WiskundE-brief nr. 542     17-10-2010


redactie: Marja Bos en Gerard Koolstra
e-mailadres: redactie@wiskundebrief.nl
website: www.wiskundebrief.nl

De WiskundE-brief is een digitale nieuwsbrief gericht op wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs, met als doel een snelle onderlinge uitwisseling van informatie en meningen.
De brief verschijnt (buiten de schoolvakanties) in principe éénmaal per week.
Aanmelding voor een (gratis) abonnement verloopt via de website.
Bijdragen zijn welkom op het redactie-adres; zie de website voor nadere bijzonderheden. De redactie behoudt zich overigens het recht voor, bijdragen in te korten of niet te publiceren.
Oude nummers zijn te bekijken en op onderwerp te doorzoeken op www.wiskundebrief.nl.
Voor tarieven en voorwaarden met betrekking tot de plaatsing van korte advertenties: zie de website.
Dit nummer wordt gestuurd naar ca. 2750 adressen.

in dit nummer:


Trendbreuk?

De aandacht voor verschillen tussen jongens en meisjes in wiskundescores lijkt de laatste jaren wat getaand. Wel is er de laatste jaren aandacht voor onderwijsprestatieverschillen in het algemeen: meisjes lijken hun onderwijsachterstand meer dan ingelopen te hebben, en regelmatig wordt in publicaties gerept van een jongensprobleem.
Hoe zit dat nu bij wiskunde? Gegevens van centrale examens geven een opmerkelijk beeld:

Het lijkt wel of er (op havo/vwo) sprake is van een trendbreuk, het duidelijkst waarneembaar bij wiskunde B1,2/B op het vwo. De afgelopen jaren scoorden meisjes bij wiskunde B1,2 duidelijk hoger dan de jongens, in 2009 zelfs 5 pp. Dit jaar lagen bij wiskunde B de procentuele scores ineens 4 pp lager. Spreken over een trendbreuk op basis van de cijfers van één of twee jaar lijkt wat voorbarig, maar het is wel opmerkelijk dat verschuivingen (op havo/vwo) vooral optraden rond de invoering en de aanpassing van de tweede fase. Zie voor cijfers onze website; www.wiskundebrief.nl/cse-mv.htm.
Mogelijke oorzaken kunnen in diverse richtingen gezocht worden, zoals:

Het lijkt ons goed om binnenkort wat uitgebreider op deze materie terug te komen. Reacties zijn uiteraard welkom.

red.


Oproep: Zebra-auteurs Wiskunde A/C gezocht

Epsilon Uitgaven geeft in samenwerking met de NVvW de Zebra-reeks uit, boekjes van een bladzij of 60 over een wiskundig onderwerp dat in het standaardcurriculum zit voor bovenbouw VWO en algemeen geïnteresseerden (zie www.epsilon-uitgaven.nl/zebra.php).
De redactie van deze reeks is op zoek naar nieuwe ideeën en auteurs. We zoeken in het bijzonder personen die willen schrijven over een wiskunde A/C onderwerp. Denk aan sociale wetenschappen, archeologie, geschiedenis, psychologie, pedagogiek, architectuur, etc.
Als u een goed idee heeft voor een A/C-boekje of dat zelf wilt schrijven, dan kunt u voor meer informatie mailen naar Carolien Boss-Reus, c.boss@epsilon-uitgaven.nl.


Uitstapjes Vlechtmuseum Noordwolde (Friesland)

‘De natuur weeft niet’, expositie van Rinus Roelofs, nog t/m 31 oktober a.s.

“Rinus Roelofs maakt kunst die over wiskunde gaat. Hij studeerde in Enschede eerst toegepaste wiskunde aan de Universiteit Twente en vervolgens beeldhouwen aan de Kunstacademie. Zijn inspiratiebronnen als kunstenaar zijn wiskundige grootheden, patronen en structuren. Een prachtig vlechtwerk op een computerscherm is één ding. Maar kan het wel echt? In de expositie zijn de vlechtsels in het echt te zien. Schijnbaar onmogelijke vormen die toch tastbaar in de vitrine liggen. Het ziet er ineens weer logisch, bijna natuurlijk uit. ‘Maar de natuur weeft niet, de mens wel. Weven is een kunstmatige manier om structuren te maken,' zegt de digitale beeldhouwer.”

Möbiusbreien, workshop op 11 december a.s.

Onder leiding van Baukje Scheppink breidt u een sjaal in deze bijzondere techniek. “Breien is één van de constructietechnieken waarbij je maar weinig hulpmiddelen nodig hebt om tot weefsels te komen. Tijdens deze workshop breit u niet gewoon een lapje, maar een möbiusband. Het lijkt een band met een slag erin, maar wiskundig gezien is het een vorm zonder voor- en achterkant, zonder boven- en onderrand, met maar één vlak en één rand. Met een rondbreinaald is het mogelijk die vorm in één keer, zonder naden, te breien.”

Meer info: www.vlechtmuseum.nl


Advertenties

Voor voorwaarden en tarieven
zie www.wiskundebrief.nl


Auteurs/docenten wiskunde gevraagd

voor de ontwikkeling van schriftelijke cursussen Wiskunde A en B (HAVO-VWO Staatsexamens).
Ook (eventueel) verantwoordelijk voor correctie huiswerk en aanspreekpartner voor vragen van cursisten.
Gevraagd: uitstekende vakkennis/ervaring als docent, 1e graads bevoegdheid, heldere schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid, flexibel/secuur.
Uw reactie naar info@laudius.nl, t.a.v. Mw. M. de Rond.
Instituut Laudius www.laudius.nl.


redactie: Marja Bos en Gerard Koolstra
e-mailadres: redactie@wiskundebrief.nl
website: www.wiskundebrief.nl