WiskundE-brief nummer 599   20-05-2012

Dit nummer wordt gestuurd naar bijna 3200 adressen.


redactie:Gerard Koolstra en Ton Groeneveld
email:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl

De WiskundE-brief is een digitale nieuwsbrief gericht op wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs, met als doel een snelle onderlinge uitwisseling van informatie en meningen. De brief verschijnt buiten de schoolvakanties ongeveer één keer per week. Via de website kunt u een gratis abonnement aanvragen.

Uw bijdragen zijn welkom op het emailadres van de redactie. Op onze website vindt u nadere details. De redactie behoudt zich steeds het recht voor, bijdragen in te korten of niet te publiceren.

Op onze website kunt u oude nummers op onderwerp opzoeken en nalezen. Ook onze advertentietarieven en voorwaarden vindt u daar.


Inhoud van dit nummer:


Kritiek op Cito-normering rekentoets

Ik heb aan het Cito een klacht gestuurd over de normering van de pilot rekentoets. De enige reactie was dat ik nogmaals de begeleidende brief opgestuurd kreeg. Daarom leg ik mijn klacht ook maar eens in de wiskundE-brief neer.

Dit zijn mijn bezwaren met betrekking tot de normering:

  • Opgaven van de toets bestaan vaak uit meerdere denk- en rekenstappen. Toch wordt er alleen goed of fout gerekend. Op die manier kun je natuurlijk geen onderscheid maken tussen iemand die een rekenfout maakt en iemand die er niets van begrijpt.
  • Bij de normering van de rekentoets is geen N-normering gebruikt. In plaats daarvan heeft een commissie van deskundigen bepaald welk cijfer bij welk aantal punten moet worden gegeven.
  • Bij de normering van de 2F1-toets voor het vmbo mochten de leerlingen 9 opgaven fout hebben terwijl ze dan toch het cijfer 10 kregen. Dat is dan natuurlijk wel een afgeronde 10 maar toch! Bij een normering met N=1 zou zo'n score slechts leiden tot het cijfer 8,7.
  • De grens voor het cijfer 6 lag bij de 2F1-toets bij 32 punten. Dat is redelijk vergelijkbaar met een normering van N=1. Bij de 3F1-toets was ik echter een beetje geschokt. De grens voor het cijfer 6 lag hier namelijk bij 42 van de 60 punten. Bij een gewone normering zou dit neerkomen op N=−0,8. Dat heb ik bij een ècht vak nog nooit meegemaakt!

Ik vraag me af waar het ministerie en het Cito mee bezig zijn. Moet de rekentoets er soms voor gaan zorgen dat er een uitstroom ontstaat van havo naar vmbo?

Ernst Jan Beerlage, docent wiskunde.


Wiskunde B naar de knoppen

Het examen vwo wiskunde B is aan de gang. Achterin wenkt een meisje me en ze wijst op haar grafische rekenmachine. “Hij toettut niet”, fluistert ze schattig. Er staat inderdaad een foutmelding op het schermpje. Er is iets misgegaan en ze denkt nu dat haar grafische rekenmachine stuk is.

Maar ik weet wel beter. Ik ga op zoek naar een typefoutje in haar formule. Meestal staat er wel ergens een haakje teveel of te weinig en soms is voor een decimale punt per ongeluk een komma ingetikt.

Komma
Dat laatste blijkt het geval te zijn. In haar formule (even ademhalen) ...

Y1=π((-(1/3)X^3+87.5X^2−6600X)−(-(1/3)*55,3^3+87.5*55.3^2−6600*55.3))

... staat ergens (zoekt u maar) een komma waar een punt hoort te staan. Dat kan gebeuren na meer dan 60 toetsaanslagen. Ik heb mijn leerling natuurlijk niet op weg geholpen. U kent me: Ordnung muss sein.

WiBi
Natuurlijk had het meisje met een slim rekenmachinegebruik het aantal toetsaanslagen wat kunnen beperken. Maar de vraag blijft hangen of wij hier nu met wiskunde bezig zijn of met een knoppentoets. Ik stel voor dat we de vakken rekenen en wiskunde voortaan maar WiBi gaan noemen, onder verwijzing naar onze nationale toetsenvirtuoos Wibi Soerjadi. Die term geeft de de inhoud van deze vakken misschien wel beter aan.

Knoppen
Na het smsen, twitteren, pingen en whatsappen is nu de tijd gekomen van het Wibiën. Zo toetsen we niet meer maar helpen we het vak naar de knoppen...

Henk Pfaltzgraff


Lesbrief over de Venusovergang

Op 6 juni 2012 passeert de planeet Venus de zon. Vanaf de aarde gezien, trekt er een zwarte stip over het oppervlak van de zon. Jammer genoeg is het zeldzame verschijnsel in Nederland slechts gedeeltelijk te zien.

Bij zonsopkomst kun je nog nèt het laatste stukje van de Venusovergang volgen. Maar dat is zeker de moeite waard, want de volgende keer dat Venus voor de zon langs gaat, is in 2117. Voor ons is 6 juni dus de laatste kans om dit schouwspel te zien!

Lesbrief
NOVAlab heeft een speciale lesbrief over de Venusovergang ontwikkeld voor de bovenbouw HAVO/VWO. In deze lesbrief komen onder meer aan de orde:

  • Het verband tussen de omlooptijd van een planeet en de afstand tot de zon.
  • De zeldzaamheid van de Venusovergang.
  • Hoe de Venusovergang kan worden gebruikt om de afstand aarde-zon te berekenen.

Bij deze lesbrief speelt het gebruik van de grafische rekenmachine een belangrijke rol en er is een practicum driehoeksmeting in opgenomen.

Materiaal
De lesbrief en antwoorden zijn te downloaden via deze link. Meer informatie is te vinden via www.astronomie.nl.

Jaap Vreeling, j.a.vreeling@uva.nl.


WolframAlpha gratis op het internet

WolframAlpha is een gratis vraag- en antwoordmachine op het internet met indrukwekkende mogelijkheden, ook voor wiskunde- en statistiekgebruik in de klas.

WolframAlpha is software waarvoor je alleen maar een browser nodig hebt en die echt gebruiksvriendelijk is. Je kunt er direct mee aan de slag. WolframAlpha geeft resultaten die niet alleen inhoudelijk maar ook op het punt van lay-out, typografie en grafische mogelijkheden superieur zijn aan de grafische rekenmachine.

De url voor WolframAlpha is www.wolframalpha.com. Op deze plek op mijn homepage heb ik een toelichting gezet met veel voorbeelden.

Jan van de Craats


Boekenveiling van het WwF: nog 10 dagen

Er wordt weer goed geboden op de internetboekenveiling van het Wereldwiskunde Fonds. De voorlopige opbrengst is al zo’n € 450 terwijl er nog ongeveer 10 dagen te gaan zijn. De sluiting van de veiling is op 31 mei 2012 om 24:00 uur.

Voor de schoolboeken en (populair) wetenschappelijke boeken is zoals gebruikelijk veel belangstelling. Maar opvallend is dat er nog heel wat oude studieboeken, klassiekers van Molenbroek, Schuh en Rutgers bijvoorbeeld, voor een prikkie te koop zijn. Ook de (erg) oude jaargangen van wiskundetijdschriften lopen nog niet erg goed. Een voorbeeld zijn de jaargangen van het Nieuw Tijdschrift voor Wiskunde uit de jaren ’20 t/m ’50, waarin naast didactische en recreatieve artikelen ook de examenbesprekingen staan.

Doel van de veiling
Het geld dat met de veiling wordt verkregen, komt geheel ten goede aan het Wereldwiskunde Fonds. Het WwF financiert projecten in derdewereldlanden die met het wiskundeonderwijs daar te maken hebben. De veiling is te bereiken via www.wereldwiskundeboeken.nl.

Er kan nog de hele meimaand worden geboden. Houd de site vooral de laatste dagen goed in de gaten; voor je het weet wordt jouw bod nog overtroffen. Veel plezier met deze meiveiling!

Jos Remijn, veilingmeester WwF (WereldwiskundeBoeken@gmail.com).


Prestatiebeloning van de baan

De experimenten met prestatiebeloning binnen het voortgezet onderwijs gaan niet door. Het kabinet heeft besloten om de middelen voor deze experimenten te 'herbestemmen'.

Het besluit vloeit voort uit het onlangs tussen tweedekamerfracties gesloten 'Lenteakkoord'. Hiermee geeft de politiek gehoor aan de enorme kritiek die binnen het voortgezet onderwijs op de invoering van prestatiebeloning bestaat.


WebValley zoekt Nederlandse vwo 6 leerlingen

Webvalley is een Italiaanse summer school voor leerlingen op vwo 6 niveau (12th grade completed, 17-18 jaar), gericht op de promotie van interdisciplinaire research.

Dit jaar zijn er een aantal plaatsen beschikbaar voor Nederlandse leerlingen. Geselecteerde leerlingen krijgen gratis onderwijs en onderdak en ontvangen een reiskostenvergoeding. Om kans te maken op selectie, dienen leerlingen:

  • Goed Engels te spreken.
  • Zeer geïnteresseerd te zijn in wetenschap en moderne technologie.
  • Bovengemiddelde schoolprestaties te hebben.
  • Een goede motivatiebrief (in het Engels) te schrijven.
  • In het bezit te zijn van een schriftelijke aanbeveling van één of meer docenten.

De brochure kunt u hier downloaden. Nadere informatie kunt u via email aanvragen bij Gabriele Anzellotti.


Advertenties

Voor voorwaarden en tarieven: zie www.wiskundebrief.nl


Expert rekenen/wiskunde gevraagd bij Cito

Cito is op zoek naar een Expert rekenen/wiskunde, 24-38 uur per week, standplaats Arnhem.

Wil jij jouw expertise op het gebied van rekenen en wiskunde inzetten voor de diverse toetsen en examens in het voortgezet onderwijs? Zoek jij een baan waarin je zowel vakinhoudelijk als organisatorisch wordt uitgedaagd? Dan is deze functie iets voor jou. Kijk voor meer informatie op www.cito.nl (vacatures).


Inhoudelijk medewerker De Praktijk

De Praktijk zoekt per 1 augustus een junior inhoudelijk medewerker (24 uur/week). Samen met ons ontwikkel je onderwijsmateriaal en help je mee met het organiseren van activiteiten op scholen.

Wij zoeken iemand die goed kan schrijven en een natuurkunde en/of wiskunde achtergrond heeft. Zie voor meer informatie: www.praktijk.nu/nl/home/Over_ons/vacature.


WiskundE-brief
redactie:Gerard Koolstra en Ton Groeneveld
email:redactie@wiskundebrief.nl
website:www.wiskundebrief.nl