nummer 801, 11 februa­ri 2018

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 4700 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties onge­veer één keer per week. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het e-maila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waarden en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Vacatures in het onderwijs
Advertenties

 

De precorrectie: evaluatie van een experiment

Precies één jaar geleden vond er een bijzon­dere bijeen­komst plaats. Een select groepje wiskun­dedocen­ten kreeg onder strikte geheim­houding name­lijk het Cen­traal Examen wiskun­de A havo van dat school­jaar alvast onder ogen. Wij infor­meerden u hier in WiskundE-brief 764 over.
Doel van deze bijeen­komst was om het correc­tievoor­schrift van dat examen te contro­leren en te verbete­ren. Op het examen zelf kon geen invloed meer worden uitgeoe­fend omdat de examens al gedrukt waren. Afgelo­pen week ver­scheen er een rappor­tage over de "Experi­menten precor­rectie en testcor­rectie 2017" waarin het een en ander werd geëvalu­eerd.
Achter­af waren de reac­ties op het betref­fende examen niet erg posi­tief. Zie hier­voor ook WiskundE-brief 777 en WiskundE-brief 783. Wel­licht is het interes­sant om met de kennis van nu nog eens te kijken naar een paar pijnpun­ten in dat examen. Welke gevol­gen hebben de bijdra­gen van de bij de "precor­rectie­bijeen­komst" betrok­ken docen­ten eigen­lijk op het correc­tievoor­schrift gehad?
Diepte­punt
Met name het statis­tiek­deel van het betref­fende examen is slecht gemaakt. Onbe­twist diepte­punt was vraag 6, waar de kandi­daat statis­tisch moest berede­neren waarom een bepaal­de verde­ling niet normaal was. Gegeven waren gemid­delde, stan­daardaf­wijking en de waarden van onder andere het 5e, het 50e en het 95e percen­tiel. Op zich was de vraag vrij eenvou­dig te beant­woorden door op de asymme­trie van de verde­ling of op het ver­schil tussen mediaan en gemid­delde te wijzen. Tot verbijs­tering van veel docen­ten eiste het correc­tievoor­schrift echter dat ook de waarden van het gemid­delde en de mediaan moesten zijn opge­schre­ven, op straffe van het toeken­nen van geen enkel punt. Verhit­te discus­sies volgden en 82% van de kandida­ten scoorde geen enkel punt voor deze vraag.
In de rappor­tage is te lezen dat er tijdens de precor­rectie­bijeen­komst een kleine meerder­heid vond dat het voldoen­de zou zijn wanneer de kandi­daat zou opmer­ken dat mediaan en gemid­delde niet gelijk zijn. Het alleen noemen van het niet symme­trisch zijn, wat lasti­ger te zien is, vond men niet voldoen­de. Het CvTE heeft hierop de beslis­sing genomen om "beide oplos­singsme­thoden gelijk te trekken" en in beide ge­schets­te geval­len ook de vermel­ding van de getal­len te eisen. Helaas ont­breekt in de rappor­tage het oor­spronke­lijke correc­tievoor­schrift. Ik krijg in dit geval echter niet de indruk dat de docen­tenin­breng is ge­bruikt voor een verbete­ring van het correc­tievoor­schrift.
Overbo­dig of niet?
Ook opgave 8 werd slecht gemaakt. In die opgave moest de kandi­daat de sprei­dingen van de scores van twee landen verge­lijken. Tijdens de precor­rectie­bijeen­komst sugge­reerde men voor het correc­tievoor­schrift de toevoe­ging dat als er met de verkeer­de landen zou worden gere­kend, een voor de hand liggen­de fout, er maxi­maal twee van de drie punten zouden mogen worden toege­kend. Het CvTE ging niet in die sugges­tie mee. Het argu­ment was dat deze toevoe­ging overbo­dig was. Het rekenen met verkeer­de landen valt name­lijk te beschou­wen als een lees­fout en kost derhal­ve één punt. Dat is op zich een correct argu­ment maar soms kan een derge­lijke 'overbo­dige' toevoe­ging veel discus­sie voorko­men.
Na afname van het examen bleek de discus­sie over vraag 8 vooral te gaan over de vraag welke sprei­dingsma­ten er ge­bruikt mochten worden, iets wat tijdens de precor­rectie­bijeen­komst klaar­blijke­lijk niet werd voor­zien.
Een beter correc­tievoor­schrift?
 
De precor­rectie­bijeen­komst lijkt voor enkele examen­opgaven wel te hebben geresul­teerd in een duide­lijke verbete­ring van het correc­tievoor­schrift. Zo werd er bij opgave 9 naar aanlei­ding van de bijeen­komst een voor­beeld­ant­woord beter geformu­leerd en werd er bij vraag 15 in het correc­tievoor­schrift een noodza­kelijke opmer­king toege­voegd over onzeker­heids­marges.
Ik denk dat, samenge­vat, de directe impact van de precor­rectie­bijeen­komst op het correc­tievoor­schrift vrij beperkt is geble­ven. Heel jammer hierbij vind ik dat de examen­opdrach­ten zelf niet meer ter discus­sie stonden. Immers, achter­af bleek dat de belang­rijkste klach­ten niet over het correc­tievoor­schrift maar over het examen zelf gingen. Er werd met name veel kritiek geuit op de lengte van dat examen.
Tijdens de precor­rectie­bijeen­komst bleek al dat het examen erg lang was; de deelne­mende collega's hadden aan twee uur name­lijk niet genoeg om het examen vanuit voldoen­de invals­hoeken te bekij­ken. Achter­af gezien hadden er op dat moment al alarm­bellen moeten gaan rinke­len.
Het vervolg
In de evalua­tie worden er aller­lei verbete­ringen voor de precor­rectie voorge­steld. Eén van die voor­stellen is om de precor­rectie verder naar voren te halen zodat ook de examen­opdrach­ten nog kunnen worden verbe­terd.
Verder denkt men in de evalua­tie aan voort­zetting van het interes­sante maar zeer belas­tende experi­ment met de zoge­naamde 'testcor­rectie'. Bij een testcor­rectie kijkt een kleine groep docen­ten direct na afname van het examen het leerlin­genwerk na aan de hand van een voorlo­pig correc­tievoor­schrift. Hierna kan het correc­tievoor­schrift worden bespro­ken en eventu­eel worden aange­past, waarna in groter verband de defini­tieve correc­tie kan plaats­vinden. De testcor­rectie werd vorig jaar op het vwo bij het vak Neder­lands toege­past en zal in dit examen­jaar op het vwo bij het vak Frans worden ingezet.
Vanzelf­spre­kend of niet?
De evalua­tie lezend, en kijkend naar discus­sies die ook op het examen­forum van de Neder­landse Vereni­ging van Wiskun­delera­ren werden gevoerd, krijg ik sterk de indruk dat dat wat voor sommige docen­ten of examen­makers vanzelf­spre­kend is, voor anderen discuta­bel kan zijn. Wat voor de ene collega impli­ciet is, behoeft voor de andere collega wel­licht een 'overbo­dige' toelich­ting. Wat de een ziet als een essenti­ële fout, ziet de ander mis­schien slechts als 'doorre­kenfout'. Wanneer mag je uitgaan van je eigen vakin­houde­lijke experti­se en wanneer moet je je strak aan het correc­tievoor­schrift houden?
In een evalua­tie wees de NVvW erop dat er in het veld veel behoef­te bestaat aan een algeme­ne discus­sie over het correc­tievoor­schrift. Die discus­sie zou heel goed kunnen worden gevoerd naar aanlei­ding van de laatst afgeno­men examens. Mis­schien is dat geen slecht idee.
gk

 

Examenperikelen

 
 Minis­ter Arie Slob
Afgelo­pen woens­dag verga­derde de Vaste commis­sie voor Onder­wijs, Cultuur en Weten­schap van de Tweede Kamer over het onder­werp Examens. Men sprak onder andere over fouten in de examens en de rol van de N-termen, twee onder­werpen die ook in de WiskundE-brief vaak aan de orde zijn geweest.
Natuur­lijk refe­reerden de commis­siele­den in het alge­meen overleg vooral aan het gerucht­makende examen Frans van afgelo­pen jaar. Maar zoals u als lezer van de WiskundE-brief weet, speelde en speelt er bij wiskun­de wat dat betreft ook het een en ander.
Ernsti­ge fouten in examens
Volg ik het bindend correc­tievoor­schrift of doe ik wat vakin­houde­lijk juist is? Regelma­tig worden examina­toren voor dit dilemma ge­plaatst. Tijdens de vergade­ring in de Tweede Kamer vroegen diverse commis­siele­den, met name Michel Rog (CDA) en Roelof Bis­schop (SGP) zich af of het correc­tievoor­schrift altijd bindend zou moeten zijn, ook als het voor docen­ten overdui­delijk is dat het correc­tievoor­schrift niet klopt.
Minis­ter Arie Slob hield de zaak een beetje af door te wijzen op de positie van het CvTE als zelf­standig be­stuurs­orgaan, op enige afstand van ministe­rie en poli­tiek. Hij toonde wel begrip voor de positie van de docen­ten. Hij verwees in dit verband herhaal­delijk naar het project "Ieders Examen" van het CvTE.
De N-term
Ook de N-term was tijdens het alge­meen overleg regelma­tig het ge­spreks­onder­werp. Ener­zijds werd het feit gehe­keld dat de N-term vaak wordt ge­bruikt om fouten in het examen te 'herstel­len' en ander­zijds werd, onder andere door Paul van Meenen (D66), de vrees geuit dat het ge­schuif met N-termen het zicht op de werke­lijke presta­ties van de leerlin­gen belem­mert. Hij sprak in dit verband van een rookgor­dijn en een "sluier van zelfge­noeg­zaam­heid". De kwestie zal in de Tweede Kamer op een later tijd­stip nog uitge­breid aan de orde komen.
Correc­tievolg­orde
Overi­gens deelde minis­ter Arie Slob de Tweede Kamer onge­vraagd mee dat er wat hem betreft geen sprake meer is van het omdraai­en van de eerste en tweede correc­tie. Een voor­stel in die rich­ting zou hij als een soort motie van wantrou­wen naar docen­ten zien, zo vertel­de hij.
Het alge­meen overleg is terug te zien op de site van de Tweede Kamer.

 

Kiezen meer meisjes voor Bèta?

In WiskundE-brief 799 liet ik u zien dat op het vwo wiskun­de B bij het Cen­traal Examen weer terug is als groot­ste wiskun­devak. De sterke groei van het laatste jaar is vooral te danken aan de de keuze van de meisjes. Welke ontwik­kelin­gen zijn er gaande?
Gege­vens over de vakken­keuze komen in het alge­meen pas na het Cen­traal Examen beschik­baar. Om ver­schui­vingen aan het begin van de boven­bouw (klas 4) te detecte­ren, zullen we het vooral moeten doen met de beschik­bare cijfers over de profiel­keuze.
Kijken we naar de keuze voor de N-profie­len (Natuur & Gezond­heid en Natuur & Tech­niek), dan zien we het volgen­de beeld:
We zien dat de laatste jaren het ver­schil tussen jongens en meisjes behoor­lijk is afgeno­men, ook al omdat jongens de laatste jaren wat minder voor een N-profiel kiezen. Maar wie denkt dat er nog nauwe­lijks ver­schil is in profiel­keuze tussen jongens en meisjes komt bedro­gen uit:
Vrij veel leerlin­gen hebben name­lijk een zoge­naamd 'dubbel­profiel'; hun vakken­pakket voldoet aan de eisen van twee profie­len, bijvoor­beeld Natuur & Gezond­heid naast Natuur & Tech­niek. Deze leerlin­gen worden steeds inge­deeld bij het meest exacte profiel.
Havo
Op het havo is een verge­lijkba­re ontwik­keling te zien. De keuzes lijken naar elkaar toe te groeien waneer je let op het onder­scheid tussen de natuur- en maat­schap­pijpro­fielen:
Bij nader inzien bestaan er echter grote ver­schil­len, met name bij de twee uiter­sten, te weten Cultuur & Maat­schap­pij en Natuur & Tech­niek. Boven­dien is op het havo het profiel Econo­mie & Maat­schap­pij zowel bij jongens als bij meisjes verre­weg het meest popu­lair:
Kijken we naar het vak wiskun­de dan zien we dat de laatste paar jaar zowel door jongens als door meisjes weer iets meer voor wiskun­de B wordt gekozen. Ook zien we dat het ver­schil tussen jongens en meisjes nog steeds vrij groot is. Vorig jaar deed 35% van de manne­lijke havo eindexa­menkan­didaten examen met wiskun­de B; bij hun vrouwe­lijke lotgeno­ten was dat slechts 23%.
gk

 

Pythagoraswiskundeprofielwerkstukprijs

 
Wie weet is het profiel­werk­stuk van uw leerlin­gen wel geld waard. Het is deze maand name­lijk nog moge­lijk om profiel­werk­stukken met een wiskun­dige inhoud in te zenden voor de Pythago­raswis­kunde­profiel­werk­stuk­prijs.
Het wiskun­detijd­schrift Pythago­ras looft drie prijzen uit voor de beste wiskun­depro­fiel­werk­stukken van dit school­jaar. De prijzen zijn € 250,=, € 125,= en € 75,= en bij voldoen­de kwali­teit een artikel in Pythago­ras.
Univer­sitaire wiskun­digen uit ver­schil­lende vakge­bieden selecte­ren maxi­maal drie profiel­werk­stukken uit de inzen­dingen. De auteurs van deze werk­stukken houden vervol­gens een presen­tatie van tien minuten op het Neder­lands Mathema­tisch Congres 2018, dat op 4 april 2018 in de Konings­hof in Veldho­ven zal plaats­vinden. De eerste, tweede en derde prijs worden daar vervol­gens door middel van een stem­ming onder het publiek bepaald.
De profiel­werk­stukken kunnen als pdf-bestand ge­stuurd worden naar profiel­werk­stuk@pyth.eu onder vermel­ding van naam en adres van de school en de namen van de leerlin­gen. De inzen­ding moet uiter­lijk op 1 maart 2018 zijn ontvan­gen.

 

Netwerkbijeenkomst 'Slimme Statistiek'

 
Bèta­part­ners Vak­steun­punt Wiskun­de organi­seert binnen­kort de netwerk­bijeen­komst "Slimme Statis­tiek". Op deze bijeen­komst komen voor­beelden van het omgaan met Big Data bij de studies Psycho­logie aan de UvA en Busi­ness Analy­tics aan de VU aan de orde. In aange­paste vorm zijn deze voor­beelden bruik­baar in de statis­tiekles­sen bij wiskun­de A en D.
De netwerk­bijeen­komst vindt op dinsdag 20 maart 2018 van 16:30 tot 20:30 uur plaats op de Vrije Univer­siteit Amster­dam, Boele­laan 1085, WN-F253. Voor Bèta­part­ners is de bijeen­komst gratis; niet-Bèta­part­ners betalen € 35,=. Het program­ma ziet er als volgt uit:
tijd onder­deel
16:15 Ont­vangst.
16:30 Elo-rating in een online leerom­geving
Robert Zwitser toont aan hoe het Elo-rating­systeem, afkom­stig uit de schaak­wereld, wordt ge­bruikt om de vaardig­heid van kinde­ren in online leerom­gevin­gen te volgen. Hij zal de Elo-rating toepas­sen op data van Reken­tuin.
17:15 Ticket­prijzen in de lucht­vaart
Ger Koole belicht het gebruik van data bij het vast­stellen van ticket­prijzen in de lucht­vaart. Hij be­spreekt metho­des om opbreng­sten te maxima­liseren.
18:00 Maal­tijd.
19:00 Aan de slag met het materi­aal.
20:00 Presen­tatie Amster­dam School of Data Science
Een presen­tatie van Marc Salomon. De Amster­dam School of Data Science bundelt vanaf het voor­jaar van 2017 al het data-science gerela­teerd onder­wijs en is middel­bare scholen graag van dienst.
20:30 Afslui­ting.
Neem vooral ook een volle­dig opgela­den laptop mee waarop Excel of R en R-Studio is geïn­stal­leerd. Volg deze link voor nadere informa­tie of om u aan te melden.

 

Aansluiting vwo met het wetenschappelijk onderwijs

 
Op maandag 16 april 2018 vindt van 10:00 tot 16:30 uur in Cursus- en verga­dercen­trum Domstad in Utrecht een confe­rentie plaats over de aanslui­ting van het vwo (met name wiskun­de C) met het weten­schappe­lijk onder­wijs. Er is vooral veel aan­dacht voor de nieuwe examen­domei­nen statis­tiek, logisch redene­ren en vorm & ruimte.
De confe­rentie wordt georga­niseerd door SLO in samen­werking met de Neder­landse Vereni­ging van Wiskun­delera­ren (NVvW) en de Vereni­ging Samen­werken­de Neder­landse Univer­sitei­ten (VSNU).
Het program­ma ziet er als volgt uit:
tijd onder­deel
09:30−10:00 Inloop en ont­vangst.
10:00−10:15 Opening.
10:15−11:00 Plenai­re lezing door prof. dr. Peter van Koppen: Wat is overtui­gend in 'wettig en overtui­gend bewijs' vanuit logisch perspec­tief?
11:00−12:30 Werk­groep­ronde 1.
12:30−13:30 Lunch.
13:30−15:00 Werk­groep­ronde 2.
15:00−15:15 Pauze.
15:15−15:45 Plenai­re afslui­ting.
15:45−16:30 Netwerk­borrel.
De kosten van de confe­rentie bedra­gen € 75,= per deel­nemer. Volg deze link voor meer informa­tie.
Via deze link kunt u zich voor de confe­rentie in­schrij­ven.

 

De Hopf-fibratie en de wondere wereld van cirkels en sferen

 
Op vrijdag 6 april 2018 zal de jaar­lijkse nascho­lings­dag voor wiskun­dedocen­ten weer worden georga­niseerd op het Mathema­tisch Insti­tuut van de Univer­siteit Leiden. U kunt daar de hele dag heer­lijk met alleen wiskun­de bezig zijn. Bestaat er iets mooiers?
Natuur­lijk is ieder­een van harte welkom op deze nascho­lings­dag. Echter, de wat minder ervaren docent nodig ik nadruk­kelijk uit om deze nascho­lings­dag te bezoe­ken. Mocht de uit uw bezoek voort­vloeien­de lesuit­val voor uw school­leiding een pro­bleem zijn, mail mij dan gerust. Dan neem ik contact op met uw leiding­gevende om het belang van deze dag nog eens persoon­lijk te onder­bouwen.
Deze nascho­lings­dag is uiter­aard geheel gratis. Ga naar mijn website voor nadere informa­tie over de nascho­lings­dag en de manier waarop u zich kunt in­schrij­ven.
Dr. Hans Finkeln­berg, hfin­keln@math.leidenu­niv.nl
Mathema­tisch Insti­tuut, Univer­siteit Leiden.

 

Cursus 'Metacognitie in de wiskundeles'

 
Op woens­dag 7 maart en donder­dag 5 april 2018 organi­seren wij de cursus "Metacog­nitie in de wiskun­deles". In deze cursus leert u hoe u metacog­nitie in uw klas kunt stimule­ren en hoe u zelf META-kaarten kunt maken en in uw lessen kunt gebrui­ken.
De door ons ontwik­kelde methode met META-kaarten is in 2016 be­kroond met de NRO-onder­wijs­prijs en wordt ook ge­bruikt in de SLO-brochu­re "Wiskun­dige denkac­tivitei­ten voor de onder­bouw", geschre­ven door Anne van Streun en Peter Kop.
META-kaarten
Oriënte­ren, contro­leren, regule­ren en monito­ren zijn metacog­nitieve vaardig­heden die leerlin­gen vaker in moeten zetten naarma­te opdrach­ten com­plexer worden. Door expli­ciet te oefenen met META-kaarten en mind­maps en door hun leero­vertui­gingen te bespre­ken, gaan leerlin­gen meer naden­ken over hoe zij leren. Mede hier­door gaan vooral de cijfers van zwakke leerlin­gen omhoog.
Met META-kaarten leren leerlin­gen de struc­tuur van het pro­bleemop­lossen (Pólya) beter te begrij­pen. Zij leren om vragen aan zich­zelf te stellen en opgaven meer stapsge­wijs aan te pakken. Met mind­maps ordenen de leerlin­gen de leer­stof en brengen zij de juiste verban­den aan. De methode geeft leerlin­gen een taal om effec­tief over het aanpak­ken van proble­men te praten en om de juiste oplos­sings­strate­gieën te be­schrij­ven.
De cursus
De cursus wordt in twee bijeen­komsten gegeven op woens­dag 7 maart en donder­dag 5 april 2018, steeds van 16:00 tot 20:00 uur. U bent vanaf 15:30 uur welkom op het Hermann Wesse­link College in Amstel­veen. De kosten voor de twee bijeen­komsten samen bedra­gen € 150,= inclu­sief maal­tijd. Stuur een mail naar hoofdbu­reau@nvvw.nl om u voor deze cursus in te schrij­ven.
Bij u thuis
Het is ook moge­lijk om op uw eigen school een cursus te organi­seren. Neem voor informa­tie hier­over contact op met Plonie Nijhof via nyh@hermann­wesse­linkcol­lege.nl.
Rodica Ernst en Plonie Nijhof

 

Spelen met wiskunde in Rijksmuseum Boerhaave

 
De tentoon­stel­ling "spelen met wiskun­de" in het Rijksmu­seum Boerhaa­ve te Leiden is het hele kalen­derjaar te bezoe­ken. Er is veel te bekij­ken maar vooral ook te doen, zoals bruggen bouwen, draai­kolken maken en spelen met perspec­tief. In de voor­jaarsva­kantie zijn er extra activi­teiten.
Op zondag 18 februa­ri 2018 zijn er, speci­aal voor kinde­ren, twee work­shops onder leiding van Mar­griet van de Heijden, weten­schaps­journa­list van NRC-Handels­blad en bekend van haar boek "Het Wiskun­dehond­je". Het ontdek­ken van symme­trie van je eigen lichaam door dubbel­vouwen, staat cen­traal in deze work­shops.
Van zater­dag 17 februa­ri tot en met zondag 4 maart 2018 is het moge­lijk om mee te bouwen aan een giga geome­trisch bouw­werk en het maken van een zoge­naamde "reken­aap", een oud reken­hulpje.
Volg deze link voor meer informa­tie of om u voor de work­shops aan te melden.

 

Privébegeleider wiskunde voor 'wonderkind' gezocht

Is er onder u mis­schien een ervaren eerste­graads docent wiskun­de die zin en tijd heeft voor de begelei­ding van een achtja­rig 'wonder­kind'?
De begelei­der die ik op het oog heb, zou het liefst ook begelei­ding moeten kunnen bieden op eerste­jaars univer­sitair niveau. Het gaat om een betaal­de, inten­sieve begelei­ding van twee weken.
Volg deze link voor meer informa­tie.
Hans Wisbrun

Vacatu­res in het onder­wijs

Het plaat­sen van vacatu­remel­dingen voor docen­ten wiskun­de en rekenen is gratis voor niet particu­liere instel­lingen voor middel­baar en hoger onder­wijs. Voor de voor­waarden: zie www.wiskun­debrief.nl.


 

Eerstegraads vacature te Warnsveld

 
Het Isen­doorn College te Warns­veld (Gelder­land) zoekt een eerste­graads docent wiskun­de voor 0,8-1,0 fte. De lessen zullen voorna­melijk worden gegeven in de havo en vwo boven­bouw.
Het Isen­doorn College is een Rooms-Katho­lieke scholen­gemeen­schap voor regu­lier en tweeta­lig mavo, havo en vwo en telt onge­veer 1.800 leerlin­gen. Mail voor inlich­tingen naar vacatu­re@isen­doorn.nl of kijk op www.isen­doorn.nl.

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl.


 

Online nascholing 'Aanscherpen van ruimtelijk inzicht met GeoGebra'

 
Ontdek de didacti­sche ge­bruiks­moge­lijkhe­den van de 3D-module van GeoGe­bra in een tiende­lige webcur­sus die dit voor­jaar via het Mathelo leer­plat­form wordt aangebo­den.
Een uitge­breide sylla­bus en een collec­tie interac­tieve applets zullen onge­twij­feld een meer­waarde beteke­nen voor uw dage­lijkse lesprak­tijk.
Meer informa­tie en in­schrij­ven via onze website.

 
redactie:Gerard Koolstra, Tineke van den Berg en Ton Groeneveld
e-mail:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl