nummer 660, 9 februa­ri 2014

Dit nummer wordt ge­stuurd naar ruim 3700 adres­sen.

De Wiskun­dE-brief is een digita­le nieuws­brief, gericht op wiskun­dedocen­ten in het voortge­zet onder­wijs, met als doel om een snelle onder­linge uitwis­seling van informa­tie en menin­gen moge­lijk te maken. De brief ver­schijnt buiten de school­vakan­ties onge­veer één keer per week. Het abonne­ment is gratis.
Uw bijdra­gen aan de Wiskun­dE-brief zijn welkom op het emaila­dres van de redac­tie. Op de website van de Wiskun­dE-brief kunt u zich abonne­ren, vindt u alle voor­waarden en adver­tentie­tarie­ven en kunt u oude nummers nalezen.
Artikelen en bijdragen
Advertenties

 

Nieuwe commissie rekentoetsen van start

 
Tijdens de hoorzit­ting die de commis­sie voor OC&W van de Tweede Kamer op woens­dagmid­dag 4 decem­ber 2013 hield over de ontwik­kelin­gen rond de reken­toets, is onder andere de kritiek geuit dat de door Cito vervaar­digde reken­toetsen voor het voortge­zet onder­wijs geen goede operati­onalise­ringen zijn van de referen­tieni­veaus rekenen.
Afgelo­pen week is een commis­sie daarom van start gegaan om deze stel­ling te toetsen. Indien de commis­sie tekort­komin­gen consta­teert, zal deze aanbeve­lingen doen voor de toets­ontwik­keling vanaf school­jaar 2014-2015.
De commis­sie bestaat uit de volgen­de leden:
  • Roel Bosker, voorzit­ter
  • Leon Henkens
  • Anne van Streun
  • Jan van de Craats
  • Marja van den Heuvel
  • Lonneke Boels (docent)
  • Ebrina Smalle­gange (docent)
  • Giel Hanre­ats (docent)
  • Jessica Tissink (VO-raad)
  • Jetske Woud­stra (MBO-raad)
Om­streeks 1 mei 2014 komt de commis­sie naar verwach­ting met een rapport.

 

Onderzoek rekentoets op referentieniveau 3S voor vwo

Namens het College voor Examens (CvE) nodig ik u uit om deel te nemen aan een onder­zoek naar een reken­toets op referen­tieni­veau 3S voor vwo-leerlin­gen. Hier­voor zoekt het CvE op korte termijn vijf scholen die nog dit school­jaar met alle vwo 5 leerlin­gen aan het klein­schalig onder­zoek mee willen doen.
Meer informa­tie vindt u op de site van het Steun­punt Taal en Rekenen en via uw examen­secreta­ris in de Examen­blad-mailing. U kunt uw school tot 1 maart 2014 via uw examen­secreta­ris aanmel­den.
Berna­dette Kruij­ver
Berna­dette.Kruij­ver@cito.nl
Toets­deskun­dige Rekenen/Wiskun­de

 

Nieuwe versie Kaders rekentoets VO 2014

 
Onlangs is er een nieuwe versie versche­nen van de brochu­re Kaders reken­toets VO 2014, die nieuwe informa­tie bevat met betrek­king tot leerlin­gen uit de basisbe­roepsge­richte leerweg (BB). Ook bevat de brochu­re informa­tie over een reken­toets 3S en wordt er expli­ciete aan­dacht besteed aan de pilot dyscal­culie.
De brochu­re gaat daar­naast ook nog in op de moge­lijk­heid voor vmbo-scholie­ren om reken­toets 3F te probe­ren.
Aparte reken­toets voor vmbo-bb
De staats­secreta­ris heeft het CvE ge­vraagd om voor vmbo-bb een toets te ontwik­kelen met een groter aantal eenvou­dige opgaven. Met zo’n toets kunnen BB-leerlin­gen beter laten zien hoe zij preste­ren ten opzich­te van het referen­tieni­veau 2F en welke reken­vaardig­heden zij wel en (nog) niet beheer­sen.
Een eerste pilot met een afzon­derlij­ke reken­toets BB zal in het examen­jaar 2015 plaats­vinden. De basis voor deze pilot wordt gelegd tijdens de eerste afname­periode in 2014. In de Examen­Tester-packa­ges die voor BB bestemd zijn, zijn in elke variant vier van de 51 opgaven vervan­gen door opgaven met een lagere moei­lijk­heids­graad.
Reken/wiskun­depro­blemen en dyscal­culie
Er komt ook een pilot met een aange­paste toets voor leerlin­gen met ERWD (Ernstige Reken/Wiskunde­proble­men en Dyscalcu­lie). De aange­paste toets voor deze kandida­ten wordt alleen aangebo­den in Examen­Tester. Voor de aange­paste toets die in de plaats komt van de reken­toets 2F worden er, evenals voor de reken­toets 2F zelf, per kandi­daat drie cijfers terugge­meld, te weten een BB-cijfer, een KB-cijfer en een GL/TL-cijfer.
Voor een voldoen­de op de aange­paste toets die in de plaats komt van de reken­toets 2F hoeven BB-kandida­ten met ERWD minder vragen goed te beant­woorden dan KB-leerlin­gen met ERWD. Voor GL/TL-kandida­ten met ERWD wordt de lat op de aange­paste toets hoger gelegd dan voor een mede­leer­ling met ERWD uit KB.
De actuele informa­tie staat op deze pagina van www.examen­blad.nl.
Pilot met 3S
In het voor­jaar van 2014 wordt op kleine schaal een kwalita­tief onder­zoek ver­richt onder leerlin­gen uit vwo 5. Het Cito zal alle vwo-scholen benade­ren voor dit onder­zoek. Slechts een beperkt aantal scholen zal echter met dit onder­zoek mee kunnen doen.
Op basis van dit onder­zoek wordt dan een voor­beeldre­ken­toets 3S samenge­steld waar­over het hele veld in het najaar van 2014 geraad­pleegd zal worden. De kern­vraag daarbij zal zijn of een 3S-toets beter past bij het vwo dan de reken­toets 3F.
De volledi­ge brochu­re is hier te bekij­ken.

 

Samenwerking Math4all en Malmberg

 
In Wiskun­dE-brief 641 bericht­ten we over de beëindi­ging van de samen­werking tussen Math4­all en VO-content. Vorige week kwam het bericht dat Math4­all gaat samen­werken met uitgeve­rij Malm­berg bij de ontwik­keling een nieuwe wiskun­demetho­de voor het voortge­zet onder­wijs.
De eerste stap in de samen­werking is het verrij­ken van het open lesmate­riaal van Math4­all tot een volwaar­dige methode waarmee je prak­tisch in en buiten de klas kunt werken. Via www.math4­all.nl zal het open lesmate­riaal beschik­baar blijven.
Sneller een volwaar­dige omge­ving
Math4­all hoopt door de samen­werking met Malm­berg nu sneller te kunnen komen tot een digita­le omge­ving die ener­zijds de wiskun­dedo­cent helpt om gemakke­lijker in te spelen op ver­schil­len tussen leerlin­gen en die ander­zijds de leer­ling stimu­leert en moti­veert in zijn of haar werk.
Op de specia­le website www.math4­all.nl/project­xy kunt u nadere informa­tie verkrij­gen met betrek­king tot deze spraak­makende samen­werking.

 

Eerste ronde Wiskunde Olympiade

 
De eerste ronde is zeer succes­vol verlo­pen. Er deden in totaal 9163 leerlin­gen van 323 scholen mee. Dat zijn weer meer scholen en meer leerlin­gen dan vorig jaar.
De scholen­prijs is dit jaar gewon­nen door het Stede­lijk Gymnasi­um Leiden. De beste vijf leerlin­gen van deze school scoor­den in totaal 165 van de maxi­maal te behalen 180 punten.
Tweede ronde
Er zijn 1000 leerlin­gen door naar de tweede ronde, te weten:
  • 384 leerlin­gen uit 5 vwo en 5 havo met 22 punten of meer.
  • 311 leerlin­gen uit 4 vwo en 4 havo met 18 punten of meer.
  • 305 leerlin­gen uit klas 1, 2 en 3 met 15 punten of meer.
De tweede ronde wordt op 14 maart 2014 op twaalf univer­sitei­ten gehou­den. De beste leerlin­gen bij de tweede ronde uit elke catego­rie, 130 in totaal, worden vervol­gens uitgeno­digd voor de finale aan de TU Eindho­ven die op 12 septem­ber 2014 zal plaats­vinden.
U vindt de opgaven, de uitwer­kingen en het volledi­ge verslag van de eerste ronde op www.wiskun­deolym­piade.nl.

 

Veranderingen examenprogramma's havo toegelicht

Aanpas­singen in het havo- en vwo-examen­program­ma werden in het verle­den vaak niet tijdig met het hoger beroeps­onder­wijs of het weten­schappe­lijk onder­wijs gecommu­niceerd. Het leek mij daarom een goed idee om de hoofd­lijnen van de verande­ringen in het havo-examen­program­ma wiskun­de (vanaf 2015) en natuur­kunde, schei­kunde, biolo­gie en NLT (invoe­ring reeds gestart) voor hbo-docen­ten op beknop­te wijze weer te geven, zodat het prope­deuse onder­wijs daarop kan aanslui­ten.
Als lid van cTWO ben ik bekend met de vernieu­wingen binnen de examen­program­ma's wiskun­de van het vo. Van de andere vakken waren de vernieu­wingen uit de eindrap­porten van de vakont­wikkel­groepen terug te vinden en is er een check uitge­voerd door vakex­perts van het SLO.
Over­zicht
het aldus samenge­stelde docu­ment is een beknopt over­zicht van de ver­schil­len in de ver­nieuwde bètavak­ken. Het docu­ment is vooral bestemd voor hbo-docen­ten maar is ook voor vo-docen­ten wel­licht interes­sant. Het over­zicht is te downloa­den via deze link.
Roel van Asselt
Lid Lande­lijke Werk­groep Hbo Wiskun­de (LWHW) van de NVvW
Oud lector In­stroom­manage­ment en Aanslui­ting

 

Vakspecifiek verrijken bij wiskunde

 
Voor docen­ten die op zoek zijn naar tips en materi­aal om nog beter te kunnen inspe­len op de leerbe­hoeften van hun leerlin­gen, heeft SLO als natio­naal experti­secen­trum leer­planont­wikke­ling onlangs haar website aange­vuld met informa­tie over vakspe­cifieke verrij­king.
Via de site vindt u, naast de algeme­ne crite­ria voor verrij­kingsma­teriaal en aan­dachts­punten bij de begelei­ding, ook uitwer­kingen en voor­beeldma­teria­len voor het vak wiskun­de.
Voor­beeldma­teriaal
SLO stelt een aantal eisen aan het lesmate­riaal. Zo moet de moei­lijk­heids­graad hoog zijn en moet het materi­aal open opdrach­ten bevat­ten. Ook moet het lesmate­riaal uitnodi­gen tot een onder­zoeken­de en reflec­tieve houding en ruimte bieden voor talent­ontwik­keling. Op de site kunt u per vak voor­beelden vinden van lesmate­riaal dat aan deze crite­ria vodoet. Ook ver­wijst de site naar "gerela­teerde items" met aanvul­lingen, inspira­tiebron­nen en weten­schappe­lijke achter­gronden.
Later in dit jaar zal er nog een handrei­king voor het maken van eigen verrij­kingsma­teriaal op basis van be­staand materi­aal volgen.
Oproep
SLO wil graag het over­zicht met verrij­kingsma­teria­len voor wiskun­de uitbrei­den. Ge­bruikt u zelf verrij­kingsop­drach­ten in uw wiskun­deles en wilt u deze beschik­baar stellen aan collega’s? Of kent u een website met ge­schikt materi­aal? Laat dit dan weten aan Victor Schmidt, V.Schmidt@slo.nl.
Xandra Snoeker
info@xs4math.nl

 

Masterclass Wiskunde Actief TU Delft

Geduren­de vier donder­dagmid­dagen in maart en april 2014 organi­seert de oplei­ding Techni­sche Wiskun­de van de Techni­sche Univer­siteit Delft voor de vijf­tiende keer de succes­volle cursus Wiskun­de Actief. Dit keer zal er worden gere­kend aan glijba­nen
De cursus is bestemd voor leerlin­gen uit 5 en 6 vwo met het profiel Natuur & Gezond­heid of Natuur & Tech­niek. Docen­ten zijn uiter­aard ook welkom. Deelna­me is gratis.
De cursus wordt op de midda­gen van 13, 20, 27 maart en 3 april 2014 gegeven. Voor koffie, thee en fris wordt gezorgd. Deze cursus wordt u aangebo­den door de Facul­teit EWI (Elektro­tech­niek, Wiskun­de en Informa­tica).
Glijba­nen: De topsnel­heid van zwaarte­kracht
In vier midda­gen laten we leerlin­gen bereke­nen, welke vorm je aan een glij­baan moet geven om zo snel moge­lijk naar beneden te glijden. Het modelle­ren (wiskun­dig be­schrij­ven) hiervan is een wiskun­dige uitda­ging en het is fascine­rend om te zien hoe je de baan kunt uitreke­nen met slechts één natuur­kundige wet en een portie wiskun­de. Het is een prachti­ge manier om scholie­ren (en docen­ten) in contact te brengen met een prak­tisch onder­werp uit de wiskun­de.
Certifi­caat
Bij geble­ken inzet ont­vangt de scho­lier ter afslui­ting van de cursus een certifi­caat. Ook kan deze cursus als basis dienen voor een profiel­werk­stuk. Voor leerlin­gen die op basis van deze cursus een profiel­werk­stuk willen maken, zijn wij bereid om enige tijd te reserve­ren voor begelei­ding en onder­steu­ning.
Aanmel­den
Scholie­ren dienen zich indivi­dueel aan te melden, en wel vóór maandag 11 maart 2014. Er zijn slechts een beperkt aantal plaat­sen beschik­baar. Daarom hante­ren we een maximum van vijf leerlin­gen per onder­wijsin­stel­ling. Leerlin­gen met een 7 of hoger voor Wiskun­de B krijgen daarbij voor­rang.
Klik hier voor meer informa­tie en/of aanmel­den. Voor overige vragen kunt u terecht bij Trudy Midden­dorp (organi­satie) (tel: 015-2786981, voor­lich­ting-ewi@tudelft.nl).
Joost de Groot en Emiel van Elderen
Docen­ten Techni­sche Wiskun­de TU Delft, Facul­teit EWI

 

Gebruikersmiddag Digitale Wiskunde Omgeving

Op woens­dagmid­dag 12 maart 2014 organi­seert het Freuden­thal Insti­tuut voor de tweede keer een gebrui­kersmid­dag voor docen­ten die de Digita­le Wiskun­de Omge­ving gebrui­ken of die dat willen gaan doen.
Heeft uw school een DWO-abonne­ment maar doet u er eigen­lijk niet zo veel mee? Op deze middag helpen we u op weg. Ge­bruikt u de DWO maar zou u ook wel eens zelf aanpas­singen willen maken aan het materi­aal? Op deze middag laten we u zien dat dit niet moei­lijk hoeft te zijn.
Nieuwe ontwik­kelin­gen
Er zal tijdens de gebrui­kersmid­dag ook aan­dacht worden besteed aan nieuwe ontwik­kelin­gen in de DWO, zoals statis­tiekma­teriaal, moge­lijkhe­den voor adapti­viteit en beschik­baar­heid op tablets.
Over­weegt u een DWO-abonne­ment aan te schaf­fen? Kom dan naar de gebrui­kersmid­dag en ontvang bij aan­schaf van een abonne­ment het in­schrijf­geld van de gebrui­kersmid­dag retour.
De gebrui­kersmid­dag zal plaats­vinden op de Uithof in Utrecht en duurt van 14:00 tot 19:00 uur, inclu­sief een afslui­tende borrel en een brood­buffet.
Ga voor meer informa­tie naar www.wisweb.nl. Daar vindt u ook een in­schrijf­formu­lier voor de gebrui­kersmid­dag. U kunt zich tot zondag 9 maart 2014 aanmel­den.
S.G. (Sietske) Tacoma MSc
s.g.tacoma@uu.nl

 

Jubileum netwerk Bètapartners

Het netwerk Bèta­part­ners bestaat 10 jaar en viert dit jubile­um graag samen met jullie tijdens haar jaar­lijkse Bèta­part­nerscon­feren­tie op 13 maart 2014.
Ga naar www.itsaca­demy.nl/confe­rentie voor een over­zicht van het program­ma en de work­shops en schrijf je daar snel in.
Het onder­wijs over 10 jaar
Tien jaar lijkt kort. Maar als je kijkt hoeveel verande­ringen er in die tien jaar in het onder­wijs zijn geweest, dan sta je ver­steld! Digita­lise­ring, stemmen met je mobiel, ipads, flip­ping the class­room ... Ook is samen­werken met bedrij­ven nu geen vies woord meer. Sterker nog, het spreekt van innova­tie en enthou­siasme als een school met bedrij­ven samen­werkt.
Hoe ziet het onder­wijs er eigen­lijk over tien jaar precies uit? Waar geef jij over tien jaar les in? Tijdens deze confe­rentie kijken we terug maar vooral vooruit en kan je je als docent laten inspire­ren hoe jij over tien of meer jaar les geeft.
Snel in­schrij­ven
Hoofd­spreker van de dag is Neder­landse weten­schaps­journa­list en -publi­cist op het gebied van de sterren­kunde: Govert Schil­ling.
De confe­rentie is voor bètado­centen, school­leiders, TOA’s en decanen. Voor alle doel­groepen zijn er inspire­rende work­shops met diverse onder­werpen. Bètado­centen, school­leiders, TOA’s en decanen van Bèta­part­ners scholen kunnen gratis deelne­men. Voor niet-Bèta­part­ners scholen zijn de kosten € 75,= voor het dagpro­gramma of € 125,= voor het dag- en avond­program­ma.
In­schrij­ven kan tot 1 maart 2014. Wees er snel bij want plaat­sen zijn beperkt.
L.F. Ris MSc
Coördi­nator Bèta­part­ners, www.Itsaca­demy.nl

Adver­tenties

Voor voor­waarden en tarie­ven: zie www.wiskun­debrief.nl


 

ffRekenen: nu al onmisbaar voor 20.000 jongvolwassenen

Het gratis reken­program­ma om toch nog reken­vaardig te worden op referen­tieni­veau 1F. Ga naar www.ffreke­nen.nl en probeer het meteen zelf.
Mail naar licen­ties@ffreke­nen.nl of bel 030-3031499 om u als school aan te melden.

 

ffTrainen: Rekenen 2F en 3F

Nog even een sprint­je trekken met de reken­toets­trainer ffTrai­nen Rekenen 2F en 3F. Ga naar www.fftrai­nen.nl voor verdere informa­tie. Of geef het door aan uw leerlin­gen.
Docen­ten mailen voor een proefli­centie naar licen­ties@fftrai­nen.nl of bellen 030-3031499.

 

Nieuw! RekentoetsTraining van SmartRekenen.

De perfec­te manier om uw leerlin­gen voor te berei­den op de reken­toets. Nu slechts € 5,99!
In korte tijd een referen­tieni­veau aftoet­sen en gericht de onderde­len oefenen die nog niet be­heerst worden.
Uitleg, hints en feed­back bij alle opgaven om de leer­ling opti­maal te onder­steunen.
Ga naar www.eduhint.nl/reken­toets­trai­ning/ voor meer informa­tie, bel 0513-657190 of mail naar info@smartre­kenen.

 

Noordhoff Uitgevers Rekencongres

U komt toch ook naar het Noord­hoff Uitge­vers Reken­congres? Hét reken­congres voor het primair onder­wijs, voortge­zet onder­wijs en beroeps­onder­wijs? Dit congres vindt plaats op 19 maart 2014 in Nieuwe­gein.
Meer informa­tie en aanmel­den via www.nureken­congres.nl

 

Bent u goed in het stellen van de juiste vragen?

Dan is meewer­ken aan de con­struc­tie van Centra­le examens mis­schien iets voor u.
Cito zoekt docen­ten die vanaf 1 augus­tus 2014 beschik­baar zijn voor de con­struc­tie­groep van de Centra­le examens wiskun­de B vwo.
Wilt u meer weten? Kijk dan op www.cito.nl en reageer uiter­lijk op 2 maart 2014.

 

Word 1e-graads docent bij de HAN in Nijmegen

Bent u tweede­graads leraar en wilt u de stap naar de boven­bouw maken? Toe aan uitbrei­ding van uw vakken­nis en vernieu­wing van leerar­range­menten havo/vwo? Tijd voor een master­graad?
Kom op 5 april naar de Open Dag van de Master Leraar Wiskun­de.

 

Nieuwe wiskundemethode: auteurs gevraagd

In samen­werking met Math4­all ontwik­kelt Malm­berg een adaptie­ve wiskun­demetho­de. Naast een deel "open source" wordt een betaal­variant ontwik­keld. Lance­ring novem­ber 2014. Auteurs ontvan­gen een prima salaris op uurba­sis.
Stuur een bericht naar eugene.wijnho­ven@malm­berg.nl voor een proefop­dracht en vermeld het niveau waarop u les geeft.

 
redactie:Gerard Koolstra en Ton Groeneveld
email:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl