­schei­den, ander­zijds blijft het numerie­ke eindant­woord gelijk bij een afwij­ken­de notatie. Deze discus­sies zullen dan ook meer lande­lijk be­slecht moeten worden opdat elke leer­ling op een soortge­lij­ke manier beoor­deeld wordt.
Bij deze werkwij­ze is het nakij­ken van een examen niet veel minder werk, maar het ziet er wel heel anders uit. Docen­ten werken dan gezamen­lijk aan een grote bak vragen die het systeem niet automa­tisch kan nakij­ken. Het voor­deel van zo'n digi­taal hulpmid­del is dat leerlin­gen uit het hele land zo veel moge­lijk gelijk worden behan­deld; een bijna letter­lij­ke uitvoe­ring van gelijke monni­ken, gelijke kappen. Natuur­lijk zitten er ook nadelen aan zo'n aanpak en moeten docen­ten bezwaar kunnen aanteke­nen als zij het niet eens zijn met het systeem. Toch zou het interes­sant zijn om de moge­lijkhe­den van zo'n aanpak te verken­nen.
Staats­exa­mens
Collega's die staats­exa­mens nakij­ken, spreken soms met verba­zing over deze proble­men. Zij zijn gewend dat twee onafhan­kelij­ke correc­to­ren die de leerlin­gen niet kennen, de examens nakij­ken en niet weten hoeveel punten de ander heeft toege­kend. Als de totaal­sco­re maxi­maal vier punten afwijkt, midde­len ze de scores. Anders overleg­gen ze met elkaar. Als de menings­ver­schil­len daarna nog te groot zijn, wordt er een derde docent bij betrok­ken. Is zo'n oplos­sing ook houd­baar voor de regulie­re centra­le examens? Ener­zijds lijkt het objec­tief en minder tijdro­vend. Ander­zijds is er wel vertrou­wen nodig dat dat de twee docen­ten die jouw leerlin­gen nakij­ken, dit nauwkeu­rig en objec­tief doen. We willen ook niet dat er leerlin­gen bena­deeld worden doordat hun correc­to­ren zich er met een jantje-van-leiden van afmaken.
Er zijn aller­lei oplos­sin­gen te beden­ken die alle­maal voor- en nadelen hebben. Hoe dan ook moet er weer aan­dacht komen voor de eerlijk­heid van het corrige­ren van de examens.
mw
--------------------
1) Kuhle­mei­er, H., & Kremers, E. (2013). De prak­tijk van de eerste en tweede correc­tie. Samen­vat­ting van onder­zoek naar het functio­ne­ren van het CSE. Arnhem: Cito.

 

Digitaliseren van leerlingenwerk

 
De afgelo­pen weken zijn er weer bergen examen­werk nageke­ken, opge­stuurd, opnieuw nageke­ken, terugge­stuurd, alles onder tijds­druk. Bijna vier jaar geleden schreef ik in WiskundE-brief 848 iets over de wense­lijk­heid om examen­werk eerst te digita­lise­ren, en daarna veilig op te bergen. In hoever­re dat de laatste jaren gebrui­ke­lijk is gewor­den weet ik niet, maar ik zie wel voor­beel­den van (wiskun­de)docen­ten die stan­daard proef­wer­ken, tenta­mens en ander leer­ling­werk inscan­nen.
Voorde­len van het meteen scannen en opber­gen van leerlin­gen­werk zijn onder andere:
  • minder risico op wegra­ken werk;
  • moge­lijk­heid om het werk door meer dan één leer­ling en/of docent te laten beoorde­len, onafhan­ke­lijk van elkaar;
  • onmoge­lijk­heid om tijdens of na de correc­tie verande­rin­gen in het werk aan te (laten) brengen.
Aanpak Paul Ket
Een van de docen­ten die stan­daard leerlin­gen­werk digita­li­seert is Paul Ket. Op zijn website be­schrijft hij uitge­breid hoe hij te werk gaat bij het innemen, nakij­ken en terugge­ven van proef­wer­ken. Ik vat het kort samen:
  1. op de eerste pagina het aantal ingele­ver­de vellen noteren, en eventu­eel de versie van het proef­werk;
  2. scannen (en laten mailen) van werk en opgaven;
  3. scanbe­stand bruikba­re naam geven en op (laten) bergen in een digita­le map;
  4. origine­len tot einde school­jaar opber­gen in kast op school;
  5. kopie maken van scanbe­stand om na te kijken;
  6. nakij­ken, inclu­sief punten noteren, op een tablet;
  7. punten overne­men in excel­werk­blad;
  8. cijfers bekend maken aan het begin van een les;
  9. cijfers noteren in Magis­ter, niet onder school­tijd;
  10. scando­cu­ment van gecorri­geerd leerlin­gen­werk terugge­ven met opgaven en nakijk­voor­schrift.
Aanpak Martijn Leisink
Martijn Leisink kijkt het werk 'gewoon' na met pen. Daarna scant hij het nageke­ken werk in. Daarbij ge­bruikt hij twee soorten stic­kers met QR-codes. Een daarvan bevat informa­tie over vak, docent, datum en toets­code. De andere is een leer­ling­code, die steeds op het eerste vel van het ingele­ver­de werk van de betref­fen­de leer­ling wordt geplakt. Vervol­gens gaat al het nageke­ken werk op een stapel en wordt in één keer gescand (en gemaild). Via een automa­tisch verlo­pend proces wordt het bestand daarna weer ge­splitst, zodat het werk van elke leer­ling een apart bestand wordt. Vervol­gens worden de bestan­den met logi­sche be­stands­na­men in een digita­le map gezet. Desge­wenst kan het nageke­ken werk ook (automa­tisch) gemaild worden naar de betref­fen­de leer­ling.
De aanpak van beide docen­ten oogt indruk­wek­kend en zal niet altijd eenvou­dig over te nemen zijn. In feite gaat het om kleine automa­tise­rings­projec­ten. Dat moet bij je passen en is uitein­de­lijk maat­werk.
gk

 

Afrondfouten

 
Bij de centra­le eindexa­mens wiskun­de A en C is een maximum gesteld aan de punten­af­trek voor afrond­fou­ten. Zodra een leer­ling meer dan twee afrond­fou­ten maakt, komen de punten er aan het eind van het examen weer bij, de zoge­noem­de 'compen­satie­sco­re'. Deze rege­ling veron­der­stelt dat het duide­lijk is wat we ver­staan onder afrond­fou­ten. En daar is wel eens discus­sie over.
Vmbo
In WiskundE-brief 895 werd het artikel 'Het is goed als het goed is en voldoen­de onder­bouwd' van het CvTE aange­haald als hulpmid­del voor het nakij­ken van vmbo-examens. Gerhard Borger trekt in WiskundE-brief 896 de conclu­sie dat dit bete­kent dat een leer­ling de antwoor­den op een vmbo-examen dus tussen­door mag afron­den, zolang dat geen invloed heeft op het eindant­woord. Dat lijkt een vooruit­gang ten opzich­te van de situa­tie in WiskundE-brief 781 waarin we aanstip­ten dat een vmbo-kandi­daat stren­ger beoor­deeld wordt doordat het maximum aantal punten aftrek voor afrond­fou­ten voor hen niet is gemaxi­mali­seerd op 2.
Juiste afron­ding
Het is niet bij alle opgaven direct duide­lijk wat de juiste manier is om het eindant­woord af te ronden. Het CvTE geeft in de syllabi voor havo/vwo (punt 2.1.2) aan dat de leer­ling bij onbeken­de nauwkeu­rig­heid dit zelf uit de pro­bleemsi­tua­tie moet aflei­den en het ant­woord nauwkeu­ri­ger mag geven indien de pro­bleemsi­tua­tie dat toelaat. Het correc­tievoor­schrift zou hier uit­sluit­sel over moeten geven, maar doet dit blijk­baar niet altijd. Hier onstaat de eerste discus­sie, want wanneer laat een situa­tie nauwkeu­rige­re antwoor­den toe?
Wat is een afrond­fout?
In WiskundE-brief 910 kwam aan de orde dat het kiezen van een ver­keerd jaartal volgens het CvTE niet gezien kan worden als een afrond­fout, maar als ver­keerd inter­prete­ren van de waarde in de context. Bij een aantal andere situa­ties roept dit vragen op:
  • Bij het foutief gebruik in het eindant­woord van woorden zoals: tot, tot en met, minder dan, meer dan, ... (Zie ook WiskundE-brief 932).
  • Bij het foutief gebruik van symbo­len als <, >, ≤, ≥.
  • Er wordt verge­ten op basis van de context de afron­ding van een getal bij te stellen.
  • De gevraag­de afron­ding op 1 deci­maal wordt niet uitge­voerd, men laat gewoon 3,14159 staan.
  • Bij afron­den op honderd­tal­len is het ant­woord een factor honderd te klein: 27.315 wordt 273 in plaats van 27.300.
  • Er is een foutief afge­rond tussen­ant­woord met geen enkel gevolg voor het eindant­woord. Zoals bij het verge­lij­ken van betrouw­baar­heidsin­terval­len die ver van elkaar liggen.
  • Een tijd van 3 uur en 50 minuten wordt 'ver­taald' naar 3,5 uur, of omge­keerd.
  • Het eindant­woord wordt niet zoals ge­vraagd omgere­kend naar jaren, maanden, dagen, maar wordt gegeven als 11,723.
Afrond­regel toepas­sen
Het is dus in sommige geval­len discuta­bel of we een fout moeten classi­fice­ren als afrond­fout. Aange­zien we aan het einde van het examen punten compen­se­ren wanneer een leer­ling meer dan twee afrond­fou­ten maakt, is het voor de leer­ling voorde­lig om ander­soorti­ge fouten ook aan te duiden als afrond­fou­ten. Dat zorgt voor discus­sie met een tweede correc­tor. Het zou fijn zijn als het correc­tievoor­schrift wat dit betreft wat meer houvast zou kunnen bieden.
mw & ch

 

Spelletjes in de wiskundeles

 
De volgen­de bijeen­komst van het Vaknet­werk Wiskun­de gaat over spelle­tjes. De bijeen­komst is op 4 juli.
In de eerste helft van de bijeen­komst zal Sonia Palha een work­shop geven over 'Game Based Lear­ning'. In het tweede gedeel­te zal Peter Ypma een work­shop geven over combina­tori­sche spellen die direct inzet­baar in de les zijn.
De bijeen­komst is op dinsdag 4 juli van 17.00 tot 20.00 uur op de HvA, Wibaut­straat 2 in Amster­dam. Ieder­een is van harte welkom! Graag vanwege de cate­ring een mail als u de bijeen­komst komen wilt bijwo­nen.
Sharon Calor, calor@xs4all.nl

 

Voorbereidingsprogramma toegepaste wiskunde hbo

 
Voor havo- en vwo-leerlin­gen die zich willen oriënte­ren op de hbo-studie Toege­pas­te Wiskun­de biedt Fontys de wiskun­decur­sus 'E-Buzz' aan.
In deze cursus van acht donder­dagmid­da­gen (in Eindho­ven) raken de leerlin­gen bekend met het stude­ren van Toege­pas­te Wiskun­de aan het hbo. De prak­tijkca­sus 'E-Buzz' gaat over de energie­transi­tie van fossie­le brand­stof­fen naar elek­trisch rijden. Aan de hand van deze casus worden drie uitda­gin­gen bij deze transi­tie wiskun­dig bena­derd. De midda­gen bestaan uit hoorcol­le­ges en werkcol­le­ges. Ze worden onder meer ver­zorgd door tweede- en derde­jaars wiskun­destu­den­ten, die graag hun erva­ring delen met de leerlin­gen.
De gratis cursus is uiterma­te ge­schikt voor het werken aan een profiel­werk­stuk. Daarom wordt ook aan­dacht besteed aan het toegan­ke­lijk documen­te­ren van bevin­din­gen. De cursus wordt afgeslo­ten met een middag waarin groep­jes leerlin­gen hun bevin­din­gen aan elkaar presen­te­ren.
Ga naar deze website voor meer informa­tie en aanmel­ding. Bij "Hbo voorbe­rei­ding havo/vwo Toege­pas­te Wiskun­de ­ Eindho­ven" staat een uitge­brei­de be­schrij­ving van het program­ma.

 

Pythagoras in de klas

 
In de tweede fase van het project 'Pythago­ras in de klas' is het voor scholen moge­lijk om voor het school­jaar 2023/2024 een school­abonne­ment af te sluiten tegen sterk geredu­ceerd tarief. Voor een totaal­be­drag van € 60 ontvan­gen scholen in het school­jaar 2023/2024 zes keer Pythago­ras op school. Elk pakket bevat 30 exempla­ren van het nieuw­ste nummer, genoeg om met een hele klas aan het werk te kunnen.
Dat zijn dus 180 Pythago­ras­sen voor € 60,=! Voor deze specia­le aanbie­ding stuurt u uw aan­vraag vanaf uw school-emaila­dres voor 1 septem­ber 2023 naar pythago­ras@ten­brink­uitge­vers.nl. Geef meteen aan naar welk adres de Pythago­ras­sen ge­stuurd moeten worden en, indien van toepas­sing, een afwij­kend factuur­adres. Dit abonne­ment stopt na een jaar vanzelf. Het is niet moge­lijk om via de website van het tijd­schrift een aan­vraag doen.
Eerste fase
In WiskundE-brief 924 stond reeds een bericht over de eerste fase van het project 'Pythago­ras in de klas'. Deze fase is inmid­dels bijna afge­rond. In de eerste helft van 2023 ontvin­gen de havo/vwo scholen drie maal 10 exempla­ren van Pythago­ras gratis. Het derde en laatste pakket zal in de laatste week van juni bezorgd worden.
Een aantal scholen bleek hun pakket­ten niet ontvan­gen te hebben. Een goed deel daarvan heeft intus­sen een adres­wijzi­ging doorge­ge­ven. Als u op uw school geen pakket­ten heeft ontvan­gen, raad ik aan om het post­adres van uw school bij DUO te updaten. Het is zonde om dit soort acties mis te lopen.
Uw materi­aal op de site
Graag moedig ik u aan om Pythago­ras een plekje te geven in uw lokaal, of nog beter: in uw wiskun­deles­sen! Voor­beel­den van artike­len uit Pythago­ras die zijn omge­vormd tot een les kunt u hier downloa­den. Alle Pythago­ras-artike­len van dit én komend school­jaar ver­schij­nen open­baar op onze website. Met deze digita­le versies van de artike­len kunt u naar harten­lust knippen en plakken in de tekst om er uw eigen les van te maken. Op de archief-pagina vindt u boven­dien pdf's van alle voor­gaan­de nummers. Als u een mooie les heeft gemaakt, dan zie ik dat graag! U kunt uw lesmate­ri­aal mailen naar hoofdre­dac­teur@pyth.eu. De beste lessen zal onze vorm­geef­ster in Pythago­ras-stijl zetten, waarna we ze graag ter down­load op onze website aanbie­den. Dan kunnen andere docen­ten er ook plezier van hebben.
Roosma­rij Vanhom­me­rig (hoofdre­dac­teur@pyth.eu)
hoofdre­dactri­ce Pythago­ras

 

Werkgroep Welkom

 
Op woens­dag 21 juni organi­seert de Werk­groep Welkom van de NVvW een online voor­lich­tings­avond voor vakmaat­jes. Vakmaat­jes zijn wiskun­dedocen­ten die gekop­peld kunnen worden aan een wiskun­dedo­cent die uit een ander land naar Neder­land ge­vlucht is.
De gevluch­te wiskun­dedocen­ten wonen soms nog in een AZC. Anderen zijn al doorge­stroomd naar een meer defini­tie­ve plek. Ze kunnen door contact met een vakmaat­je oefenen met de Neder­land­se taal en kennis­ma­ken met het Neder­land­se (wiskun­de)onder­wijs. In dit geval zijn de vakmaat­jes wiskun­dedocen­ten, actief, gepensi­o­neerd of anders­zins.
Tijdens de voor­lich­tings­avond op 21 juni geeft een medewer­ker van Vluchte­lingen­werk informa­tie en onder­steunen­de tips over wat u wel en niet kunt verwach­ten als u als vakmaat­je aan de slag gaat. Er zal ook iemand van de Werk­groep Welkom aan het woord komen. Bovenal bestaat de moge­lijk­heid om vragen te stellen en ideeën uit te wisse­len. We begin­nen om 19:30 uur en we stoppen uiter­lijk om 21:00 uur. Wilt u deelne­men of meer informa­tie? Stuur dan een mailtje naar welkom@docent­vluchte­ling.nl met als onder­werp 21 juni.
Desiree Agter­berg

 

Nederlands team Internationale Wiskunde Olympiade bekend

 
De zes wiskun­detalen­ten die in juli Neder­land mogen verte­genwoor­di­gen op de 64e Interna­tiona­le Wiskun­de Olympia­de zijn onlangs geselec­teerd. In vijf rondes, ver­spreid over ander­half jaar, hebben de teamle­den 4400 anderen achter zich gelaten. Deze zomer zullen zij het in Chiba, Japan, opnemen tegen meer dan zeshon­derd andere scholie­ren uit ruim honderd andere landen.
Op Land­goed De Rosep in Oister­wijk vond de laatste selec­tie- en trai­nings­week plaats. De selec­tieperi­o­de, die al begon na de nationa­le finale in novem­ber, werd hier door elf deelne­mers afgeslo­ten met een laatste onder­lin­ge kracht­me­ting. Op drie dagen kregen zij steeds vier uur de tijd om vier lastige opgaven op te lossen. De volgen­de zes leerlin­gen wisten bij deze toetsen de meeste punten te behalen en zullen Neder­land verte­genwoor­di­gen in Japan:
naam leef­tijd plaats klas school
Lance Bakker 16 Hoofd­dorp 6 vwo Katho­lie­ke Scholen­gemeen­schap, Hoofd­dorp
Bas Capel 17 Deven­ter 5 vwo Gymnasi­um Apel­doorn
Daan de Groot 17 Assen 6 vwo Dr. Nassau College Quintus, Assen
Hylke Hooge­veen 17 Odijk 6 vwo Open­baar Lyceum Zeist
Mads Kok 16 De Meern 6 vwo U­trechts Stede­lijk Gymnasi­um
Yanniek Nitescu 17 Eindho­ven 5 vwo Huygens Lyceum, Eindho­ven
Als winnaar van de aanmoe­digings­prijs gaat Allie Zong mee naar Japan. Zij is 17 jaar, komt uit Veldho­ven en zit 5 vwo van het Lorentz Casimir Lyceum te Eindho­ven. Deze prijs is bestemd voor jong aanstor­mend talent en wordt beschik­baar gesteld door het Freuden­thal Insti­tuut van de Univer­si­teit Utrecht.
De Interna­tiona­le Wiskun­de Olympia­de is de meest presti­gieu­ze wiskun­dewed­strijd ter wereld. De wed­strijd bestaat uit opgaven die zelfs voor profes­sione­le wiskun­di­gen zeer uitda­gend kunnen zijn. De zes teamle­den hebben de afgelo­pen jaren dan ook veel trai­ning gehad om straks in Japan een goede presta­tie neer te kunnen zetten. Alle teamle­den hebben boven­dien al erva­ring opge­daan met interna­tiona­le wiskun­dewed­strij­den. Lance, Mads en Hylke deden eerder al mee aan de Interna­tiona­le Wiskun­de Olympia­de, terwijl Bas, Daan en Yanniek in mei een bronzen medail­le behaal­den bij de Benelux Wiskun­de Olympia­de. Allie heeft al vier keer meege­daan aan de Europe­an Girls’ Mathema­ti­cal Olympi­ad en daar twee keer brons en een keer zilver gehaald.
Vanaf 27 juni heeft de delega­tie een trai­nings­kamp in Leiden, waarna het team op 1 juli naar Japan ver­trekt voor de tweede helft van de team­trai­ning­sweek. Op 6 juli begint de interna­tiona­le olympia­de, met de officië­le ope­ningsce­remo­nie op 7 juli. De wed­strijd is op 8 en 9 juli. De leerlin­gen krijgen op beide dagen vieren­half uur de tijd om drie opgaven van zeer hoog niveau op te lossen.
Het Neder­land­se team wordt bege­leid door Nils Van de Berg (Univer­si­teit Utrecht), Johan Konter (Univer­si­teit Leiden en Optiply) en Quin­tijn Puite (Techni­sche Univer­si­teit Eindho­ven en Alber­dingk Thijm College Hilver­sum).

 

Junior Wiskunde Olympiade

 
Op zater­dag 3 juni vond op de Vrije Univer­si­teit in Amster­dam de Junior Wiskun­de Olympia­de (JWO) plaats. De JWO is het kleine­re broer­tje van de Wiskun­de Olympia­de. De JWO-deelne­mers kunnen de toekom­sti­ge IMO-gangers zijn. Zo hebben vorige zomer vier van de zes IMO-deelne­mers eerder één of twee keer meege­daan aan de JWO.
Voor de JWO waren de 100+100 win­naars van de Kangoe­roewed­strijd van 16 maart uit klas 1 en 2 voor uitgeno­digd. Dat leverde uitein­de­lijk 169 deelne­mers op die het tegen elkaar opnamen in twee wed­strijd­ron­des, elk bestaan­de uit 8 pittige hersen­kra­kers. Voor elke multi­ple­choice-vraag uit deel 1 waren twee punten te behalen en voor elke open vraag uit deel 2 drie punten (zie hier voor de opgaven). Naast de twee wed­strijd­de­len van elk 45 minuten was er ook een lezing over Fourier­analy­se en organi­seer­de Vier­kant voor Wiskun­de, een leuke work­shop.
Uit klas 1 waren er 87 deelne­mers en de win­naars zijn:
  1. Amos 't Hart (29 punten)
  2. Fedde Schel­tin­ga (24 punten)
  3. Pepijn Manfred Maas (24 punten)
Uit klas 2 deden 82 leerlin­gen mee en de win­naars zijn:
  1. Naïm Hofste­de (36 punten)
  2. Dagwin van den Berg (22 punten)
  3. Dennis Zhang (21 punten)
We moedi­gen alle deelne­mers aan om volgend school­jaar op school ook aan de eerste ronde van de Wiskun­de Olympia­de mee te doen. De vier overall-win­naars zijn Naïm, Amos, Fedde en Pepijn. Zij hebben een wild­card ontvan­gen voor de komende finale van de Wiskun­de Olympia­de in septem­ber. Overi­gens hadden Amos en Naïm die niet nodig, want zij waren op eigen kracht al door, door hun resulta­ten in de eerste en tweede ronde.

 

Niet vergeten

Tijd­stip Evene­ment (Volg de link voor details) Organi­sa­tie
19 juni 2023 Bijeen­komst nieuwe examen­program­ma`s havo/vwo in Utrecht. NVvW
19 juni t/m 24 juli Imagina­ry in Maas­tricht. Plat­form Wiskun­de Neder­land
21 juni 2023 Voor­lich­tings­bijeen­komst wiskun­demaat­je. Werk­­groep Welkom van de NVvW
22 juni 2023 Bijeen­komst aanslui­ting vo-hbo. Onder­­wijs­net­­werk Zuid-Holland
4 juli 2023 Bijeen­komst over spelle­tjes in de wiskun­de­les. Vaknet­werk Wiskun­de (Amster­dam)
8 juli 2023 Dead­line aanvra­gen certifi­caat voor 10. Plat­­form Wiskun­­de Neder­­land
31 juli t/m 4 aug. Wiskun­de­kamp C. Vier­kant voor Wiskun­de
7 t/m 11 augus­tus Wiskun­de­kamp B. Vier­kant voor Wiskun­de
14 t/m 18 augus­tus Wiskun­de­kamp A. Vier­kant voor Wiskun­de
25 en 26 aug. Vakan­tiecur­sus Antwer­pen. Plat­form Wiskun­de Neder­land
1 en 2 sep. Vakan­tiecur­sus Amster­dam. Plat­form Wiskun­de Neder­land
23 septem­ber Een Bonte Verzame­ling. Werk­groep Geschie­de­nis NVvW
29 septem­ber Onder­wijs meets Onder­zoek. NVvW e.a.
10 oktober De wiskun­­dedia­­loog. Radboud Univer­­si­­teit Nijme­­gen.
15 oktober Dead­line inzen­ding Lustrum­prijs­vraag. Ars et Mathe­sis

Vacatu­res in het onder­wijs

Het plaat­sen van vacatu­remel­din­gen voor docen­ten wiskun­de en rekenen is gratis voor niet-particu­lie­re instel­lin­gen voor voortge­zet en hoger onder­wijs. Voor de voor­waar­den: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Vacature Lyceum Oudehoven Gorinchem

 
Wilt u komend school­jaar een bijdra­ge leveren aan goed onder­wijs, passend bij de leer­ling? We kijken ernaar uit u te ontmoe­ten!
Als docent wiskun­de geeft u goed voorbe­reid onder­wijs op een goed georga­niseer­de school. U pakt als docent een coachen­de rol en verrast de leerlin­gen met een inspire­ren­de les. U ziet het als een uitda­ging om de leerlin­gen op te leiden tot sociale, onafhan­kelij­ke en onderne­men­de denkers die zich verdie­pen in de wereld om zich heen. Ook hecht u veel waarde aan het actief samen­wer­ken met collega’s in ons ambiti­eu­ze en informe­le team.
Het gaat om 0,8-1,0 fte, tijde­lijk, met uit­zicht op vast. Meer informa­tie over de vacatu­re kunt u hier lezen.

 

Vacature Vrije School Zutphen

 
Wij zijn per 1 augus­tus op zoek naar een eerste­graads docent wiskun­de, of een tweede­graads docent met belang­stel­ling voor het eerste­graads gebied. We zoeken iemand die samen met onze enthou­sias­te sectie inspire­ren­de en uitda­gen­de lessen ver­zorgt, waarbij de relatie met de leer­ling cen­traal staat. Het gaat om vakles­sen en ochtend­periode­les­sen aan de klassen 10 en 11 H/V. De ochtend­periode­les­sen worden gegeven in een periode van drie weken van maandag t/m vrijdag, de eerste twee lesuren (van 08:55 – 10:40 uur).
Klik hier voor meer informa­tie over de vacatu­re.
U kunt t/m 26 juni reage­ren.

Adver­ten­ties

Voor voor­waar­den en tarie­ven: zie www.wiskun­de­brief.nl.


 

Jan Beuving zingt zijn allerbeste werk!

In novem­ber en decem­ber 2023 speelt Jan Beuving Resumé 1 - een voor­stel­ling met de aller­bes­te liedjes uit de afgelo­pen tien jaar. Slechts 23 keer te zien: mis het niet!
Nog één keer zijn Tangens en Fermat te horen, maar ook zijn mooiste verha­len­de liede­ren. En mis­schien dat hij ook nog voorre­kent op hoeveel manie­ren u 17 liedjes uit 70 stuks kunt kiezen. Een avond met alleen maar hoogte­pun­ten! Of zoals wiskun­di­gen dat noemen: een horizon­ta­le lijn.
Klik hier voor de speel­lijst.
 

 

KERN voor wiskunde A/C

KERN Wiskun­de 4 vwo A/C deel 1 binnen­kort beschik­baar
Komend school­jaar gaan de eerste scholen starten met KERN Wiskun­de in de tweede fase.
Bent u ook nieuws­gie­rig naar de eerste boeken?
Bestel nu alvast KERN Wiskun­de 4 vwo A/C deel 1 met 50% docen­tenkor­ting.
 

 

Idee voor studiedag?

Program­me­ren in Python met Texas Instru­ments techno­lo­gie
Zoekt u verdie­ping, of wilt u een interes­san­te studie­dag voor docen­ten organi­se­ren? Wat dacht u van leren program­me­ren in Python én ideeën opdoen om dat in de klas toe te passen? Met de gratis webi­nars van WIL-de Python heeft u genoeg inhoud voor een studie­dag! Daarbij leert u aan de hand van duide­lij­ke opdrach­ten zelf program­me­ren. Ook kunt u direct lesmate­ria­len en bestan­den downloa­den om zelf in de klas te gebrui­ken.
Bekijk hier de webi­nars en lesmate­ria­len
 

 

De NumWorks ervaring van Wim

Wim Weyland, wiskun­dedo­cent aan het Rijn­lands Lyceum Wasse­naar, deelt graag zijn Num­Works erva­ring.
"Na een demo van Num­Works was onze gehele sectie binnen één avond om en daar hebben we tot op heden geen spijt van. Ik ben ervan over­tuigd dat de Num­Works ge­bruiks­vriende­lij­ker is en daarom sneller antwoor­den geeft met minder fouten. Dat zou tot betere cijfers moeten leiden. Ik had dit jaar zelfs leerlin­gen die nog in V6 over­stap­ten op de Num­Works."
Nieuws­gie­rig gewor­den? Stuur Martijn gerust een mailtje.
 

 

Ontwerp uw eigen geocache met uw klas

Zoekt u voor de komende tijd nog een inspire­ren­de en active­ren­de op­dracht voor in de wiskun­de­les? Wel­licht is dan de geo­cache­les­brief wat voor u!
Ga aan de slag met coördi­na­ten en laat uw leerlin­gen een eigen geo­cache ontwer­pen. De uitleg, werkbla­den en bijbeho­ren­de power­point staan voor u klaar.
U vindt de les­brief hier.
 

 
redactie:Chantal Hulst-Neijenhuis, Jeanne Kok, Gerard Koolstra en Marja van der Wind
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl