in dit nummer:
Twee nieuwe Mersenne priemgetallen gevonden
Geheugenblokkade grafische rekenmachine?
Nieuws van cTWO
Opgaven Nederlandse Wiskunde Olympiade (finale)
Henk Tijms wint internationale prijs
Medewerking gevraagd bij onderzoek
Vacature Maaslandcollege Oss (advertentie)
Vacature wiskunde BC Broekhin - Roermond (advertentie)
Op 23 augustus is het 45e Mersennegetal gevonden. Terwijl men nog bezig was met verificatie van dit resultaat (Voor de zekerheid worden de berekeningen een paar keer overgedaan met andere hard- en software), werd op 6 september het 46e Mersenne priemgetal gemeld. Intussen hebben diverse onafhankelijke test beide resultaten bevestigd. De organisatoren van het GIMPS-project (Great Internet Mersenne Primes Search) zijn van plan begin deze week de gevonden getallen bekend te maken.
Mersennegetallen zijn priemgetallen van de vorm 2p – 1 (met p een priemgetal). Doorgaans is het grootste bekende Mersennegetal ook het grootste bekende priemgetal. Zoals bekend en eenvoudig te bewijzen is er geen grootste priemgetal. Het vermoeden is dat er ook oneindig veel Mersennegetallen zijn.
Tot voor kort was het grootste bekende Mersennegetal 232582657 – 1. Dit getal (gevonden in 2006) heeft ruim 9,8 miljoen cijfers. Het lijkt een uitgemaakte zaak dat de twee nieuwe priemgetallen meer dan 10 miljoen cijfers hebben - vermoedelijk rond de 12 miljoen. Dat is voor de vinders (en het GIMPS-project) ook financieel aantrekkelijk, omdat voor het vinden van het eerste priemgetal met meer dan 10 miljoen cijfers een beloning van $100 000 is uitgeloofd.
gk Bronnen:De CEVO onderzoekt of het blokkeren van het geheugen van de grafische rekenmachine voor toekomstige examens na 2010 praktisch uitvoerbaar is. In ieder geval tot en met het centraal examen 2010 (havo) en 2011 (vwo) gelden echter nog de huidige eisen. Als de eisen worden aangevuld met geheugenblokkade, zal dat tijdig bekendgemaakt worden. (Bron: www.examenblad.nl , bijlage 2C bij de regeling 'Rooster en toegestane hulpmiddelen voor de centrale examens van de eindexamens en de staatsexamens vwo, havo en vmbo in 2010'.)
Op dit moment geldt onder meer:Het is de bedoeling dat cTWO (commissie Toekomst WiskundeOnderwijs) minstens vier keer per jaar de lezers op de hoogte stelt van ontwikkelingen met betrekking tot de nieuwe examenprogramma’s voor wiskunde. Deze maand verschijnt nog een aparte nieuwsbrief die per post naar alle scholen wordt toegestuurd. Uit deze nieuwsbrief de volgende punten (red):
De opgaven (en oplossingen) van de finale (2e ronde) van de Nederlandse WiskundeOlympiade, die vrijdag 12 september is gehouden aan de TU in Eindhoven, zijn on-line beschikbaar: wiskundeolympiade.nl/opgaven/index.html#ronde2
Van de ruim 3000 deelnemers aan de 1e ronde waren 143 leerlingen doorgedrongen tot deze finale. Ze hadden drie uur de tijd om vijf uitdagende problemen te kraken. Uit de eerste reacties blijkt dat naast het genoegen om een probleem helemaal op te lossen men ook veel plezier heeft beleefd aan problemen waarbij dat niet lukte. Als prijs voor het goede resultaat in de 1e ronde kregen alle deelnemers aan deze finale een prijzentas met o.a. het boek Wiskunde op een schaakbord.
Op vrijdag 14 november is aan de TU Eindhoven de prijsuitreiking. Er wordt dan ook een 30-tal leerlingen geselecteerd voor een uitgebreide training die uiteindelijk resulteert in een team van 6 deelnemers voor de Internationale Wiskunde Olympiade in juli 2009.
Operations research is een tak van de toegepaste wiskunde waarin praktische optimaliseringsproblemen en kansrekening centraal staan. Professor Henk Tijms heeft zich in het verleden met het educatieve softwarepakket ORSTAT2000 en recentelijk met enkele wiskunde-D modules beijverd om dit gebied van de toegepaste wiskunde te laten aansluiten bij het vwo-wiskundeonderwijs. Voor zijn wetenschappelijk werk op het gebied van de toegepaste kansrekening en de optimalisering alsmede voor zijn inspanningen om het vakgebied ook internationaal te populariseren naar een breder publiek is hem door de Amerikaanse Operations Research Society de INFORMS Expository Writing Award toegekend die hem op 12 oktober in Washington zal worden uitgereikt. Professor Henk Tijms is verbonden aan de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit en is de eerste niet-Amerikaan die deze prestigieuze prijs wint.
Henk PfaltzgraffVoor mijn afstudeeropdracht van de studie Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam doe ik onderzoek naar de invloed van de realistische contextrijke methode en instructie in het wiskundeonderwijs en het effect hiervan op de formele wiskundige ontwikkeling van leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Hiervoor vraag ik uw medewerking.
Bent u wiskundedocent in klas 1, 2 of 3 van het vmbo, havo of vwo, wilt u dan mijn vragenlijst voor docenten invullen?
Bent u docent van leerlingen in klas 4 vmbo, havo of vwo, wilt u hen dan de leerlingenvragenlijst laten invullen?
De vragenlijsten en nadere informatie over het onderzoek vindt u op www.onderzoekwiskundeonderwijs.nl.tt
Het onderzoek loopt tot 5 oktober 2008.
Uw reactie is uiteraard vertrouwelijk en wordt volledig geanonimiseerd verwerkt.
Als u prijs stelt op het onderzoeksrapport kunt u dit op de site aangeven.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking.
Wij zijn per 1 november as. op zoek naar een enthousiaste 1e graads bevoegd docent wiskunde. Voornamelijk lessen in de bovenbouw havo/vwo maar ook in onze tweetalige onderbouwafdeling. Goede kennis van het Engels is een pre. LD-functie is bespreekbaar. Sollicitaties naar s.bekkers[at}maaslandcollege.nl Maaslandcollege, Vianenstraat 1, 5342 AJ Oss.
BC Broekhin (VMBO-T+, HAVO, VWO), locatie Roermond, vraagt per direct een docent wiskunde voor 22 lesuren (2e graads). Voor verdere informatie zie www.soml.nl
Ook kunt u contact opnemen met dhr. A. Lenders, tel: 0475-346666 of per email:tlenders[at}broekhin.nl