nummer 894, 19 septem­ber 2021

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4800 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties min­stens één keer per twee weken. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waarden en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Verschenen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

Terugblik Centrale Examens 2021

Als we het aantal behaal­de punten verge­lijken met de maxima­le score, dan zijn de Centra­le Examens wiskun­de in 2021 over het alge­meen slech­ter gemaakt dan gebrui­kelijk. Mede dank zij de N-termen vielen de behaal­de cijfers geluk­kig vaak nog mee. Zie ook WiskundE-brief 892. Onlangs zijn de TIA's, de Toets en Item Analy­ses1) voor de meeste examens in het eerste tijdvak beschik­baar gekomen. Voor mij is dat uiter­aard een aanlei­ding om cijfer­matig nog eens terug te blikken op de jongste examen­resulta­ten.
Omdat er in 2021 vanwege corona niet twee maar drie examen­tijdvak­ken waren, konden leerlin­gen ervoor kiezen om pas in het tweede tijdvak hun eerste poging te wagen. Afgaan­de op de deelne­mersaan­tallen in het eerste tijdvak is dat slechts op beschei­den schaal gebeurd. Helaas zijn er op dit moment geen gege­vens bekend over het tweede en derde tijdvak.
Uit het staafdi­agram hieron­der blijkt duide­lijk dat er bij de Centra­le Examens wiskun­de 2021 over het alge­meen bedui­dend lager werd ge­scoord dan in de twee jaren daar­voor Bij geen enkel examen werd 60% van de maxima­le score bereikt. Diepte­punt was het examen wiskun­de B havo, waar gemid­deld minder dan de helft van het aantal te behalen punten werd ge­scoord. Diame­traal hier tegen­over staat het examen wiskun­de A havo, waar ten opzich­te van voor­gaande jaren hele­maal geen daling is te zien.
Oorzaak?
Moeten we de slechte­re score in 2021 wijten aan een gedaald niveau van de examen­kandida­ten? Of is er mis­schien sprake van examen­opgaven die wat minder goed uit de verf kwamen? Aanwij­zingen voor dit laatste kunnen we mis­schien vinden in de waarde­rings­cijfers van de examen­opgaven die Cito bij het inleve­ren van de scores aan de examina­toren heeft ge­vraagd2).
Wiskun­de B havo
Als we kijken naar havo wiskun­de B, het slecht­st gemaakt examen, dan zien we inder­daad een veel lagere waarde­ring van examina­toren. In 2019 gaven examina­toren het examen een 6,8 en in 2021 zakte dit waarde­rings­cijfer naar een 5,6. Die waarde­ring was vooral zo laag omdat het examen te lang werd bevon­den. In 2019 vond al 55% van de examina­toren het examen al te lang maar in 2021 werd dit oordeel door een grote meerder­heid van 82% van de examina­toren gedeeld. Verder vonden examina­toren het examen ook te lastig en te weinig aanslui­tend op het gegeven onder­wijs. Een begrij­pelijk oordeel; het gemid­deld percen­tage gescoor­de punten lag bij dit examen met 48,7% een gevoeli­ge 11 procent­punt lager dan het gemid­delde van 59,4% over de examen­jaren 2018 en 2019.
Overige examens
Bij het examen wiskun­de A en C vwo was het ver­schil in percen­tages gescoor­de punten even­eens behoor­lijk groot. Het gaat daar om een ver­schil van 7 à 8 procent­punten. Het examen wiskun­de A vwo werd door de examina­toren beoor­deeld met een bijzon­der lage 5,1. 94% van de examina­toren vond het examen te lang. De enorme lappen tekst in dit examen zorgden klaar­blijke­lijk voor veel irrita­tie en stress. Zie ook WiskundE-brief 890.
Ook het examen wiskun­de C vwo werd door 65% van de examina­toren te lang bevon­den. Toch kreeg dit examen met een 6,4 een redelij­ke voldoen­de. De overige drie examens, vmbo GT, havo wiskun­de A en vwo wiskun­de B, scoor­den met onge­veer een 6,7 nog beter. Maar dat waren dan ook de examens waarvan de resulta­ten ten opzich­te van voor­gaande jaren het minst tegen­vielen.
Jongens en meisjes
Bij de Toets en Item Analy­ses van Cito worden ook ver­schil­lende deel­groepen vergele­ken. Opmerke­lijk is dat bij het laatste examens wiskun­de A en C vwo de meisjes duide­lijk slech­ter hebben ge­scoord dan de jongens. Bij wiskun­de A gaat het om een ver­schil van 4,4 procent­punten en bij wiskun­de C gaat het zelfs om 5 procent­punten. Het is een ver­trouwd beeld dat de wiskun­de-examens door jongens iets beter worden gemaakt dan door meisjes maar bij wiskun­de A/C vwo was het ver­schil aanzien­lijk groter dan normaal. DIt in tegen­stel­ling tot de overige havo en vwo wiskun­de-examens, waar die ver­schil­len juist kleiner dan normaal waren.
Zoals vaker het geval is, lijken we hier te maken te hebben met meerde­re facto­ren die de resulta­ten hebben beïn­vloed. Een nadere bestude­ring van die facto­ren lijkt mij zeer raad­zaam.
gk
1) De TIA's staan sinds begin septem­ber 2021 op de pagina's met opgaven en correc­tievoor­schrif­ten van Cito. Klik hier voor havo, klik hier voor vwo en klik hier voor vmbo g/t. Helaas zijn er geen gege­vens vmbo basis/kader beschik­baar.
2) Klik hier voor de waarde­ringen per examen in het examen­jaar 2021.

 

Gratis materiaal voor snelle leerlingen

 
Op de website van Duide­lijk Wiskun­de is lesmate­riaal te vinden waarmee snelle havo/vwo-leerlin­gen uit de eerste of tweede klas tenmin­ste tien lesuren volle­dig zelf­standig, zonder enige hulp van een docent, aan het werk kunnen.
Achter in het werk­boekje zijn tips opgeno­men bij de moeilij­ke opgaven. Het werk­boekje en het uitwer­kingen­boekje kunt u geheel gratis downloa­den.
Escape room
De lessen kunnen worden afgeslo­ten met een 'Meester­proef' in de vorm van een online escape room. Wilt u eens kijken wat die escape room inhoudt? Geduren­de de eerste twee weken na het ver­schij­nen van dit bericht in de WiskundE-brief kunt u de spelco­de 11235813 gebrui­ken. Na die tijd kunt u, uiter­aard gratis, een spelco­de opvra­gen via Duide­lijkWis­kunde@gmail.com.
Marijke Allis
Duide­lijk Wiskun­de

 

Nieuw lespakket statistiek beschikbaar

 
Sinds juni 2021 zijn de VUstat-apps van Piet van Blok­land met bijbeho­rend lesmate­riaal van Douwe Wielin­ga beschik­baar op de nieuwe website toeval­inde­greep.nl.
"Toeval in de greep" is een volle­dig lespak­ket voor vwo 4 en 5. Sommige modules zijn echter ook goed op havo te gebrui­ken. Cen­traal in het lespak­ket staat de ontwik­keling van een goede intuï­tie met behulp van simula­ties en de reflec­tie daarop. Het materi­aal bevat tiental­len video's, comple­te uitwer­kingen van de opgaven en nog veel meer.
De VUstat-apps zijn al eerder in WiskundE-brief 843 bespro­ken. Nieuw is de combina­tie met het lesmate­riaal dat door Douwe Wielin­ga is ontwik­keld en de facili­terende rol van de Neder­landse Vereni­ging van Wiskun­delera­ren.

 

Docentennetwerk wiskunde 2021-2022

 
In de U-Talent docen­tennet­werken bieden we vakin­houde­lijke verdie­ping, onder andere door middel van het organi­seren van lezin­gen van weten­schap­pers over hun onder­zoek, het bieden van vakdi­dac­tische inspira­tie en het bieden van de moge­lijk­heid om met elkaar en met docen­ten/onder­zoekers uit het hoger onder­wijs kennis en ervarin­gen uit te wisse­len.
Binnen het Docen­tennet­werk wiskun­de komen wiskun­dedocen­ten samen om onder­wijser­varin­gen en recente ontwik­kelin­gen in het vakge­bied te bespre­ken. Elke bijeen­komst heeft een thema dat wordt geïntro­duceerd en bege­leid door een gast­spreker. Deelne­mers bespre­ken het thema vervol­gens in ver­schil­lende samen­stellin­gen. De bijeen­komsten worden afgeslo­ten met een borrel, zodat er ook genoeg tijd is voor informe­le uitwis­selin­gen. Deze bijeen­komsten worden hybride georga­niseerd. Er is dus steeds de optie om ook online aan een bijeen­komst deel te nemen.
Waar, wanneer, hoeveel
De bijeen­komsten worden gehou­den op de maanda­gen van 11 oktober 2021, 10 januari 2022 en 11 april 2022, steeds van 15:30 uur tot 17:30 uur. De locatie is het Utrecht Science Park ("de Uithof") en de online versie wordt ver­zorgd via Micro­soft Teams. De kosten bedra­gen € 75,= maar docen­ten van partner­scholen hebben gratis toegang.
Corona achter­stand
Het thema van de eerste bijeen­komst is het ver­schijn­sel van de corona achter­stand. In welke mate zijn leerlin­gen achter­op geraakt in de afgelo­pen ander­half jaar? Welke leerlin­gen hebben daar het meeste last van? Wat doen we daar al aan en wat kunnen we daar nog meer aan doen? Wat kon er tijdens ons af­stands­onder­wijs beter? Door deze en andere vragen te bespre­ken, komen we er wel­licht achter waar defici­ënties te verwach­ten zijn en hoe we die defici­ënties effici­ënt kunnen verhel­pen.
Volg deze link om u aan te melden. Doe dat het liefst vóór 28 septem­ber 2021.
Lieke de Haer MSc
Project­medewer­ker U-Talent

 

Oktoberveiling Wereldwiskunde Fonds

 
De zomer­verkoop gaat zo'n beetje de laatste week in. Wees er dus snel bij als u nog een mooi wiskun­deboek voor een vaste lage prijs wilt bemach­tigen. Vanaf 26 septem­ber 2021 start de oktober­veiling 2021 van het Wereld­wiskun­de Fonds.
Tijdens de oktober­veiling staan er meer dan 700 boeken gereed voor zeer lage start­prijzen. Oude Neder­landse school­boeken, didac­tiekboe­ken, popu­lair weten­schappe­lijke en recrea­tieve boeken, studie­boeken, geschie­denis­boeken, Epsilon uitga­ven, het aanbod van oude en rede­lijk nieuwe boeken is te breed om op te sommen.
De op­brengst van de veiling gaat in haar geheel naar projec­ten rondom het wiskun­deonder­wijs in ontwik­kelings­landen. De veiling loopt tot en met zondag 31 oktober 2021.
Kijk rond op de veiling­site en bied mee. Het is leuk en span­nend.
Jos Remijn (wereld­wiskun­deboe­ken@nvvw.nl)
veiling­meester WwF

 

Herinnering Symposium Coryfeeën met ideeën

 
Graag herinne­ren we u eraan dat de werk­groep Geschie­denis van de Neder­landse Vereni­ging van Wiskun­delera­ren (NVvW) op zater­dag 2 oktober het symposi­um 'Coryfee­ën met ideeën' organi­seert. Vijf spre­kers zullen hun licht laten schij­nen op de vakdi­dac­tische visies van vedet­tes uit het wiskun­deonder­wijs, zowel uit Neder­land als daarbui­ten.
Het symposi­um zal dit jaar nog online plaats­vinden. Vooraf zijn er vijf lezin­gen te bekij­ken en te beluis­teren via de pagina van de werk­groep Geschie­denis op site van de NVvW. Op zater­dag 2 oktober 2021 vindt er van 14:00 tot 16:00 uur een online panelge­sprek met de spre­kers plaats. Uw inbreng, via een vooraf inge­vuld vragen­formu­lier of tijdens het gesprek via de chat, stellen wij bijzon­der op prijs. U kunt zich tot en met 27 septem­ber 2021 aanmel­den voor het panelge­sprek.
De spre­kers zijn:
  • Dr. Harm Jan Smid, over Jan Ver­sluys als expo­nent van zijn tijd.
  • Dr. Mar­griet van der Heijden, over Tatiana Afanass­jewa en de wiskun­dedidac­tiek.
  • Dr. Danny Beckers, over Suus Freuden­thal en haar man.
  • Dr. Dirk de Bock en prof. dr. Bert Zwane­veld, over Piet Vreden­duin, wiskun­dele­raar en self-made didacti­cus.
  • Hilde Egger­mont en Michel Roelens, over afgelei­den, integra­len en continu­ïteit.
Voor toegang tot de lezin­gen en deelna­me aan het live-gedeel­te is aanmel­den ver­plicht. Deelna­me is gratis maar uw vrijwil­lige bijdra­ge wordt zeer gewaar­deerd.
Volg deze link voor meer informa­tie of om u aan te melden.
Peter Lanser

Versche­nen

In deze rubriek beste­den we aan­dacht aan nieuwe publica­ties en softwa­re op het gebied van wiskun­de en wiskun­deonder­wijs. Uw inzen­dingen zijn welkom maar de redac­tie beslist uitein­delijk of en hoe een bijdra­ge ge­plaatst wordt.


 

Wiskundekalender 2022

 
Auteur:redac­tie New Scien­tist
Uitgeve­rij:Veen Media
Aantal pagina's:735
ISBN:978 90 8571 737 9
Prijs:€ 15,99
Hoe vind je de kortste route op een kubus­vormige aarde? Waarom werd ons huidige getal­lenstel­sel ooit verbo­den? Hoe komt het dat je bijna altijd in de langste wacht­rij staat? Waarom zijn putdek­sels rond?
De wiskun­dekalen­der van New Scien­tist trak­teert je elke dag op een opmerke­lijk mathema­tisch feitje, een bijzon­der bewijs, een gek gedach­te-experi­ment en nog veel meer. Ook scheur je langs pittige puzzels en raad­sels om je tanden in te zetten. Goed voor 365 dagen met onein­dig veel wiskun­deple­zier.

Vacatu­res in het onder­wijs

Het plaat­sen van vacatu­remel­dingen voor docen­ten wiskun­de en rekenen is gratis voor niet particu­liere instel­lingen voor middel­baar en hoger onder­wijs. Voor de voor­waarden: zie www.wiskun­debrief.nl.


 

Vacature Dalton Den Haag

Dalton Den Haag is een school waar verant­woorde­lijk­heid en zelf­standig­heid hoog in het vaandel staan.
Wij zijn op zoek naar een enthou­siaste eerste­graads collega voor onge­veer 0,4 fte voor de groepen 4 vwo, 5 vwo en 5 havo wiskun­de A.
Volg deze link voor meer informa­tie. Sollici­teren kan via meester­baan.nl maar ook recht­streeks naar c.jorning@dalton­denhaag.nl/.
 

 

Vacature Alasca te Amsterdam

Wij bieden op Alasca, een school voor havo, vwo en IB in Amster­dam, een leuke en uitda­gende baan voor een eerste­graads of tweede­graads docent wiskun­de.
Alasca is een nieuwe school. We probe­ren vakken zoveel moge­lijk inter­disci­plinair aan te bieden. We hebben dit jaar voor het eerst een zesde klas dus er is veel te ontwik­kelen. Welkom!
Volg deze link voor meer informa­tie.

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl.


 

De Rekenwinkel

Wilt u uw leerlin­gen zelf rekenma­chines laten bestel­len maar wél tegen een school­korting?
Neem dan contact met ons op via info@dereken­winkel.nl en hoor hoe we dit ook voor u kunnen invul­len.
Wij zijn partner van HP, Texas Instru­ments, Casio en Sharp.

 

Gratis online opdrachten in Wiskundelokaal.nl

Wiskun­de online oefenen, in de klas, thuis, met een ipad, een smart­phone, een laptop, ... Duizen­den opdrach­ten van hoge kwali­teit, gemaakt door en voor de wiskun­dedo­cent. Niveaus van 1 vmbo tot en met 6 vwo.
Tiental­len scholen werken reeds met veel plezier met onze softwa­re. Het werkt in de fysieke lessen net zo goed als in online lessen. Of zoals een docent onlangs zei: "Vaak leg ik eerst wat stof uit en test daarna meteen het begrip met wiskun­delo­kaal. Gaat het fout, dan krijgt de leer­ling automa­tisch uitleg en kan de op­dracht worden her­kanst."
Wiskun­delo­kaal.nl werkt met iedere methode maar gebrui­kers van Getal en Ruimte hebben een streep­je voor.
In één minuut gratis aan de slag met de hele klas? Ga naar wiskun­delo­kaal.nl.

 
redactie:Gerard Koolstra en Ton Groeneveld
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl