WiskundE-brief nr. 568   19-06-2011


redactie: Marja Bos en Gerard Koolstra
e-mailadres: redactie@wiskundebrief.nl
website: www.wiskundebrief.nl

De WiskundE-brief is een digitale nieuwsbrief gericht op wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs, met als doel een snelle onderlinge uitwisseling van informatie en meningen.
De brief verschijnt (buiten de schoolvakanties) in principe éénmaal per week.
Aanmelding voor een (gratis) abonnement verloopt via de website.
Bijdragen zijn welkom op het redactie-adres; zie de website voor nadere bijzonderheden. De redactie behoudt zich overigens het recht voor, bijdragen in te korten of niet te publiceren.
Oude nummers zijn te bekijken en op onderwerp te doorzoeken op www.wiskundebrief.nl
Voor tarieven en voorwaarden met betrekking tot de plaatsing van korte advertenties: zie de website.
Dit nummer wordt gestuurd naar ca. 2850 adressen.

in dit nummer:


De NVvW-studiedag: zaterdag 5 november 2011

Het wiskundeonderwijs lijkt, meer dan andere vakken, onderhevig aan continue aanpassingen en veranderingen. Rekenen is een politiek speerpunt geworden, met landelijke rekentoetsen aan het eind van vmbo (2F) en havo/vwo (3F) in 2013/14, en als het aan de Onderwijsraad ligt wordt er bij wiskunde, als kernvak, meer opbrengstgericht gewerkt, liefst met tussentijdse toetsen. Daarnaast wordt de vernieuwing van de examenprogramma's voor havo/vwo door cTWO in lesmaterialen uitgewerkt en getest in pilotscholen.
Het gekozen thema voor de studiedag (Wiskunde werkt; reken maar!) is breed; je kunt er veel in kwijt en dat is ook onze bedoeling.

Wiskunde werkt

Reken maar

Heeft u een idee voor een bijdrage? Laat dat dan weten via een e-mail aan h.vanderkooij@uu.nl. Uiteraard hoe eerder hoe beter, maar in ieder geval voor 1 juli 2011.

Henk van der Kooij, bestuurslid Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren


Opmerkelijk: N-termen wiskunde vmbo-BB

De digitale centrale examens van de algemene vakken in de basisberoepsgerichte leerweg kennen een flexibele afname. Dit jaar kon de school de afnametijdstippen van deze BB-examens (inclusief inhaalwerken en herkansingen) plannen binnen de periode van 4 april t/m 22 juni.
Scholen hadden voor wiskunde de beschikking over negen varianten: zes examens voor het ‘eerste tijdvak’, plus drie herkansingen.
Door deze werkwijze (meerdere varianten en spreiding in de tijd) is niet alleen geheimhouding een issue, maar ook de onderlinge vergelijkbaarheid van de examens. De examenmakers proberen inhoud en moeilijkheidsgraad van de varianten zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, maar dat valt kennelijk nog niet mee: dit jaar varieerden de bijbehorende N-termen van 0,9 t/m 2,1. Dat houdt bijvoorbeeld in dat een score van 26 punten leidde tot het cijfer 6.5 bij variant 2b (met N=2,1), maar tot een 5.3 voor de bijbehorende herkansing.
In 2010 was bij de diverse varianten van het BB-wiskunde-examen 0,8 de laagste N-term en 1,6 de hoogste; voor de negen varianten van het digitale KB-examen wiskunde 2011 was er een spreiding in N-termen van 1,1 t/m 1,9.

mb


Aankondiging afscheid

Met ingang van het nieuwe cursusjaar zal ik vanwege persoonlijke omstandigheden mijn redacteurschap bij de WiskundE-brief neerleggen.
Het nemen van die beslissing heeft me de nodige pijn en moeite gekost: ik heb deze klus drie jaar lang met heel veel genoegen gedaan, en de samenwerking met Gerard verliep niet alleen wonderbaarlijk adequaat en soepel, maar vooral ook uitermate plezierig. Gerard, zeer veel dank daarvoor!
Achter mijn dagelijkse redactiewerkzaamheden voor de WiskundE-brief zet ik dus binnenkort een punt, maar ik blijf voorlopig wél aan als bestuurslid. Ik hoop op die manier in goed overleg met medebestuursleden Jos en Gerard een bescheiden bijdrage te kunnen blijven leveren aan ‘de brief’.

Marja Bos


Bij het afscheid van Marja

Afscheid nemen van Marja doet pijn. Ze heeft in de afgelopen jaren met enorme inzet mede vorm gegeven aan de WiskundE-brief. Het bewaken van de kwaliteit was een van haar vele sterke punten. Het was een voorrecht om met haar de E-brief te kunnen maken. Marja ontzettend bedankt voor de fantastische samenwerking!
Intussen zijn we (het bestuur van de stichting) op zoek naar (een) opvolger(s). De mogelijkheid om samen te overleggen over redactionele zaken is essentieel. Als u belangstelling heeft of de naam van iemand wil noemen, graag een reactie naar de redactie.

Gerard Koolstra


WiskundE-brief
redactie Marja Bos en Gerard Koolstra
e-mail: redactie@wiskundebrief.nl